Prøv Procycling Pluss idag

VANT: Mark Cavendish. Her fra den sjette etappen. Foto: AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE

Bare Cavendish klarte å slå Kristoff

Anders Lindstrøm
Tips meg

Publisert 16.07.16 17:44

Del på    

- Han er litt for rask, innrømmer nordmannen.

Det var aldri noen tvil om at den 14. etappen i Tour de France skulle ende i massespurt.

Bruddet på fire mann var sjanseløse i motvinden og de to gjenværende ble hentet med drøyt tre kilometer igjen.

Allerede da var Katusha i front, men Alexander Kristoffs mannskap tok det helt med ro for å ikke brenne kreftene for tidlig.

Inn på den siste kilometeren inntok Lotto Soudal fronten for André Greipel. Katusha tok deres hjul, før Etixx kom forbi alle.

De var dog fremme for tidlig, og Marcel Kittel måtte starte spurten meget tidlig. Med Cavendish på hjul, var det ingen suksessoppskrift.

Briten var best for fjerde gang denne touren og kunne igjen juble for seier.

– Han er spurtkongen
Kristoff kom meget fort på slutten, men klarte ikke å gjøre noe med Dimension Data-rytteren. Nordmannen måtte ta til takke med andreplassen.

– Jeg var nærme i dag. Vi gjorde en god jobb, men han er litt for rask. Jeg får dessverre ikke gjort så mye mer, sier Kristoff til TV 2.

Katusha-rytteren kom raskt bakfra på slutten, men hadde ikke nok trøkk til å komme seg forbi Cavendish. Etterpå var han fornøyd med hjelpen fra Jacopo Guarnieri og Marco Haller.

– De gjør en god jobb for å bare være to. De får meg i posisjon. Planen var å komme bakfra. Cavendish åpner litt før, og jeg er kanskje litt raskere på slutten, men blir slått.

Seieren var Cavs fjerde i årets Tour de France og den 30. gjennom historien. Nå er han bare fire bak rekorden til Eddy Merckx.

– Det var den 30. seieren hans. Det er imponerende at man klarer det i moderne sykkel. Han er rett og slett spurtkongen.

Cavendish hadde hjelp av Reinardt Janse van Rensburg og Edvald Boasson Hagen på de siste kilometerne, men plasserte seg lurt på hjulet til Kittel. Da Etixx gikk i vinden for tidlig, var det perfekt for Cavendish.

– Jeg så at Etixx gikk tidlig og at Kittel måtte gå for tidlig. Jeg lot han gjøre seg ferdig og gikk.

Peter Sagan ble nummer tre.

Irritert Kittel
Kittel startet spurten fra front, men klarte ikke å holde Cavendish bak seg. Da Cavendish beveget seg litt mot høyre, holdt tyskeren på å miste balansen. Han kastet armen i været og var tydelig misfornøyd med etappevinneren.

– Først av alt vil jeg si at laget gjorde en god jobb med å lede meg ut. Det gjør meg stolt, sier Kittel i et TV 2-sendt intervju.

– Dessverre fikk vi ikke resultatet vi ønsket. Det var en av de siste spurtene. Jeg startet spurter min på 220 eller 250 meter igjen. Med en gang jeg var i front så jeg Cavendish komme forbi. Så snart han var foran, dro han til høyre. Jeg måtte bremse for å ikke krasje. Det påvirket resultatet. Det er ikke opp til meg å bestemme hva som skal skje. Men jeg er veldig skuffet.

Han mente tydelig at briten ikke oppførte seg slik han skulle.

– Jeg tror helt klart han kan gjøre bedre enn det.

Foto: Juan Medina (Scanpix/Reuters)

OPPGITT: Marcel Kittel var meget misfornøyd med Mark Cavendish på den 14. etappen. Foto: Juan Medina (Scanpix/Reuters)

Sterk motvind
I sterk motvind gikk det rolig på starten av den 14. etappen. 30 kilometer ble tilbakelagt på den første timen.

Etter rundt tre mil valgte fire ryttere å angripe tross den ugunstige vinden. Jéremy Roy (FDJ), Alex Howes (Cannondale-Drapac), Martin Elmiger (IAM Cycling) og Cesare Benedetti (Bora-Argon 18) dannet lørdagens brudd.

Kvartetten fikk dog aldri den største luken. Feltet, hvor spesielt Etixx-Quick Step var ivrige tidlig på etappen, var nemlig innstilt på en etterlengtet massespurt.

Med 72 kilometer igjen hadde lederne bare 2.30 ned til feltet.

Ved den innlagte spurten bestemte Benedetti for å få noe ut av bruddet annet enn TV-tid. Italieneren vant spurten foran Howes.

I feltet trakk Etixx-Quick Step opp for Marcel Kittel. Men Peter Sagan var mest villig og tok spurten foran Kittel, Mark Cavendish og Bryan Coquard.

Utskilling i front
Deretter fortsatte det bedagelige tempoet noen mil før både bruddet og feltet skrudde opp farten.

I en bakke 14 kilometer fra mål måtte Howes slippe sine bruddkompanjonger.

Fem kilometer senere var det Benedetti som ikke klarte å følge da Elmiger høynet tempoet. Duoen i front hadde 30 sekunder med ni kilometer igjen.

Da rytterne skiftet retning med cirka seks kilometer igjen, kom det plutselig sidevindskjøring. Sky, Katusha og Sagan var alle våkne. Det ble dog ingen store splitter i hovedfeltet, selv om noen ryttere falt av.

Tempoet gjorde at tetduoen ble hentet med 3.4 kilometer igjen.

Dermed endte etappen i en massespurt.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse