FIKK FIRE ÅR: André Cardoso (33) har måttet lenge for å få dopingsaken sin avklart

FIKK FIRE ÅR: André Cardoso (33) har måttet lenge for å få dopingsaken sin avklart, men når har UCI truffet sin beslutning. FOTO: Getty Images/Tim De Waele

Cardoso utestengt i fire år etter EPO-bruk

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 15.11.18 12:28

Del på    

Testet positivt i juni i fjor.

(procycling.no): Den lange ventetiden er over for André Cardoso, men utfallet ble nok likevel ikke slik 33-åringen hadde ønsket seg.

UCI (det internasjonale sykkelforbundet) bekrefter på sine hjemmesider at portugiseren er tildelt en fireårig utestengelse.

Trek-Segafredo-rytteren ble testet utenfor konkurranse rett i etterkant av Critérium du Dauphiné i fjor. Siden testen ble gjort kjent den 27. juni har saken hans vært under behandling.

Så skulle det altså ta hele 16 måneder før disiplinærkomitéen i UCI kom fram til sin konklusjon.

Forskjellig svar på A- og B-prøve

Hovedproblemet har vært at A-prøven viste spor av EPO, og men da portugiseren ba om at også B-prøven ble analysert, viste den – ifølge Velo News – et annet utfall.

WADA-koden presiserer at B-prøven skal veie tyngre enn A-prøven og ulikt utfall skal i utgangspunktet frikjenne utøveren.

– Jeg tror ikke dette handler om doping lenger, det føles som alt dreier seg om politikk. UCI vet godt at jeg ikke er en stjerne. Jeg er ingen millionær. Jeg har ikke store penger å slåss med. De ønsker ikke å si: «Kanskje laboratoriet gjorde en feil», fordi det er enklere å kaste meg ut av sporten, har Cardoso uttalt til Velo News mens han ventet på å få egen dopingsak avklart.

I Cardosos tilfelle har det ført til en rettslig tautrekking, og det internasjonale sykkelforbundet har altså falt ned på å overprøve antidopinglaboratoriet i Lausannes funn, og idømme rytteren en langvarig utestengelse. Cardoso har nektet for bruk av EPO hele veien.

Skulle hjelpe Contador

UCI har varslet om at ytterligere detaljer rundt sanksjonen vil offentliggjøres på deres egne hjemmesider snarlig.

Cardoso har ikke kunnet konkurrere med dopinganklagene hengende over skuldrene. Både UCI og Trek-Segafredo har suspendert ham midlertidig.

Opprinnelig var han tiltenkt hjelperolle rundt Alberto Contador under 2017-utgaven av Tour de France.

I Critérium du Dauphiné endte han på 19.-plass i sammendraget. Dersom den fireårig utestengelsen blir stående, ble det trolig hans siste opptreden som WorldTour-proff.

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse