TRE PÅ RAD: Sanne Cant beseiret det nederlandske overtallet og tok sin tredje strake VM-tittel i Bogense. Foto: Luc Claessen/Getty Images

Cant utnyttet seg av Brand-tabbe

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 2.02.19 16:11

Del på    

Et sykkelbytte ble avgjørende i kvinnenes cyclocross-VM.

(procycling.no): I cyclocross-VM i danske Bogense var regjerende mester Sanne Cant taktisk briljant og teknisk strålende gjennom kvinnenes seniorritt.

Den belgiske 28-åringen hadde vunnet de to foregående utgavene, men havnet i en vanskelig situasjon da fem ryttere slet seg løs i søndagens VM-ritt. Fire av dem var nederlandske, en av dem belgisk.

Lucinda Brand så ut som den sterkeste, men nederlenderen gjorde flere tabber gjennom rittet. To velt, flere trøblete passeringer av teknisk krevende partier, og viktigst: en tabbe ved et sykkelbytte.

På nest siste runde hadde Brand dundret på i front av kvintetten. Flere av de fire konkurrentene så ut til å begynne å slite. Hun valgte å bytte sykkel, men den ene foten satt fremdeles fast i sykkelen da hun ga fra seg sykkelen gjennom den tekniske sonen. Hun deiset i bakken, spratt opp igjen og fikk tak i den rene sykkelen. Så la hun ut på rundene igjen. Noen verdifulle sekunder røk, og farligst av alt: Sanne Cant fikk med seg hva som skjedde.

Belgieren satte i gang et voldsomt tempo, og distanserte de andre nederlenderne. Først ut på siste runde var hun, med en jagende Brand seks sekunder bak. Cant taklet alle de tekniske partiene på strålende vis, noe Brand ikke gjorde. Hun kranglet seg dog gjennom gjørma og holdt avstanden, men klarte ikke å nærme seg noe.

Dermed ble det det tredje strake VM-gullet til Sanne Cant. Sølvmedaljen gikk til Lucinda Brand, med ni sekunder opp til vinneren. Marianne Vos klarte ikke å ta sitt åttende cyclocross-gull, og tok til takke med tredjeplassen. 15 sekunder var det opp til Cant.

Cant, som har hatt sine utfordringer denne sesongen, var ikke den aller største favoritten før start. 28-åringen var dermed i det emosjonelle hjørnet etter triumfen i Bogense.

– Det var et veldig raskt ritt og mye vind. Det blir ofte små avstander da. Det var et veldig taktisk ritt der jeg var mot tre-fire nederlandske ryttere hele tiden. Jeg måtte være smart, sier Cant i seiersintervjuet vist på TV 2.

– Det er vanskelig å få med seg avstandene. Men det var to runder på slutten der jeg bare hadde en liten luke. Det var ikke en del av planene mine, så det var vanskelig å avgjøre om jeg skulle vente eller fortsette å kjøre. Men jeg valgte rett og klarte det, forklarer verdensmesteren om det taktiske spillet mot slutten.

Kun én rytter har klart å vinne tre ganger på rad tidligere. Det skal dog nevnes at Marianne Vos klarte mer enn tre. Hun vant seks på rad fra 2009 til 2014. Men Cant var uansett strålende fornøyd med sine nå tre på rad.

– Den første var uventet. Denne kan jeg virkelig ikke tro. I fjor var jeg så glad. Men dette er bare helt utrolig. Jeg er en belgisk rytter foran fire nederlandske ryttere. Pressen har ikke gjort det lett for meg, men jeg svarte med pedalene mine i dag.

Favorittgruppe stikker fra start

Marianne Vos åpnet lynraskt, og var først inn i svingen like etter start.

En tetgruppe på skilte seg ut relativt raskt, med de fleste store favorittene på plass.

Lucinda Brand var uheldig og veltet på den andre runden, men nederlenderen kjørte seg opp på imponerende vis.

I et teknisk krevende parti på den fjerde runden strakk tetgruppa seg ut.

Regjerende mester Sanne Cant og nederlandske Denise Betsema seg fra et par sekunder foran Lucinda Brand, Marianne Vos og Annemarie Worst. Nikki Brammeier fikk mekanisk trøbbel, og mistet medaljesjansen.

Ved starten av femte runde var Brammeier dermed blåst av, og de fem andre var samlet igjen.

Brand dominerer

Lucinda Brand, som hadde sine små velt underveis, var langt fra tom, og tok føringen på den femte runden. Den eneste belgieren i tetegruppa, Sanne Cant, fulgte i andre posisjon, med ytterligere tre nederlandske kvinner bak seg.

Marianne Vos merket presset fra landskvinne Brand, og begynte å henge litt etter.

De fire andre samlet seg igjen før den femte runden var over, og to runder gjensto. Vos lå da syv sekunder etter den fremdeles førende Brand.

Brand valgte å gjøre et sykkelbytte på runden, men gjorde en tabbe ved avleveringen av sykkelen. En kjapp tur i bakken, ble fulgt av en rask jakt opp til teten igjen sammen med Marianne Vos.

Ensom belgier

Sanne Cant la merke til Brand sin tabbe, og tok initiativet i teten. Fire nederlandske kvinner fulgte etter den belgiske lederen, med kun noen få sekunder mellom grupperingene.

Ut på siste runde fortsatte Cant å presse på i front. Tittelforsvareren hadde seks sekunder på Brand og Vos ut på siste runde, mens Worst og Betsema fulgte 13 sekunder etter.

Medaljekampen sto til slutt mellom de tre fremste. Vos valgte et sykkelbytte, og mistet bakhjulet til Brand som slet med å nærme seg Cant.

Belgieren kjørte en teknisk solid runde uten feil, og hadde nok trøkk i pedalene til å holde ur-sterke Brand bak seg.

Brand nærmet seg noe i de enkle strekkene, men taklet ikke de teknisk krevende partiene like godt. Dermed kunne hun ikke gjøre noe med Cant, som tok sin tredje VM-tittel i ensom majestet.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse