DRAMA: Bystrøm endte opp med 2.plass etter en dramatisk avslutning på den 18. Vuelta-etappen torsdag. Unipublic/ Luis Ángel Gómez

Bystrøm spurtet om etappeseier i La Vuelta

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 13.09.18 17:15

Del på    

Nordmannen med 2.plass da bruddet holdt inn.

(procycling.no): Sven Erik Bystrøm (UAE Team Emirates) måtte gi tapt for Jelle Wallays (Lotto Soudal) og spurtet inn til 2.plass på den 18. etappen i Vuelta a España torsdag, i det som ble en svært dramatisk finale da bruddet skulle holde unna for hovedfeltet. Nordmannen var del av et tremannsbrudd som gikk av gårde tidlig på etappen der massespurt var utfallet de fleste ventet seg før start.

Men hovedfeltet fikk aldri kontroll på den sterke duoen Bystrøm og Wallays, som dundret inn på siste kilometer med 15 sekunders forsprang. Inne på oppløpet i den katalanske byen Lleida havnet Bystrøm i front og ble tvunget til å trekke opp sin belgiske bruddkamerat idet spurtlagene stormet opp bakfra.

Wallays gjorde god nytte av sin norske opptrekker og tok etappeseieren, mens Bystrøm knep 2.plassen foran Peter Sagan (Bora-hansgrohe), den slovakiske mesteren som vant spurten i hovedfeltet. Storfavoritten Elia Viviani (Quick-Step Floors) ble nummer fire.

– Jeg tror alle forventet en massespurt, men etter velten jeg hadde etter den første hviledagen var jeg bestemt på å få til noe på denne etappen. Alle forventet spurt, men jeg visste at formen var god og at jeg var i stand til å overraske mange, sier Wallays i seiersintervjuet.

– Jeg kjenner Bystrøm, han var den sterkeste spurteren. Det var slakt oppover, jeg var godt informert av sportsdirektøren min. De siste 1.5 kilometerne hadde vi 30-35 sekunder, og jeg måtte gjøre noe. Jeg holdt meg på hjulet hans, siden han var den sterkeste spurteren. Jeg ventet, ventet og ventet, og holdt blikket på målstreken hele tiden. Med 200 meter igjen gikk jeg til, sier Wallays videre.

For både Wallays og Bystrøm kunne dette bli en søt revansj etter at de begge ble vraket av sine respektive lag i Tour de France-uttaket før sommeren. Dessverre for nordmannen, ble det belgieren som svarte på tiltale i Lleida.

– Jeg jobbet veldig hardt for å bli tatt ut til Tour de France, men jeg ble ikke valgt til å sykle der, derfor jobbet jeg veldig hardt for å vinne en etappe i La Vuelta. Dette er helt fantastisk.

Stakk tidlig

Etter startskuddet i Ejea de los Caballeros dannet Wallays og Bystrøm et tremannsbrudd med Jetse Bol (Burgos BH). Trioen fikk aldri mer enn tre minutters ledelse, og spurtlagene hadde tilsynelatende en styrende hånd over utviklingen på den 186 kilometer lange etappen, som var spurternes siste mulighet i årets Vuelta før den avsluttende dagen i Madrid. Med ti kilometer igjen hadde trioen ett minutt og mye tydet på at bruddets muligheter til å overleve var små.

Enda mørkere så det ut da Bol gikk tom for krefter og måtte slippe de to andre med sju kilometer igjen. I Quick-Step Floors sitt fravær var det Bora-hansgrohe anført av Marcus Burghardt som ble tvunget til å ta ansvar i front av hovedfeltet. Det tyske laget hadde imidlertid ikke nok hestekrefter til å hente duoen i tet som tok god nytte av medvinden som preget store deler av etappen.

Med god kjennskap til Bystrøms relative spurtstyrke, ble Wallays den første til å stå over en føring og presset nordmannen til å lede an inn på oppløpet. Sagan åpnet spurten i hovedfeltet

Briten Simon Yates hos Mitchelton-Scott beholdt sin 25 sekunder store ledelse på Alejandro Valverde (Movistar) i sammendraget på en dag der tetsjiktet forble uendret.

Tagget med: , ,

Les også disse