ALBIR (procycling.no): Olav Hjemsæter fikk en meget god sesong på kontinentalkarrieren sin i Team Coop i Kroatia i fjor da han først ble nummer tre Umag Trophy og nummer to på sisteetappen av Istrian Spring Trophy, begge i massespurter vunnet av ikke ukjente Andrea Guardini.
Sesongstarten lovet godt for det som ventet senere i sesongen, men i Tour de Normandie gikk det skeis.
Hjemsæter veltet og brakk albuen. Det i seg selv er en del av livet som syklist på toppnivå, men det som ventet i etterkant av armbruddet, var litt i overkant.
– Jeg håpet egentlig at fjoråret, etter en veldig god start, skulle bli gjennombruddsåret, og så gikk det ikke helt som jeg håpet med velten i Normandie og etterfølgende lang skadeperiode, sier Hjemsæter til procycling.no på hotellet til Team Coop i Albir der laget var på samling tidligere i måneden.
For etter operasjonen pådro Skjetten-mannen seg en infeksjon i albuleddet. Dermed ble rekonvalesensen vesentlig forlenget – fra 4-6 uker til tre måneder før han kunne starte å trene seg opp igjen.
– Fjorårssesongen ble egentlig en skadesesong med en god start og en brukbar slutt, også satser jeg på å bygge videre på det i år. Selv om det ikke ble de store resultatene etter våren, lærte jeg en del av skadeperioden. Man lærer at det å dra ut og trene hver dag, som man tar for gitt nå, lengter man tilbake til når man er innlagt på sykehus blant pensjonister med lårhalsbrudd.
Hentet høydeerfaring i november
I år som i fjor, har den lovende Coop-rytteren tilbragt store deler av vinteren i sydligere strøk. Nå er han tilbake i Norge – for første gang siden starten av november.
Siden den gang har han vært i foreldrenes leilighet på Gran Canaria, høydesamling på Teide og på samling med Coop på det spanske fastlandet.
Forrige gang jeg var hjemme i Norge, var i starten i november. Gjorde noe av det samme i fjor.
– Ser du på det som optimalt?
– Jeg har jo valgt det nå. Jeg tror ikke det er noe som kreves for å bli god til å sykle, men når jeg har muligheten, så er det noe jeg har valgt å gjøre. Jeg trives veldig godt med å bo i varmere strøk og å kunne sykle hele året og føler at jeg klarer å finne den riktige balansen på det. Det sto litt mellom å finne et sted rundt Girona for eksempel, men jeg må si at klimaet på Gran Canaria veide sterkere enn antall sykkelruter, smiler 20-åringen.
Den tidligere NTG Kongsvinger-eleven trenes fortsatt av Ole Petter Vibekken.
– Har dere gjort grep foran årets sesong?
– Vi har holdt på en del av de samme prinsippene som har funket før, også har vi hentet inspirasjon fra Coop og treningsopplegget der og prøvd å ta med innslag derfra. Vi har gjort noen endringer, så vi får se hvordan det går. Største endringen er at jeg har prøvd meg to uker på Teide.
– Hvilke erfaringer gjorde du deg med det?
– Tanken bak var vel å få litt erfaring med høydetrening. Det er noe jeg ønsker å se mer på i fremtiden og er nysgjerrig på. Jeg hadde ikke en høydesamling i november for å bli god til sesongen, men det var for å få litt erfaringer og se hvordan kroppen fungerer og tilvenning for kroppen. Jeg ønsker i hvert fall å få til én til i løpet av sesongen og se hvordan det fungerer.
– Godt rustet på avslutninger i laget
Hjemsæters beste resultater i fjor kom i massespurter, men tredjeårssenioren håper å ta steg også i litt hardere ritt.
– Per nå er de beste seniorresultatene fra typiske spurter. Jeg ser for meg at jeg kan bli sterk nok til å kalle meg en klassikerrytter.
– Men da er det heller ikke dumt å ha en god spurt…
– Det er nettopp det. Jeg har lyst til å hevde meg i typiske klassikerritt, og også prøve meg i spurtene.
Coop har også Trond Håkon Trondsen og Louis Bendixen som gode avsluttere. Laget har dermed flere strenger å spille på, og gode muligheter for å få til godt samarbeid mot slutten av ritt.
– Vi er godt rustet på avslutninger i laget. Det er ikke det det skal stå på. Vi er et litt større lag i år, og det er ikke alle som er på alle ritt. Jeg tror vi skal løse det veldig godt. Vi må se på hva slags type avslutninger det er og hvordan formutviklingen utspiller seg. Også vet du jo hvordan sykkelritt er, det er jo ikke alltid det går etter planen, og kanskje spesielt på kontinentalnivå, hvor det er vesentlig mindre kontrollert enn på proffnivå. Jeg tror det skal gå veldig fint. I fjor fikk vi de første rittene sammen, men det ble ikke så mye erfaringer ut fra det. Både Erlend (Blikra) og Trond fikk gode resultater hver for seg, og begge har fått prøve seg i profflag. Jeg tror ikke det skal bli noe problem, beretter den raske romerikingen.
PS: Olav Hjemsæter starter sesongen i Tour of Taiwan 1.mars.