DOBBELTSEIER: Egan Bernal og Geraint Thomas trillet sammen over målstreken. Kun morgendagens sjarmøretappe gjenstår før INEOS sin dobbeltseier er i boks. Foto: Justin Setterfield/Getty Images

Briljante Bernal sikret Tour de France-seieren

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 27.07.19 17:15

Del på    

Den gule trøya var aldri truet på siste fjelletappe.

(procycling.no): Opp den lengste stigningen i årets Tour de France klatret Egan Bernal inn i sykkelhistorien.

Den 22 år gamle Team INEOS-rytteren fra Zipaquirá forsvarte sin gule ledertrøye med bravur. Ingen av rivalene forsøkte for alvor å legge press på mannen i gult.

Det var Jumbo-Visma som tok ansvar tidlig og startet kjøret med en gang den 33,4 kilometer lange stigningen opp til mål startet. Deceuninck-QuickStep-kaptein Julian Alaphilippe måtte slippe allerede etter halvkjørt bakke, og avstanden ble raskt stor for Alaphilippe.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Noen store angrep kom aldri fra rivalene som i all hovedsak syklet for å ta plassen til nettopp Alaphilippe på podiet. Den franske helten raste ned på femteplass til slutt.

Ti sekunder etter etappevinner Vincenzo Nibali kom favorittene med litt vann mellom båtene, men ikke noe som hadde stor effekt. Valverde og Landa (Movistar) tråkket fra på de siste meterne. Bernal trillet i mål sammen med Geraint Thomas kun 17 sekunder bak Nibali som fjerde- og femtemann på etappen. Waliseren klatret med det opp til andreplass i sammendraget. Mens Steven Kruijswijk kjørte økonomisk på de siste kilometerne. Han klatret med det til tredjeplass i sammendraget.

– Det er ikke mye om å gjøre nå før det er offisielt. Det er bare en etappe igjen, men om alt går som normalt så ser det ut til at jeg har vunnet min første Tour, sier Bernal i intervjuet etter målgang vist på Eurosport.

– Den siste bakken var veldig tøff. Det var en stor kamp om plassene på podiet. Men vi måtte bare gå for det. Vi lå i en veldig god posisjon. Jeg følte meg heldigvis bra. Nå er jeg super-lykkelig, forteller 22-åringen om avslutningen av kampen om gul trøye.

Nå gjenstår kun søndagens sjarmøretappe inn til Paris før Bernal blir tidenes første colombianske vinner av Tour de France.

Haien glefset til seg det siste fjellet

Etter å ha slitt med formen gjennom de første ukene var det en skarp Vincenzo Nibali som klatret opp til Val Thorens.

Bahrain-Merida-rytteren gikk av gårde med bruddet tidlig på den 59 kilometer lange etappen og skilte seg ut som en av de sterkeste i stigningen opp til skistedet.

Pierre-Luc Perichon (Cofidis), Tony Gallopin (AG2R), Ilnur Zakarin (Katusha-Alepcin) og Michael Woods (EF Education) hang seg på. Men det andre angrepet til Haien smadret drømmene til kvartetten.

Italieneren tråkket fra dem men hadde kun minuttet til favorittene. Heldigvis for 34-åringen ble kampen om podiet av det sikre slaget da Alaphilippe måtte slippe tidlig.

Til slutt var det ti sekunder som skilte Nibali fra andremann på etappen, Alejandro Valverde.

Dette er hans sjette etappeseier i Tour de France og hans første triumf i år.

Slik gikk det til:

Klokken 14:30 trillet rytterne i gang på den nedkortede 20. etappen av Tour de France 2019.

Med få kilometer foran seg dundret mang en angrepsvillig rytter rett i front.

Etter en mil var seks mann i ledelsen med en større gruppe på jakt. 1:16 bak fulgte hovedfeltet.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Magnus Cort (Astana), Rui Costa (UAE), Dylan Teuns (Bahrain-Merida), Alberto Bettiol (EF Education), Lilian Calmejane (Total Direct Energie) og Kevin Van Melsen (Wanty-Gobert) var aller først.

Sebastien Reichenbach (Groupama-FDJ), Michael Woods (EF Education), Jasper Stuvyen (Trek-Segafredo), Nicolas Roche (Sunweb), Gorka Izagirre og Omar Fraile (Astana), Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida), Ilnur Zakarin og Nils Politt (Katusha), Tony Gallopin (AG2R), Pierre-Luc Perichon (Cofidis), Ben King (Dimension Data), Maxime Bouet (Arkea Samsic), Joey Rosskopf (CCC Team), Daryl Impey (Mitchelton-Scott), Nelson Oliveira (Movistar), Jens Keukeleire (Lotto Soudal), Vegard Stake Laengen (UAE Team Emirates), Frederik Backaert (Wanty-Gobert), Anthony Turgis og Niccolo Bonifazio (Total Direct Energie), Elia Viviani (Deceuninck-QuickStep) og Stephen Cummings (Dimension Data).

De 23 kom seg opp til de seks etter at to mil var kjørt.

Klatringen til Val Thorens

Tre kilometer før bakken støtet Tim Wellens og Thomas De Gendt fra feltet og tok opp jakten på det store bruddet.

Med 33,4 kilometer igjen startet det aller siste fjellet i årets Tour. De 29 i teten ledet med to minutter til Wellens og De Gendt mens feltet var 2:37 bak.

Etter kun noen kilometer av stigningen skilte Perichon, Gallopin, Nibali, Zakarin og Woods seg ut som de sterkeste i bruddet.

Samtidig startet Jumbo-Visma sitt kjør helt i bunnen av bakken med Amund Grøndahl Jansen. Kjøret til Jumbo-Visma førte til at feltet raskt ble kraftig redusert.

En mil inn i Val Thorens-stigningen hadde det nederlandske WorldTour-laget redusert ledelsen til kvintetten ned til to minutter.

Jumbo-Visma øker tempoet

Jumbo-Visma satt i fronten med George Bennett og Laurens De Plus foran Steven Kruijswijk. To mil fra toppen tok Dylan van Baarle over for Team INEOS.

Tempoet var jevnt sammenliknet med tetgruppa sitt trøkk. Ledelsen til teten holdt seg lenge stabilt på to minutter.

Bennett svingte ut og da Laurens De Plus tok over nærmet feltet seg. Halvveis opp til Val Thorens gjensto 1:25 av avstanden.

Etter noen minutter av De Plus sitt kjør måtte blant annet Richie Porte slippe. Med 15 kilometer klatring igjen var det kun 1:04 fram til Zakarin, Perichon, Galopin, Nibali, Woods og den nye brudkameraten Omar Fraile som hadde jobbet seg opp igjen.

Alaphilippe sprekker

Marc Soler (Movistar) angrep 13,5 kilometer fra mål men ble raskt kjørt inn. Samtidig støtet Nibali fra frontgruppa, men kun Perichon måtte slippe bruddet.

I feltet var det dog flere som fikk trøbbel. Julian Alaphilippe sin drøm om podiet i Paris ble knust allerede. Franskmannen ble distansert og tapte raskt terreng.

En ny fartsøkning fra Nibali sørget for at også hans bruddkamerater ble distansert. Ledelsen til favorittgruppa var dog kun rundt minuttet.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Ni kilometer fra mål klinket Jesus Herrada (Cofids) til. En stadig mer preget Laurens De Plust fortsatte å taue på favorittgruppa mens spanjolen tok opp jakten på Nibali.

Det holdt ikke for Herrada. Syv kilometer fra toppen var kun Nibali igjen av utbryterne.

Kampen om etappen

Ute av sammendraget, men lysten på mer. Simon Yates tok opp jakten på Nibali seks kilometer fra toppen.

Marc Soler og Warren Barguil gikk etter mens Nairo Quintana slang seg med noen meter senere.

Gregor Mühlberger tok over i feltet for Bora-Hansgrohe etter at Laurens De Plus var ferdig.

Movistar-hjelper Soler var den eneste som ikke ble raskt kjørt inn, men også spanjolen ble til slutt hentet av favorittene.

Kampen om podiet utspilte seg på de siste kilometerne av bakken. Med Alaphilippe borte var Buchmann mannen på fjerdeplass. Tyskeren støtet like før siste kilometer men hadde lite å gi.

Mikel Landa tråkket fra, men spanjolen klarte ikke ta igjen Nibali. Italieneren steg opp til etappeseier på tourens 20. dag.

 

Tagget med: , , , ,

Les også disse