I FORM: Edvald Boasson Hagen viste god form i Dwars door Vlaanderen. Foto: Tim De Waele.

Boasson Hagens seierssjanser glapp på siste kilometeren

Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes
Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 28.03.18 15:43

Del på    

Tilbake i storform i Dwars door Vlaanderen.

(procycling.no): Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) satt i femmannsgruppen som kjempet om seieren under WorldTour-rittet Dwars door Vlaanderen onsdag.

Etter godt samarbeid over to mil, ble det det et realt lureløp på de siste fem kilometerne.

Ingen klarte å komme seg avgårde før inne på den siste kilometeren. Da var det ingen som fulgte Yves Lampaert (Quick-Step) da han angrep.

Fjorårsvinneren forsvarte dermed seieren, mens Edvald Boasson Hagen ble satt i dødens posisjon inn på oppløpet.

Der ble han passert av Mike Theunissen (Team Sunweb) og Sep Vanmarcke (EF-Education Drapac), mens nordmannen ble nummer fire.

Boasson Hagen var godt med på det som skjedde tidligere på det 180 kilometer lange rittet. Det var på imponerende vis at han kjørte seg opp til de fire foran etter et brosteinsparti hvor Sep Vanmarcke virkelig satte opp dampen.

Dagens fjerdeplass er faktisk nordmannens første topp ti-plassering i 2018-sesongen, en sesong som har vært preget av galleblæreoperasjon, sykdom og lite trening. Dermed var dagens prestasjon meget gledelig med tanke på rittene som kommer, til tross for at seieren glapp på den siste kilometeren.

Referat og resultater under!

Tøffe forhold

I regn og kjølige temperaturer rullet feltet ut av Roeselare onsdag formiddag, og tok fatt på de 180 kilometerne på tvers av Flandern, så bestialsk pepret med 12 berg. I disse begredelige forholdene gikk det ikke lenge før dagens første velt og avhoppere meldte seg. Damien Gaudin (Direct Energie), Rick Zabel og Baptiste Planckaert (begge Katusha-Alpecin) måtte alle kaste inn håndkleet tidlig.

Forhåndsfavoritter Oliver Naesen (Ag2r), Wout Van Aert (WB), Michael Valgren (Astana) smakte også asfalten underveis i rittet, førstnevnte skulle senere stå av. Det skulle også Elia Viviani (QuickStep).

Flere hederlige forsøk til tross, feltet kom seg godt igjennom langesonen før noen vesentlig inntraff, idet som var en meget rask innledning av rittet. Først da Astana sendte alle mann til pumpene i front av feltet, våknet rittet skikkelig til livet. De lyseblå forårsaket at flere måtte slippe feltet, før tingene roet seg noe ned da 12 bergene sto for tur.

Flust av angrep

Etter dagens fjerde hellingen skulle feltet sprenges, da BMC og QuickStep Floors begge mønstret i front for å sette et forrykende tempo med 65 kilometer igjen å sykle. Med rytterne spredt utover i mange grupper, var grunnlaget for en kaotisk og spennende finale lagt.

I hardkjøret så Tony Martin (Katusha-Alpecin) sitt snitt til å sige ifra i stigningen ved Kortekeer. Den tyske tempospesialisten fikk bare en lite ledelse, og skulle dessuten skli ut i en sving like før Taaienberg.

I den såkalte «Boonenberg» skulle Zdenek Stybar sprenge feltet på nytt med et gnistrende angrep, som dog ble kortvarig. Alejandro Valverde og Boasson Hagen ledet an i en mindre gruppe som innhentet tsjekkeren, mens Amund Grøndahl Jansen var godt synlig posisjonert i tredje gruppe ikke langt bak. Da disse to fusjonerte hadde vi to nordmenn med i første gruppe.

Boasson Hagen på offensiven

I bakken som fulgte deretter, dannet det seg en timannsgruppe hvor Boasson Hagen var blant de toneangivende rytterne. Dog kom det som var igjen av feltet opp til den habile frontgruppen. Da roet det seg før det virkelig eksploderte i Kruisberg.

Tiesj Benoot duret på det han var god for, og det var bare én mann som maktet å følge. Greg Van Avermaet holdt så vidt hjulet til Strade Bianche-vinneren opp den seige bakken.

Bak dem dannet det seg gruppe på 12-13 ryttere hvor Boasson Hagen igjen var representert.

Den belgiske duoen holdt forsåvidt god stand, men uten Quick-Step representert, ble det vanskelig for de to landsmennene.

Vanmarcke initierer vinnerbruddet

Med 25 kilometer igjen satte Sep Vanmarcke opp et durabelig tempo på brosteinen, og det ble luke da Gianni Moscon ikke maktet å følge. En gruppe dannet seg foran bestående av Vanmarcke, Mads Pedersen, Yves Lampaert og Mike Teunissen.

Boasson Hagen så alvoret, og gikk etter. Han kom seg så vidt opp, og samarbeidet kunne begynne i femmansgruppen foran.

Avstanden økte raskt, og de jobbet ikke godt sammen i gruppen bak. I Holstraat, dagens siste bakke, holdt kvintetten foran fortsatt sammen, og avstanden var på over halvminuttet.

I Nokereberg, dagens siste bakke, var avstanden enda større. Femmannsgruppen holdt sammen over bakketoppen, mens Van Avermaet og Benoot satte opp en voldsom fart i gruppen bak.

De klarte likevel ikke å hente inn de fem som satt foran og gjorde opp om seieren.

Der kom Yves Lampaert med et sylfrekt rykk inne på den siste kilometeren. Ingen fulgte, og dermed ble Boasson Hagen nødt til å konkurrere om andreplassen. Han kjørte først inn på oppløpet, men ble passert av både Mike Theunissen og Sep Vanmarcke.

Tagget med: , , ,

Les også disse