Prøv Procycling Pluss idag

NYTT LAG: Edvald Boasson Hagen møtte pressen på Gardermoen onsdag. Han skal begynne å sykle for det Sør-Afrikanske sykkellaget MTN Qhubeka. Et godt valg ifølge personer som kjenner ham. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

NYTT LAG: Edvald Boasson Hagen møtte pressen på Gardermoen onsdag. Han skal begynne å sykle for det Sør-Afrikanske sykkellaget MTN Qhubeka. Et godt valg ifølge personer som kjenner ham. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Boasson Hagens eks-trener roser dristig lagbytte

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 29.08.14 09:28

Del på    

– Kampen om kapteinsrollen er mer nådeløs på de store lagene, sier Fredrik Mohn.

Hvis du synes eventyret virker risikofylt – prøv rutine. Den er ofte fatal. Kanskje er det Edvald Boasson Hagens tankegang, når han etter fem sesonger med WorldTour-laget Team Sky, signerer for det sørafrikanske prokontinentallaget MTN-Qhubeka.

Rudsbygdingen var regnet som en av sykkelfeltets mest lovende ryttere da signerte for det britiske storlaget foran sesongen 2010. Året før beviste han sitt usedvanlige kaliber ved å gå til topps i den belgiske semi-klassikeren Gent-Wevelgem, hvor han ble den yngste vinneren siden Tom Boonen.  

Men på andre siden av Sky-oppholdet – fem sesonger etter – bærer han i manges øyne stemplet på uforløst potensial og tapt talent.  Valget av MTN-Qhubeka kommer etter to forglemmelige sesonger, preget av skader og manglende resultater. Ifølge Stig Kristiansen, sjefen for det norske landslaget, er dette en mulighet for Boasson Hagen å finne tilbake til vinner-rytmen som han mistet blant stjerne hos Team Sky.

– Det er et litt overraskende valg. Det tror jeg kanskje mange synes. Men det er også et veldig spennende valg, sier Kristiansen procycling.no.

– Han får litt mer pusterom på prokontinental-nivå. Presset er ikke så stort som på WorldTouren. Det er også færre store ritt. I WorldTouren er det trøkk nesten hele veien, og kanskje er det ikke så ideelt for Edvald om dagen. Når du havner litt ut av rytmen, kan det være fint å ta et steg til siden, før man finner retningen fremover igjen.  

Tilhørende nestøverste nivå i sykkelsporten, er det afrikanske laget avhengig av å motta invitasjoner for å kjøre det mest prestisjefylte rittene på WorldTouren. Landslagssjef Kristiansen tror Boasson Hagen er trekkplaster nok til at laget får tilstrekkelig med invitasjoner. Laget er dessuten et eksotisk dyr i internasjonal sykkelsport, og dermed attraktiv for mange rittarrangører.

– Med Edvald på laget vil de få invitasjon til de fleste ritt som han vil kjøre. MTN er et sørafrikansk lag og passer godt inn under den globaliseringsparolen som preget sykkelsporten om dagen. De har nok tenkt til å gjøre ytterligere forsterkninger til stallen sin, fastslår landslagssjefen.

Eks-trener: Godt valg for Edvald
Våren 2012 avslutter Boasson Hagen samarbeidet med sin mangeårige trener, Fredrik Mohn. I syv år hadde de nesten daglig kontakt om stortalentets trening og utvikling. Avgjørelsen om å avslutte forholdet ble tatt av ledelsen i Team Sky.

Nå trener han Kristoffer Skjerping (Team Joker) og flere av rytterne hos bergenslaget Team FixIT.no. Det er likevel få som kjenner Boasson Hagen bedre som rytter enn Mohn, og bergenseren tror valget av MTN vil gagne den 27 år gamle nordmannen på sikt.

– Hvis man graver i kjelleren er det ikke vanskelig å finne negative ting ved det valget. Det er et steg ned og litt sjansespill kanskje. Men slik jeg kjenner han, er det ikke vanskelig å forstå valget heller. Han vil begynne litt på nytt etter å ha havnet i feil spor de siste årene, sier Mohn.

Boasson Hagens driftige allsidighet på sykkelsetet har sett han blitt brukt i mange roller hos Team Sky. Mohn tror kanskje dette har hindret den nødvendige spesialiseringen som skal til for å vinne en av de store brosteinsklassikerne på våren.

– Det kan være greit for Edvald å gå ned et nivå, når han skal ta rollen som kaptein. Han skal sikkert dele kapteinsrollen også. Men på de større lagene måtte han kjempe mer om rollene. Kampen om kapteinsrollen er mer nådøls på de store lagene. Hvis du ikke innfrir med en gang blir du satt på benken, sier eks-treneren.

– Han har prøvd seg i Paris-Roubaix, uten helt å lykkes. Kanskje er det andre klassikere som passer han bedre.  

Utelukker ikke gjenforening
MTN-Qhubeka kjenner også sin rolle i samfunnet og har en klar filosofi om å spre sykkelinteresse i Afrika. Halve laget består av afrikanske ryttere. Mohn tror det kan virke inspirerende på sin gamle elev å være del av noe større enn sykkelsporten.

– MTN har en idealistisk holdning til sporten. De vil skape interesse og entusiasme for sykling. Det var også utgangspunktet for Sky en gang i tiden, og var sikkert mye av grunnen til at Edvald valgte Sky, han liker jo slikt. Kanskje er det en slik entusiasme og optimisme som mangler hos Sky akkurat nå. Resultatmessig er de langt i fra der de var tidligere, sier Mohn – som ikke utelukker at han og Boasson Hagen gjenopptar samarbeidet nå som Sky er ute av bildet.

– Det skal jeg vurdere hvis jeg blir spurt. Jeg har i grunnen ikke vurdert det så mye. Jeg er en travel man om dagen, sier Mohn — som nylig kunne se sin 21 år gamle elev, Kristoffer Skjerping, vinne en etappe i Tour de l’Avenir («Ungdommens Tour de France»).

 

Tagget med: , , , ,

Les også disse