NESTEN: Michael Matthews ble for sterk på den fjortende etappen.

NESTEN: Michael Matthews ble for sterk på den fjortende etappen.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Boasson Hagen nummer tre i tøff avslutning

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee
Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 15.07.17 17:46

Del på    

Ny pallplass på den fjortende etappen.

RODEZ (procycling.no): På den fjortende etappen i Tour de France satt Edvald Boasson Hagen i god posisjon inn i finalen. Men på de siste hundre meterne var Michael Matthews (Team Sunweb) og Greg Van Avermaet (BMC) for gode. Australieren vant foran BMC-rytteren, med Boasson Hagen på tredjeplass.

– Jeg satt bra med inn i bakken og hadde en god posisjon. Så prøvde jeg å ikke åpne for hardt nederst i bakken. Det var synd at jeg ikke klarte å følge med der. Jeg følte absolutt at jeg kunne vært enda nærmere, sier Boasson Hagen til procycling.no like etter målgang.

– Scott Thwaites gjorde en fantastisk jobb for å holde meg framme. Taktikken var å følge Matthews hele dagen, og det gjorde vi. Men det var synd det ikke ble seier. Det er stor forskjell på tredje- og førsteplass. Det er førsteplassen som gjelder, konstaterte 30-åringen.

Lørdagens etappe strakk seg over 181,5 kilometer fra Blagnac til Rodez. De første åtte milene var nesten helt flate, før det ventet mer kupert terreng nærmere målbyen. Det gikk raskt i nedoverbakkene på de siste kilometerne, før en bratt kneik på 560 meter (9,6 prosent) avgjorde etappen.

Både Alexander Kristoff (Katusha-Alpecin) og Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) satt godt med da hovedfeltet nådde de siste 500 meterne. Kristoff måtte melde pass, men Boasson Hagen ga seg ikke.

Oliver Naesen (AG2R) var første angriper, men Philippe Gilbert (Quick-Step Floors) fulgte like bak. Michael Matthews timet det helt perfekt, og tok sin andre etappeseier i Tour de France. Boasson Hagen var litt på bakfoten da Matthews tråkket til.

– Jeg var med helt til slutten. Og satt egentlig veldig bra til. Det ble en liten luke der foran Gilbert og jeg måtte gå rundt. Da er det vanskelig å være med å kjempe helt i toppen. Men jeg er greit fornøyd, og laget gjorde en god jobb med å holde meg framme.

Finalen var den samme som ble brukt på 13. etappe i 2015. Da vant Greg Van Avermaet (BMC Racing) foran Peter Sagan (Bora Hansgrohe). I år var belgieren nummer to.

Ny sjanse i morgen

Søndag venter en ny mulighet for Boasson Hagen og Dimension Data. Den 189,5 kilometer lange etappen, med målgang i Le Puy-en-Velay, er en utmerket sjanse for utbryterne.

– Det kommer helt an på hva alle lagene vil egentlig. Kittel har vel mye seire, og mange poeng, så han trenger ikke kjøre. Mange lag har ikke noe enda. Så da er mange villige til å komme i brudd og å kjøre for seier.

– Formen er absolutt bra. Og jeg håper at jeg kan være med å kjempe om flere etappeseire. Det er synd det ikke har gått enda. Men det viser i hvert fall at formen er der, oppsummerer Boasson Hagen.

Trøyebytte

Fabio Aru (Astana) fulgte ikke med i timen, og satt i dårlig posisjon inn i den siste bakken. Chris Froome (Team Sky) gjorde ikke samme tabbe.

Briten ble nummer syv på etappen, kun sekundet bak etappevinneren. Astana-kapteinen i gul trøye ble nummer 30, og tapte 25 sekunder til sin britiske rival.

Team Sky-kapteinen er nå tilbake i gult, 19 sekunder foran Fabio Aru.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VINNEREN: Michael Matthews vant etappen. Edvald Boasson Hagen er delvis skjult like bak Matthews. AFP PHOTO / Lionel BONAVENTURE

Fem mann av gårde

Klokken 13:20 nådde rytterne kilometer 0 og startet den fjortende etappen av Tour de France 2017.

Den franske favoritten, Thomas Voeckler (Direct Energie), støtet nesten øyeblikkelig. 38-åringen fikk med seg Maxime Bouet (Fortuneo-Oscar), Timo Roosen (LottoNL-Jumbo) og Thomas De Gendt (Lotto Soudal).

Etter hvert kjørte Reto Hollenstein (Katusha-Alpecin) seg opp til de fire, og en tetkvintett ble dannet.

Nådeløst felt

Noen stor luke fikk de aldri, de fem lykkesøkerne i front. Med 114 kilometer igjen hadde de ikke fått mer enn 2:20 på hovedfeltet.

Ledelsen krympet til under to minutter over de neste milene. De siste 50 kilometerne var i mer kupert terreng. Utbryterne hadde fremdeles nesten to minutter, men luken krympet stadig.

Kittel mister kontakten

I motbakkene begynte Marcel Kittel (Quick-Step Floors) å slite. I et lettere parti maktet tyskeren å kjøre seg opp igjen til feltet, men det tok ikke lang tid før han igjen sakket akterut.

Utbrytergruppa sprakk opp på veien opp mot etappens andre kategoriserte stigning. De to Thomas-ene i bruddet, De Gendt og Voeckler, var sterkest.

Over toppen var duoen omlag 1:30 foran hovedfeltet.

De Gendt alene

Belgieren i tet kvittet seg med Thomas Voeckler før det var tre mil igjen, og fortsatte som ensom leder av etappen.

I hovedfeltet steg tempoet, i påvente av sidevind, men noen stor sprekk i feltet kom aldri.

Den ensomme De Gendt i tet hadde omlag ett minutt på forfølgerne inn på de to siste milene. Lotto Soudal-rytteren hadde et organisert Team Sunweb lag å hanskes med, og overmakten ble for sterk for belgieren.

Tony Martin støtet med snaue 13 kilometer igjen, på veien opp en motbakke. Tyskeren kjørte raskt in De Gendt, men hovedfeltet fulgte like bak Katusha-Alpecin-rytteren.

Edvald Boasson Hagen satt godt posisjonert opp stigningen, men for Alexander Kristoff var det tyngre. Katusha-spurteren vagget voldsomt med hodet, langt bak i feltet.

Flere angrep

Etter at Tony Martin ble kjørt inn kom et nytt angrep fra Katusha, denne gangen ved Maurits Lammertink. Han ble fulgt av Damiano Caruso (BMC) og Nikias Arndt (Team Sunweb) og Pierre-Luc Perichon (Fortuneo-Oscar).

Kvartetten hadde 15 sekunder på hovedfeltet, med ti kilometer igjen. Hovedfeltet nærmet seg, og da de nesten hadde tatt igjen de fire støtet Lammertink igjen. Nederlenderen holdt det gående en kilometer alene, før også han ble kjørt inn.

Et samlet felt kjørte inn i siste bakke, der Michael Matthews (Team Sunweb) gikk til topps.

Tagget med: , ,

Les også disse