NY MULIGHET: En ryttertype som Edvald Boasson Hagen passet bra foran åpningen av Tour of Qatar. Mot slutten av dagen ventet to bakker med ni prosents stigning i snitt. FOTO: EPA/SEBASTIEN NOGIER

Boasson Hagen havnet rett utenfor podiet

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 16.02.16 11:58

Del på    

Lagkamerat skulle hjelpe, men ingen tok hjulet hans.

(procycling.no): Team Dimension Data satt med gode kort på hånda, da laget maktet å plassere Serge Pauwels, Jacques Janse van Rensburg og Edvald Boasson Hagen i finalen under åpningen av Tour of Oman.

Tetgruppa ble dannet etter en rekke angrep opp 1,4 kilometer lange Al Jissah. Stigningen hadde snittprosent på ni og på toppen var ikke mer enn fem og halv kilometer inn til mål.

Alexander Kristoff, Sven Erik Bystrøm og en rekke andre ryttere maktet ikke å følge med over her.

Åpnet luke bakover til Edvald
På vei inn mot mål så det ut til at gruppa beste avslutter, Boasson Hagen, skulle få prøve seg i en massespurt.

Temposterke Bob Jungels (Etixx-Quick Step) forsøkte et angrep på de siste kilometerne.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

LANGSPURT: Konkurrentene klarte ikke organisere seg bak da Bob Jungels satte inn sitt avgjørende angrep. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

LANGSPURT: Konkurrentene klarte ikke organisere seg bak da Bob Jungels satte inn sitt avgjørende angrep. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

Da Serge Pauwels skulle prøve å samle det hele, gikk det ikke slik sørafrikanerene hadde sett for seg.

I en pressemelding skriver nemlig laget at belgieren tok en solid føring i front av feltet. Dette førte ikke til at han fikk kontakt med Jungels, og samtidig at det sprakk om mellom ham og gruppa Boasson Hagen satt i.

Andre og fjerdeplass
Pauwels skal ha sittet på halen av lederne, og fikk ikke kontakt før nede på flata. Da gjensto halvannen kilometer av etappen.

– Jeg ville taue for Edvald etter den siste rundkjøringen, men ingen fulgte hjulet mitt. Det endte opp med at jeg jaget Jungels selv. Dessverre maktet jeg ikke å hente ham til slutt, sier Pauwels i pressemeldingen.

23-åringen fra Luxembourg var selvsagt en svært lykkelig mann etterpå.

– Vi kjørte den siste delen av løypa i går, og jeg ba mekanikeren om å sette på ekstra tunge gir med tanke på utforkjøringen. Jeg har planlagt dette angrepet i to dager, og kanskje enda lenger enn det. Jeg er svært fornøyd, fortalte Jungels etterpå ifølge cyclingnews.com.

Bardet tok siste podieplass
Dagen ble ekstra håpløs for Dimension Data da Romain Bardet, en av sammenlagtfavorittene, stakk fra Boasson Hagens gruppe og tok tredjeplassen.

Nordmannen endte opp med å spurte inn fjerdeplassen – på tross av tallmessig overtak mot slutten.

Tirsdag ble Sven Erik Bystrøm nummer 48, litt over minuttet bak teten. Kristoff kom inn på plassen bak lagkompisen.

Vegard Breen (Fortuneo Vital Concept) ble nummer 66 (1:46 bak).

Resultater – les referat under:

1. Bob Jungels (Etixx-Quick Step) 3:37,33
2. Serge Pauwels (Dimension Data) +6
3. Romain Bardet (Ag2r) +8
4. Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) samme tid
5. Tom Dumolin (Giant-Alpecin) st
6. Greg Van Avermaet (BMC Racing) st
7. Rui Costa (Movistar) st
8. Davide Rebellin (CCC Sprandi Polkowice) st
9. Floris De Tier (Topsport Vlaanderen) st
10. Vincenzo Nibali (Astana) st
Slik gikk det til:

Den første utfordringen i Tour of Oman var en avkortet versjon av etappe 2 i fjorårets utgave. Den gangen vant Fabian Cancellara etappen over 195,5 kilometer.

Han satt med i gruppe på 19 mann som inneholdt både puncheurs og sammenlagtryttere.

Tidligere har også Peter Sagan og André Greipel gått til topps på etapper med Al Jissah-klatringen mot slutten av dagen.

Tirsdag var det 145,5 kilometer på programmet. Etter tre kilometer var dagens brudd allerede under utforming.

Bruddet stikker

De tre første som stakk var Christoph Phingsten (Bora-Argon 18) og Kenny Dehaes (Wanty-Groupe Gobert). Duoen fikk selskap av Pieter Van Speybrouck (Topsport Vlaanderen), Berden De Vries (Rompoot Oranje) og Peter Koning (Drapac).

Det var altså ryttere fra fem lag fra det prokontinentale nivået som ønsket å vise frem de nye 2016-draktene.

Kvintetten fikk etter hvert et forsprang på seks minutter. Etter fem mils sykling var det nede i fire og et halvt minutt, og det var aldri tvil om at hovedfeltet holdt dem under greit oppsyn.

Etter at Etixx-Quick Step ikke ble invitert til Tour of Qatar, var de tilbake i konkurranse under Tour of Oman.

Sammenlagtryttere på plass

Ettersom rittet er langt mer kupert enn sin ASO-bror, var også tilstedeværelsen av flere sammenlagtryttere lett synlig på startlistene.

Jurgen Van den Broeck (Katusha), Tom Dumolin (Giant-Alpecin),  Richie Porte (BMC Racing), Vincenzo Nibali (Astana), Rui Costa (Movistar) og Domenico Pozzovivo (Ag2r) var noen av stjernenavnene i rekka.

Med var også nordmennene Alexander Kristoff, Edvald Boasson Hagen, Sven Erik Bystrøm og Vegard Breen. Alle kom rett fra tjeneste under Tour of Qatar.

De siste to milene bød på to klatringer. Først Al Hamriya (800 meter og 9,8 prosents stigning i snitt) etter 122,5 kilometer.

Fyrverkeri mot slutten

Deretter langt mer spektakulært plasserte Al Jissah: 1,4 kilometer à 9 prosent. Arrangøren hadde dessuten justert målgangen, noe som gjorde at man i bunnen av utforkjøringen kun hadde 1,5 kilometer igjen til mål.

Defintivt en måte å framprovosere attraktiv sykling på slutten av dagen på. Og det var nok av ryttere i feltet som ikke ønsket at dette skulle ende opp som mat på spurternes bord.

Også i bruddet merket man at det nærmet seg finalen.

På vei mot Al Hamriya ga Koning og Dehaes tapt. Ved foten av stigningen var hovedfeltet igjen samlet.

Det varte ikke lenge, for de første angrepene kom selvsagt på vei oppover. Amaury Capiot (Topsport Vlaanderen) var førstemann over toppen, før det igjen samlet seg i påvente av bakke nummer to.

Kristoff kjørt av

Al Jissah var 1,4 kilometer lang, og kledde Kristoff dårlig. Det var derfor ingen stor bombe at han befant seg blant de mange rytterne som ble kjørt av lasset opp her.

Her satt også Richie Porte, så han var i godt selskap.

Ifølge ubekreftede meldinger på Twitter var Daniel Oss (BMC Racing) faktisk først over toppen. Jakob Fuglsang fulgte tett på.

De samme rapportene gikk ut på at både Boasson Hagen og Sven Erik Bystrøm satt med der framme.

Det gjorde også Bob Jungels. Etixx-rytteren fikk ei luke på vei nedover, og holdt den helt inn til mål.

Bak ham tok Serge Pauwels (Dimension Data) og Romain Bardet (Ag2r) seg av de to siste trinnene på podiet.

Både Boasson Hagen og Sven Erik Bystrøm skal ha sittet med første gruppe over siste bakke. Rudsbygdingen ble fjerdemann på etappen, mens Bystrøm havnet utenfor topp 10.

Tagget med: , , ,

Les også disse