HAR HAN DET I SEG? Alexander Kristoff portretter et bilde av Edvald Boasson Hagen som en sviker. Kan det ha gått så galt? Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Er Boasson Hagen illojal?

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 17.10.16 19:41

Del på    

KOMMENTAR: Vår redaktør belyser ubehagelige spørsmål fra Doha.

Norges for tiden to største sykkelstjerner er ikke ulike i kraft av sine egenskaper på to hjul, men har to svært ulike personligheter.

Alexander Kristoff er snakkesalig, åpen, selvsentrert og sier alltid det han tenker i en meningsutveksling.

Edvald Boasson Hagen er snill, folkelig, populær, lojal, utilpass i søkelyset – men også en mann som lufter sin mening internt.

Og begge to er selvsagt vinnere.

DE TO HAR LEKT HUND OG KATT siden de var unge gutter i aldersbestemte klasser. Boasson Hagen var det fysisk overlegne naturtalentet, mens Kristoff satset på taktisk kløkt og tallmessig overtak for å ta skalpen til sin store konkurrent fra lille Rudsbygd.

Noen vil kanskje hevde at den tøffe konkurransen har satt dem litt i opposisjon av hverandre i lang tid.

Kanskje har også utviklingen de to har hatt i seniorklassen gitt næring til det. Boasson Hagen var et stjerneskudd som surfet på en medgangsbølge og tok proffnivået med en gang.

Kristoff har tatt nivået mer gradvis, og de første proffseirene hans kom alt annet enn enkelt til ham. Men da Boasson Hagens utvikling stagnerte i Team Sky, manøvrerte Stavanger-mannen seg til topps som spurter i Katusha og la ubeskjedent Milano-Sanremo og Flandern rundt til sine palmarès.

Misunnelse kan gå begge veier.

Men verdensmester har ingen av de to blitt.

Fram til 2015 la mesterskapet i Richmond grunnlaget for den største konflikten mellom de to.

DET ER INGEN TVIL OM AT BOASSON HAGEN ankom USA i kjempeslag, men han var ikke nærheten av å matche merittene til sin lagkompis over en lang sesong. Dermed kunne det heller ikke forsvare å gi ham kapteinsbindet.

Peter Sagan ble verdensmester og Edvald havnet i en taktisk skvis mellom lagkapteinen og Greg Van Avermaet.

På lojalt – og litt bondenaivt vis – tok han beskjeden om ikke å bidra i gruppa han satt i bokstavelig, og endte opp med å bli spist opp av feltet på vei inn mot oppløpet med uforrettet sak.

Alle som snakket med Boasson Hagen i etterkant av den seansen merket at han var irritert og litt skamfull over egen taktiske utførelse.

Les også: Derfor ble det feil, Edvald

– Jeg gjorde som jeg fikk beskjed om, var åpningsnoten i intervjuene.

FORAN DOHA-VM var Edvald selv, og omgivelsene rundt ham, tydelige på at dette ikke ville skje igjen.

Igjen ble han hensatt på plassen under Kristoff i hierarkiet og flertallet var nok enige om at det norske opptrekket, bestående av de to, ville være en lei nøtt å knekke for motstanderne.

(Kommentaren fortsetter under bildet)

FORTØRNET: Alexander Kristoff var irritert da han gikk glipp av medaljene i Ponferrada. Heller ikke i går skulle det gå Stavanger-mannens vei. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

FORTØRNET: Alexander Kristoff var irritert da han gikk glipp av medaljene i Ponferrada. Heller ikke i går skulle det gå Stavanger-mannens vei. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Denne gangen var ikke resultatlistene til de to sprikende lesning, men toppfart og evnen til å stå distansen avgjorde kapteinsvalget.

Edvald hadde også frihet til å gå etter angrep fra andre nasjoner fram til et visst punkt av rittet. Men med sidevind i ørkenen var første bud å komme seg med foran splitten, og deretter telle opp og bli enige om veien videre under de avsluttende rundene ute på The Pearl.

Igjen rotet de norske stjernene det til. Kristoff var rasende og ga Boasson Hagen huden full rett etter målgang.

DET KOKTE FORTSATT under møtet med pressen i mixed zone, og faktisk også etter at hele laget hadde samlet seg til et oppvaskmøte for å rydde opp i sakene en gang for alle.

Edvald sto hardnakket på at han forsøkte å gjøre et opptrekk. Alexander var like steil på at det som ble avtalt ikke ble holdt – og opplevde det som han spurtet mot opptrekkeren sin på de siste 100 meterne.

– Jeg føler meg litt sånn sveket, sa Kristoff først.

Da han kunne ha moderert seg etter runde to med pressen gjentok han Judas-teoriene.

De ankom sponsormiddagen i to forskjellige biler, og vekslet nok ikke altfor mange ord utover den kvelden.

Miljøene som markerer øst og vest i norsk sykkelsport, var selvsagt også uenige. Øst mente at Kristoff uansett ikke hadde vunnet, og påpekte at han ikke var i nærheten av å matche Sagan og Cavendish.

Vest følte seg opplagt dolket i ryggen av Boasson Hagen.

Det er også interessant å registrere at verken Kurt Asle Arvesen (i Aftenposten) eller Thor Hushovd (overfor TV 2) tok Boasson Hagen i forsvar. De har etter beste evne forsøkt å resonnere seg fram til hva som går galt i spurten, og begge kommer fram til at det den folkekjære lysluggen holder på med, ikke ser ut som et opptrekk.

DEN ENESTE PERSONEN som vet med sikkerhet hva og hvorfor det skjedde, er Boasson Hagen selv.

Han sto foran åtte lagkamerater og landslagssjef Stig Kristiansen i går kveld, og innrømmet at han hadde løst opptrekket dårlig – men at hans intensjon var å hjelpe lagkameraten.

(Kommentaren fortsetter under bildet)

IKKE TIL Å TRO: Et svik innad i den norske leiren, hadde ikke Stig Kristiansen kunnet tåle. Det er hans ansvar å holde orden i rekkene i internasjonale mesterskap. FOTO: Terje Pedersen, NTB Scanpix

IKKE TIL Å TRO: Et svik innad i den norske leiren, hadde ikke Stig Kristiansen kunnet tåle. Det er hans ansvar å holde orden i rekkene i internasjonale mesterskap. FOTO: Terje Pedersen, NTB Scanpix

Så du spurtet ikke for dine egne sjanser, spurte jeg selv ham i går.

«Nei, jeg gjorde ikke det i dag. Da hadde jeg prøvd et annet hjul», repliserte han.

Etter oppvaskmøtet formulerte Kristiansen seg slik:

«Det er forskjell på å være illojal og ikke klare oppgaven sin».

Mens Kristoff var hvit i ansiktet av harme og skuffelse i går, var Boasson Hagen roligere – men jeg oppfattet ham som litt likegyldig og ikke unnvikende i svarene sine.

I Richmond tror jeg han var mest sint på seg selv. Etter at han tolket for mye ut av stallordren og hva han kunne og ikke kunne gjøre.

Alt i 2010 fikk han en smekk på labben etter at han infiltrerte en farlig gruppe under VM i Geelong, der han gikk etter blant andre forhåndsfavorittene Philippe Gilbert og Simon Gerrans.

Thor Hushovd ble verdensmester, men Boasson Hagen fikk ikke sin del av bonusen – fordi hans bevegelser ikke akkompagnerte med lagkapteinen instrukser.

I går ventet altså nye skyllebøtter over den lojale gutten fra innlandet.

VI SKAL PASSE OSS så vi ikke gir ham for høye skuldre, eller presser fram en enda tydeligere splittelse i det norske laget når vi ankommer Bergen neste år. Husk at også lojale støttespillere rundt de to kan bli tvunget til å bytte side.

Les også: Et angrep på Edvald som person

Det er grunn til å tro at Edvald ankommer hansabyen som kaptein.

Det kan være at skaden alt har skjedd. At Alexander på det ene siden ikke føler han kan tilgi dette, og at karakteristikkene fester seg hos Edvald og ikke gir grobunn for samarbeid ved neste korsvei.

Det hadde selvsagt vært veldig synd for norsk sykkelsport.

Det kan også tyde på at Norge nå deler skjebne med andre store sykkelnasjoner. Eksemplene er mange:

Van Avermaet og Boonen i Belgia, eller bytt ut sistnevnte med Gilbert.

(Kommentaren fortsetter under bildet)

STJERNEKONFLIKTER: Joaquim Rodriguez og Alejandro Valverde var ikke blide på hverandre etter to spanske medaljer i Firenze.

STJERNEKONFLIKTER: Joaquim Rodriguez og Alejandro Valverde var ikke blide på hverandre etter to spanske medaljer i Firenze.

Simon Gerrans og Michael Matthews i Richmond. Alejandro Valverde og Joaquim Rodriguez i Firenze.

Kroneksempelet er nok Fausto Coppi og Gino Bartali som under VM i Valkenburg i ´48 endte opp med å markere hverandre under hele rittet og ga seg ikke før de kom inn omkledningsrommet. Begge opplevde å bli suspendert av eget forbund i etterkant.

Det skjer ikke denne gangen, men det er altså ikke uvanlig at nimannslag ankommer VM med flere stjerner og forskjellige interesser. Det er landslagssjefens oppgave å ta upopulære avgjørelser og sveise det sammen.

NÅR DET GJELDER OPPTAKTEN som til slutt munnet ut i den konkrete og åpenlyse konflikten i Doha, kommer jeg med følgende vurdering:

Det ligger ikke i Boasson Hagens natur med overlegg å sabotere og ødelegge for en lagkamerat.

Mannen forsøker å gjøre alle til lags, men har nå opplevd en smekk over fingerne ved minst et par anledninger.

Han har vært bjellesau i Team Sky og er nå en slags fadder for unge, afrikanske ryttere i Team Dimension Data. Om han har vært en rebell og oppvigler i de lagene, er det i så fall en godt bevart hemmelighet.

(Kommentaren fortsetter under bildet)

GRUNN TIL Å SMILE: Edvald Boasson Hagen og resten av Dimension Data-rytterne opplever et eventyrlig Tour de France. Det sørafrikanske laget har vunnet fire av sju etapper så langt. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

JOVIAL OG LOJAL: Det er dette bildet mange har av Edvald Boasson Hagen. Kan det skjule seg noe mer der? Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Hele Norge irriterte seg over Sky-lenkene han tidvis kjørte med i Frankrike. Likevel gjorde som han fikk beskjed om av Dave Brailsford. Uten å mukke.

En utbredt misforståelse om Boasson Hagen er også det faktum om at han ikke evner å si ifra. For han gjør det.

Jeg føler meg ganske trygg på at dersom han ikke hadde orket tanken på å trekke opp for Kristoff mot slutten, så hadde han gitt beskjed om det.

Å bondefange en lagkamerat er ikke noe Stig Kristiansen kunne ha levd med i sitt regime på landslaget.

Jeg tror heller ikke den gjerningen er innenfor Boasson Hagens register.

Noen ganger går ting nemlig bare skeis. Enten man vil det, eller ikke.

Jarle Fredagsvik, redaktør procycling.no.

Tagget med: , ,

Les også disse