Tour+de+France+2013 Procycling.no Martin+Lundberg Alexander+Kristoff Edvald+Boasson+Hagen

– Han pleide å gruse Edvald og meg

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 5.07.13 09:08

Del på    

Hva skjedde så med barnestjernen?

De siste dagene har omtrent halvparten av «TV-Norge» sett Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen kjempe side om side med Mark Cavendish på oppløpet.

Men det er ikke alle som kommer seg til Tour de France. Denne artikkelen handler om en av dem.

Duoen er en del av 87-kullet og var konkurrenter allerede tidlig i de aldersbestemte klassene.

– Problemet for Edvald var at vi i Stavanger CK kjørte spesifikt mot ham med hele laget. Vi brydde oss ikke om noen andre i feltet, sier Alexander Kristoff om rivaliseringen.

Siden havnet han i skyggen av den nesten to måneder eldre lysluggen. En skygge han først har begynt å tre ut av denne sesongen.

De dominerte også stort i aldersbestemte klasser innenfor landegrensene.

Den ene var sprinteren Kristoff, og den andre var klatre- og spurtsterke Boasson Hagen.

Den siste rytteren? Martin Lundberg fra Grenland SK.

I forkant av Tour de France spurte vi Alexander Kristoff om det var andre ryttere enn Edvald som var viktige å slå i oppveksten.

– Det var en som het Martin Lundberg. Han var ganske god til å spurte. Det kan man kalle en skikkelig barnestjerne. Han var nesten bedre enn meg og Edvald i ungdomsårene.

– Han gruste meg og Edvald, men så kom vi mer og mer. Da vi var junior begynte vi å passere ham, sier Kristoff til procycling.no.

– Eh, jeg skal se siste del av dagens etappe mens jeg pakker. Det er en tur som har vært planlagt lenge, nærmest unnskylder han seg med.

Martin sluttet med sykling som førsteårssenior. Da var han egentlig påtenkt en plass i det nystartede Grenland Elite.

– Det ble et valg mellom skole og trening. Jeg gikk på Norges Toppidrettsgymnas og jo eldre man blir, jo mer trener man. Jeg merket at jeg ble mer og mer sliten av det, og at det gikk utover skolen. Jeg hevdet meg helt til jeg ga meg, men jeg hadde mindre gode resultater mot slutten enn jeg hadde i begynnelsen. På den måten følte jeg at det gikk litt nedover, sier Lundberg til procycling.no.

– Han var veldig rask. Det var til tider vanskelig å slå ham. Det var synd han ikke fortsatte, sier Boasson Hagen og ber oss hilse.

Det var spesielt i ungdomsårene Lundberg dominerte. I denne perioden vant han fem ungdomsmesterskap.

Men på vei mot juniorklassen ble det tyngre.

– Jeg hadde ikke nubbsjangs mot dem da, innrømmer han.

– Jeg tror ikke jeg la ned noe mindre innsats treningsmessig i løpet av karrieren, men jeg så jo det etter hvert at jeg ikke var like god lenger.

– Om jeg ikke var en barnestjerne, så var jeg i hvert fall blant dem som vant mye. Men jeg tror også det hadde med å gjøre at sykling var en forholdsvis ny idrett i Norge.

Så klarer han ikke dy seg:

– Men i etterkant har jeg også tullet med hvor tøff konkurransen var for meg, med både Kristoff og Boasson Hagen i samme årskull.

Her vant Lundberg poengtrøyen, mens Boasson Hagen ble nummer to sammenlagt.

Siden gikk altså karrieren i to vidt forskjellige retninger. Edvald gikk til Maxbo-Bianchi (det nåværende Joker Merida, red.anm.), mens Martin etter hvert startet på handelshøyskolen i Bergen.

Når vi spør han om hva han husker av å sykle på lag med de to, er han snar til å returnere rosen til Boasson Hagen:

– Ofte var det meg, Alex og Edvald som kjørte sammen på landslaget. Vi hadde et lag som besto av én stjerne og det beste Norge hadde å by på av hjelperyttere. Edvald var så mye bedre enn oss i bakkene, og i hvert fall når rittene ble tøffere som juniorer. Jeg mener vel også at om det hadde gått like fort i den norske juniorklassen, som det gjorde i utlandet, så hadde ikke Alex og meg hengt med inn i spurten, og heller ikke slått ham, lyder det beskjedent.

– Han var enestående oppover i Norge i noen år. Hadde det ikke vært for at han ofte kom alene over toppen, hadde vi aldri tatt ham igjen. Vi slet så fort det ble kjørt hardt i bakkene. Det gjorde ikke Edvald.

Kristoff vedgår at også han ble stilt i skyggen av Boasson Hagen i en periode. Men noe av det som kjennetegner Stavanger-gutten er at han også har hatt for vane å vinne ekstremt mange sykkelritt.

I hvert fall helt fram til han tok steget ut i proffenes rekker.

– Edvald har kjørt veldig bra fra siden han var ung. Med en gang han ble senior, så tok han nivået greit. Det gjorde jeg og, i Norge, jeg vant Norgescupen og ble norgesmester året etter. Men Edvald tok nivået fra senior til proff like lett, og det var ikke like enkelt for meg, innrømmer han.

– Dersom det passer, forsøker jeg å få det med meg. Jeg leser resultater og følger spesielt med på disse to. Vi var mye sammen i ungdommen, men siden jeg bor i Bergen, Alex i Stavanger og Edvald i Oslo ser vi ikke mye til hverandre.

– Det er utrolig imponerende av begge to. Det er jo noen år siden Edvald slo igjennom, og jeg ble vel ikke så veldig overrasket over det. Men Alex slo kraftig tilbake med OL-bronse og har vært utrolig god i årets sesong. Du får hilse dem så mye der nede, avslutter Lundberg.