Prøv Procycling Pluss idag

DEBUTANT: For Sondre Holst Enger kommer Tour de France-uttaket en smule overraskende. Heldivis hadde treneren lagt en god plan for ham. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

DEBUTANT: For Sondre Holst Enger kommer Tour de France-uttaket en smule overraskende. Heldivis hadde treneren lagt en god plan for ham. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Holst Enger ble klargjort for Tour de France i det stille

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 30.06.16 11:43

Del på    

- Jeg har nok hatt det mer i tankene enn han, tror Kvålsvoll.

SAINT-LÔ (procycling.no): Undervies i Critérium du Dauphiné var den første gangen laget nevnte Sondre Holst Engers navn i forbindelse med Tour de France.

Torsdag ble rittets yngste deltaker vist fram for pressen sammen med resten av IAM-laget.

– Jeg ble litt overrasket over at sjansen kom allerede nå. De begynte å snakke litt om det i Dauphiné. Om det kanskje hadde vært bra for meg å kjøre Tour de France, sier Holst Enger til procycling.no i Saint-Lô.

Deretter kontaktet han blant andre Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff for å høre om dette var noe han burde hoppe på:

– De var veldig positive. De sa at jeg skulle ta sjansen om jeg fikk den. Da begynte jeg å vurdere å si ja om jeg ble spurt. Så kom tilbudet og da var det vanskelig å takke nei, forteller han.

Kvålsvoll tok grep

Det franske etapperittet er verdens største utstillingsvindu for sykkelsporten, og det er her de aller fleste rytterne har et inderlig ønske om å bli tatt ut.

Samtlige ryttere har lagt opp treningsprogrammet for å de skal være gode i nettopp disse tre ukene.

For Holst Enger har uttaksprosessen vært noe annerledes, ettersom de første signalene ikke dukket opp før i starten av juni.

Trener Atle Kvålsvoll så imidlertid muligheten langt tidligere, og har hatt som mål å spisse formen inn mot juli måned.

– Jeg tror jeg har sett dette for meg mer enn Sondre selv. Rett og slett fordi han på det laget han kjører for mener jeg han er god nok til å bli tatt ut. Han har begynt å vise hvor god han er og har prestert stabilt over tid, sier Kvålsvoll til procycling.no.

– Du har forberedt ham litt i det stille?

– Det kan man si på en måte, ja.

Holst Enger: – Dette er guttedrømmen

Lakmustesten var miniatyrutgaven av touren i starten av juni. Her ville Rik Verbrugghe se hvordan hortenseren klarte seg i fjellene.

IAM Cycling hadde nemlig flere andre muligheter når de skulle plukket ut lagets sprinter, men den endelige overbevisningen kom etter innsatsen i fjellene i Critérium du Dauphiné.

– Hvordan er det å være her nede nå og vite at du skal starte Tour de France om to dager?

– Det er guttedrømmen, selvfølgelig. Det er dette jeg har hatt lyst til å sykle siden jeg startet. Det er utrolig kult. Det er veldig stort. Pressekonferanse og kamera overalt, sier han til procycling.no.

– Har Atle Kvålsvoll hatt touren mer i tankene da han laget treningsplanen din enn du først var klar over?

– Atle er utrolig flink med det han gjør og har mye erfaring. Han regnet kanskje med at det kunne skje. Det var jo bra at han la opp den planen, for det skjedde jo, sier han med et smil.

Får støtte fra erfaren spurter

Etter at Dries Devenyns meldte forfall til rittet grunnet sykdom, ble australske Leigh Howard tilbudt den siste plassen på laget.

Sportsmanager Rik Verbrugghe mener han blir en viktig mann for den freske nordmannen.

– Leigh kan hjelpe Sondre mye og vil dele av sin erfaring. De har ikke kjørt sammen før, men vi har en tydelig strategi, så jeg tror ikke det blir noe problem. Oliver Naesen er en annen mann som kan hjelpe til med å bringe Sondre i posisjon, så han i hvert fall to hjelpere rundt seg.

IAM åpner også opp for at Howard og Holst Enger kan bytte litt på å spurte. Med opp mot ti muligheter for massespurter i løpet av rittet, kan det fort slå positivt ut.

Selv om 22-åringen helst har lyst til å ta dem selv:

– Hva tenker du om at Leigh Howard ble tatt ut, det kan jo være med å ta litt av presset på deg og?

– Ja, det gjør meg egentlig ikke så mye. Det kan være positivt og. Det positive er at han er veldig rask, han og. Han kan trekke meg opp bra, sier han og legger til:

– Det negative er kanskje at laget skal spurte for ham på noen etapper og.

– Det blir mange spurter, da.

– Ja, det blir det. Kanskje vi kan bytte litt på. Det er min første Grand Tour og mitt første Tour de France. Da er det kanskje godt å ikke ha så mye press på meg.

Den første sjansen kommer allerede lørdag, og foran spurten ved Utah Beach ligger alle trøyene i potten, også den hvite ungdomstrøya.

– Jeg tror det er mulig å ta den, sier Holst Enger men presiserer at han starter touren uten å legge for stort press på seg selv.

Tagget med: , , , , , , ,

Les også disse