Prøv Procycling Pluss idag

HØY STJERNE: Susanne Andersen har topplasseringer fra både VM i Richmond (som junior) og tok en strålende 7.-plass som førsteårssenior i Bergen. Men den nederlandske satsingen Team Sunweb er bekymret for at hun presser kroppen for hardt i treningshverdagen. (Photo by Tim de Waele/Corbis via Getty Images)

Norsk supertalent har fått beskjed om å redusere treningsmengdene

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 23.11.18 07:16

Del på    

– Jeg håper hun står opp for treningsprinsippene, sier Sindre Lunke.

(procycling.no): I etterkant av VM i Innsbruck reiste Susanne Andersen rett videre til styltebyen Deventer for en ’meet & greet’ med sine nye lagvenninner i Team Sunweb.

Neste år blir hun en del av det hardtsatsende, nederlandske laget som alt har et knippe svært spennende talenter innenfor satsingen i kraft av franske Juliette Labous (20), tyske Liane Lippert (20), Floortje Mackaij (23), britiske Pfeiffer Georgi (18) og danske Pernille Mathiesen (21), i tillegg til den 20 år gamle jenta fra Stavanger.

– Var talentsatsingen én av grunnene til at du valgte nettopp dette laget?

– Jeg tenkte litt på hvem som var der fra før av. Jeg har lagt merke til at jentene på min alder har blitt såpass mye bedre der. De har hevet seg skikkelig og prestert i store ritt. Både Liane og Juliette har hatt en imponerende utvikling. Liane satt blant annet med i finalen av Plouay som er et hardt ritt, så det er med på å vise at treningsarbeidet fungerer. Dessuten har jeg lyst til å lære så mye jeg kan av Coryn Rivera, sier Andersen til procycling.no.

Etter at tidligere tempoverdensmester Ellen van Dijk valgte å skrive under for Trek-Segafredo neste år, står den 26 år gamle jenta, tidligere United Health Care-rytteren og Flandern-triumfatoren fra 2017, igjen som lagets store stjerne.

Holdt dialog med interesserte lag selv

Rundt seg har hun en spennende miks av rutine og ungdommelig mot.

Andersen er i ferd med å slutte seg til en topptung satsing med et tydelig hierarki og struktur, men sier det også var en av grunnene til at Sunweb-laget blinket seg ut.

procycling.nos-avsløring: Team Sunweb leder an i racet rundt Susanne Andersen

– Jeg ønsket meg til en oppgradering på et eller annet vis, sier jenta som har tilbrakt sine første to sesonger på seniornivå hos norske Hitec Products Birk Sport.

– Det var ikke penger det gikk på, men mer hvordan laget er organisert. Inntrykket jeg har fått av hvordan de sykler og jobber sammen som et lag under rittene de kjører, er spennende. For å holde motivasjonen oppe og utvikle seg videre, tror jeg det er viktig å komme til et lag med gode ryttere og et godt støtteapparat. Sunweb-apparatet er stort og egentlig ganske unikt. De har også en satsing på herresiden og vi rår over de samme ressursene og ekspertisen. De sitter helt klart med mye kompetanse, forteller hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

STJERNEMØTE: Katarzyna Niewiadoma, Coryn Rivera Emilia Fahlin, Marianne Vos, Chiara Consonni og Susanne Andersen på podiet sammen under Ladies Tour. Noen uker etterpå ble det klart at Rivera og Andersen skulle bli lagkamerater i 2019. (Photo by Luc Claessen/Getty Images)

Overfor procycling.no letter hun nå på sløret om hvordan høsten fortonet seg for et bevegelig mål på overgangsmarkedet. Hun forteller at det tikket inn forespørsler via både mail, SMS og via Facebook-chat, men at hun hele veien var klar på at laget skulle være backet av en betydelig satsing for å være aktuelt for henne.

– Sunweb var jo laget som viste interesse for meg aller først. Hans Timmermans har holdt dialog med meg over flere år. Jeg snakket også lenge med Ina Teutenberg og Giorgia Bronzini i Trek-Segafredo, men det var visst ikke helt opp til dem hvem som skulle inn på det laget der i år, så da endte det opp med at jeg ikke fikk plass der. I tillegg viste Cervélo Bigla og Alé Cipollini interesse. Det var en del andre forespørsler og, men det var ikke fra lag på det øverste nivået, forteller hun.

– Du har jo to støttespillere i Stein Ørn og pappa Steen Nielsen; har de hjulpet til i denne prosessen?

– Jeg har diskutert med både pappa og Stein underveis, og sammen har vi kommet fram til en løsning. Men i hovedsak er det et valg jeg må ta. Jeg bestemte meg alt tidlig for Sunweb, ettersom de viste såpass mye interesse for meg. Det overbeviste meg om at det var det beste stedet å gå.

Kan bo gratis med lagvenninnene

Hun vil fortsette å bo hjemme når hun er i Stavanger, men neste sesong åpner det splitter nye «The Keep Challenging Center» i Sittard.

Der vil først og fremst rytterne i U23-satsingen på herresiden og damelaget få tilbud om å bo gratis med alt av treningsfasiliteter og ekspertise i umiddelbar nærhet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TILRETTELAGT: Boenheter, treningsrom, kompetanse og et smart plassering med kort vei til både Tyskland og Belgia, er noe av tankegangen bak The Keep Challenging Center i Sittard. Senteret åpner i 2019. FOTO: Team Sunweb

I nærheten ligger også Tom Dumoulin Bike Park, et friområde som byr på totalt 3,2 kilometer med sykkelveier med forskjellig vanskelighetsgrad og som har mål om å utfordre så vel landeveissyklister som utøvere innenfor terrengsykling og BMX.

– Jeg var faktisk innom den parken der i forbindelse med en etappe under Boels Ladies Tour. Det er et fint område. Dessuten har Sittard god tilgang på både korte og litt lengre bakker. Cauberg (der Amstel Gold Race tidligere ble avgjort, vår anm.) er ikke så langt unna, og det er enkelt å ta seg videre derfra til både Belgia og Tyskland, sier hun om området som er døpt «Euregio» og som har fokus på aktiviteter på tvers av landegrensene.

– «The Sunweb Way» passer ikke for alle

Alt legges altså til rette for at de – forhåpentligvis – kommende WorldTour-stjernene skal kunne trene mye og godt innenfor satsingen. I den nærliggende parken går det blant annet an å terpe spurtopptrekk eller lagtempo med innlosjerte lagvenninner mellom konkurranser.

De som kjenner til Andersens bakgrunn, som en del av treningsregimet rundt Stavanger Sykkeklubb og hovedtrener Stein Ørns treningsprinsipper, vet at 20-åringen er vant til hardøkter med guttene, og ikke rynker på nesa over regimet blant annet Alexander Kristoff og Sven Erik Bystrøm er produkter av.

Men det er også de som frykter at systemet rundt Sunweb-laget ikke passer for alle typer ryttere.

– Jeg kjenner til ryttere som har sluttet der på grunn av manglende frihet til å bytte trenere og at de omtrent må sende inn en søknad for å endre setehøyden på sykkelen. De gjør ting annerledes, samtidig har de bevist at de er et topplag. De er seriøse, har ressurser og en klar strategi, påpeker teamsjef i Hitec Products, Karl Lima overfor procycling.no.

Brukte et halvt år på å få tilpasset sykkelen

En annen som faktisk har vært innenfor portene hos satsingen, er Sindre Lunke. Trønderen sendte laget en e-post på eget initiativ høsten 2015, og endte opp med en toårskontrakt i laget.

procycling.no-avsløring: Sindre (22) ordnet proffkontrakt på egenhånd

Den endte ikke så bra, ettersom 25-åringen knapt ble ført opp på ritt inne i sitt siste halvår av kontraktstida.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

PÅ GODT OG ONDT: Sindre Lunke mener Sunweb er en bra plass å starte dersom man trenger systematisering og struktur. Men han opplevde det også til tider krevende innenfor lagets rekker i 2016 og 2017-sesongen. FOTO: ASO

Det er likevel flere grunner til at har blandete følelser om satsingen som da het Giant-Alpecin.

– Når du først har fått en trener i laget må du følge det aller meste av det han sier. For min del gjorde de om på alt jeg hadde gjort fra før av, slik at jeg måtte starte helt på nytt. Jeg sa ifra til treneren at det var dumt å  gå bort ifra det jeg hadde gjort før, og som fungerte bra for meg, sier Lunke til procycling.no – men ble likevel ikke hørt det første året.

– Stemmer det at detaljstyringen er utstrakt innenfor Sunwebs rekker?

– Jeg opplevde at veldig mye var satt før løpet startet. Man har en plan for gjennomføringen og skal forholde seg til det. Det var nok verre for ryttere som ønsket å kjøre inn resultater selv, men jeg kunne også tenkt meg flere sjanser til å gå i brudd. Det var mye møter og slike ting. Det er selvsagt plusser og minuser i alle satsinger, men i utgangspunktet kan det være en bra greie å komme inn i et ordnet og systembasert lag som ung rytter.

– Måtte du skrive søknad for å endre setehøyden på sykkelen?

– Nei, det måtte jeg ikke, men jeg måtte faktisk ta et møte med dem fordi jeg slet med sykkelen. De sa at sykkelen var optimalt innstilt, men for meg gikk det nesten ikke an å sitte på den fordi jeg fikk så vondt i ryggen. Jeg fikk sykkelen i november og fikk justert den i mai, så det er ikke alltid lett å ordne opp i slike småting innenfor et stort system, forteller han.

Trente mer enn Van Dijk …

Med sin bakgrunn fra Stavanger-miljøet var det kanskje ikke så overraskende at man rynket litt på nesa ved lagets service course i Devener, da Andersen – i løpet av den fem dager lange samlingen – diskuterte treningsopplegget med Sunweb-coachene.

– Jeg kunne sikkert ha utviklet meg masse med opplegget jeg allerede har fulgt. Samtidig så valgte jeg Team Sunweb, så da er jeg nødt til å ta hele pakka. Jeg har vært litt redd for å endre på opplegget jeg har hatt, fordi det har fungert så bra. Samtidig er det litt deilig å overlate det til andre. Nå blir det mer å følge det de setter opp, sier Andersen som etter hvert vil så samme trener som Rivera og Lippert.

– Har de bedt deg om å kutte ned på treningsmengdene?

– Jeg trener nok allerede en del mindre enn jeg er vant til. Da jeg fortalte dem at jeg lå på rundt 1000 treningstimer, sa de at selv Ellen Van Dijk, som er 32 år, ikke hadde så store treningsmengder. Jeg tror det er en litt norsk tilnærming til det. At man blant annet innenfor langrenn er opptatte av at man skal trene så mange timer. I utlandet trener de nok litt mindre. De trener i hvert fall ikke like mye, eller like hardt og langt som jeg vanligvis hadde gjort på denne tiden av året, forteller hun.

– Har de sagt noe om hvor mange timer du bør ligge på årlig?

– Nei, de har ikke satt tall på det foreløpig. Jeg har ligget rundt 1000 timer de siste to årene. Kanskje litt mindre i fjor, og det synes de var for mye. På denne tiden har jeg pleid å ligge på rundt 20 timer i uka, og til nå har jeg ligget rundt 16-17, så det blir nok litt mindre mengde. Jeg har ikke noe imot det så lenge jeg kommer meg i god form. De har sagt de skal jobbe for å utvikle kapasiteten min, og jeg tror ikke det bare dreier seg om hvor mange timer som står i treningsdagboka di, forteller hun procycling.no etter å ha unnagjort ei økt på 2,5 timer med frekvenstrening i hjemtraktene.

I 2017 tok hun sølv under U23-EM i Herning før hun fulgte opp med 7.-plass i eliteklassen under VM i Bergen. Hun har også bronse fra junior-VM i Qatar på samvittigheten, samt femteplass som førsteårig junior i Richmond.

Med det som bakteppe vet hun at hardkjør har fungert for henne. Likevel er hun åpen for møtet med nye treningsprinsipper.

– De har helt klart en tanke bak alt de gjør. Opplegget er basert på forskning og erfaring og de vet at det fungerer. Jeg er positiv til det og tror systemet vil gi meg en ekstra bekreftelse på at ting fungerer slik det skal. Jeg er ikke helt fornøyd med utbyttet av årets sesong, men jeg har ikke fått noen klare svar på om det skyldes bruk av høydetrening eller andre ting. I Sunweb vet jeg at de følger tett med på treningsdagboka og vil ha treningsfilene inn med en gang. Både sportsdirektøren og deler av støtteapparatet følger med, samtidig som de justerer rittprogram, treningsopplegg og kosthold. Det vet hele veien hva du kommer til å gjøre. Jeg synes det høres smart ut, og ser egentlig ikke noe galt i det.

Uvanlig kontraktslengde

Når hun ikke reiser til Keep Challenging-senteret i Sittard, vil hun fremdeles ha Stein Ørn å rådføre seg med i treningshverdagen i Stavanger.

Kommentar: «En god dag å være rogalending i Bergen. Selv for de som ikke følte seg velkomne»

Andersen har også lagt inn en annen sikkerhetsmargin da hun bestemte seg for skrive under for sin nye arbeidsgiver.

– Det er de som mener at dette opplegget ikke passer for alle, og det er også en av grunnene til at jeg skrev under en ettårskontrakt. Passer det ikke for meg, tror jeg heller ikke de ønsker å ha meg med videre. Jeg tror de ønsker seg utøvere som passer inn. Sunweb tør å prøve nye ting, de tør å utfordre deg for å utvikle deg. Så vidt jeg vet er det ingen lag som er så bra organisert som dem, men det gjenstår å se om det er en god match eller ikke.

Førsteårsproffer underskriver vanligvis en toårsavtale, men Sindre Lunke tror en rytter med Andersens standing «uansett ikke vil ha problemer med å finne seg en annen arbeidsgiver». 25-åringen sykler selv som kaptein for Riwal Readynez Cycling Team i Danmark neste år, og gir Stavanger-jenta følgende råd på veien videre:

– Jeg vil tro det er gull verdt for henne å stå opp litt for treningsprinsippene sine. Jeg gikk på en liten smell og angrer kanskje på at jeg hadde litt for mye tiltro til trenerne innenfor mitt første profflag. Jeg håper hun får lov til å trene mengdene hun ønsker, hvis ikke får hun bare skru av sykkelcomputeren og sykle videre. Det er noen treningsturer jeg ikke har avsluttet hjemme med i det store intet og det har vært noen «batterier som har gått tomme», humrer han.

Sikter mot Ladies Tour og VM

En positiv side av den gode organiseringen er at Andersen allerede nå vet en hel del om hva som venter henne neste sesong. Hun har fått utdelt et foreløpig rittprogram som skal inneholde en god inngang til klassikerne for en ung rytter.

– Det er klart man har lyst til å prøve seg i alle de største rittene, men samtidig kan man trolig utvikle seg mer i litt mindre ritt, sier Andersen.

 

Andre viktige punkter i løpet av sesongen blir trolig NM, Ladies Tour i Halden og VM i Yorkshire. I Harrogate venter en rundløype som bør passe en 20-åring med høye ambisjoner om å prege finalene av klassikerne i årene som kommer, som hånd i hanske.

– Det mangler ikke på spurtraske jenter med både Rivera, Leah Kirschmann og Floortje Mackaij; hva slags rolle regner du med å få i starten av sesongen?

– Det blir nok en opptrekksrolle i starten. Jeg vet ikke helt hvilke ritt jeg skal sykle sammen med Coryn Rivera, men jeg vet at hun er glad i å sette sitt preg på rittet underveis, og ikke bare sitte i ro og vente på spurten. Jeg vet også at hun ikke er så glad i kulde, så kanskje utfyller vi hverandre litt der. Jeg blir nok en del av opptrekket rundt henne i en del ritt. Det har de vært gode på før, og det blir noe nytt for meg. Jeg tror det blir kanskje kult.

Applauderer lagvalget

På tross av avtalene om et systematiseringen i laget ikke passer for alle, mener sykkelkjennere procycling.no har passet med at det både er et riktig og modig valg Stavanger-jenta nå har gjort.

– Jeg både tror og håper at hun har tatt det rette valget. Det er opp til Susanne å ta mulighetene hun får, for de vil komme, påpeker gamlesjefen i Team Hitec.

– Tror du Sunweb ser på henne som en opptrekker, eller en de kan satse i massespurtene selv?

– Jeg både tror og håper at hun kan få sine egne sjanser. Susanne Andersen er ny i laget, mens de andre jentene er mer etablert. De har vunnet mange WorldTour-ritt, og det har ikke hun gjort. Hun er nødt til å bevise noe på et tidspunkt, men det kan også slå positivt ut. Hun vil definitivt få mindre frihet enn hun opplevde i Hitec, sier Lima.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

POSITIV: Miriam Bjørnsrud mener Team Sunweb er et meget godt alternativ for Susanne Andersen. FOTO: Even Emberland, procycling.no

Miriam Bjørnsrud la opp som Hitec-rytter i forkant av sykkel-VM i Bergen, noen uker etter at Andersen bekreftet talentet sitt med en strålende 7.-plass.

Hun forteller at hun ble glad da hun fikk vite at Andersen hadde skrevet under for Sunweb:

– Hun hoppet virkelig på muligheten og tok samtidig et steg ut av komfortsonen. Jeg tror det er viktig. Hun er ikke den som roper høyest, men jeg tror hun sier ifra hvis det er noe som er galt. Hun er tøff i hodet, og det er en egenskap hun kommer til å dra nytte av i tida framover.

– Du mener Sunweb var det beste valget blant de største lagene?

– Jeg må si at det er et ganske tøft valgt hun har gjort. Det er ikke så mange andre norske jenter som har gått utenom Hitec-laget og skaffet seg proffkontrakt. Jeg tror Sunweb er et godt valg både for henne og for norsk kvinnesykling. Det viser at det finnes flere veier enn igjennom Hitec-systemet. Jeg tror Sunweb har et bra opplegg hva gjelder utstyr, trenere, boforhold og opplegg rundt rytterne sine, sier Bjørnsrud.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse