HVORDAN SKAL JEG SLÅ HAM? Mark Cavendish taper spurten mot Marcel Kittel i Tours under 2013-utgaven av Tour de France. Det var en av mange dueller mellom de to i det største etapperittene. I 2016 var det Kittel som erstattet Cavendish i belgiske Quick Step. Nå har tyskeren valgt å ta en pause fra sykkelsporten. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

«Et berg av rene muskler og blondt hår»

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 10.05.19 12:02

Del på    

Cavendish sammenlikner duellene mot Kittel med «Rocky IV».

(procycling.no): Marcel Kittel sjokkerte i går en hel sykkelverden ved å melde at han selv hadde bedt om å bli løst ut av kontrakten hans med Katusha-Alpecin.

Den 30-årige tyskeren er en gigant innenfor den tyske sykkelsporten. Med 14 etappeseirer fra Tour de France er han weltklasse – og enda mer til.

Les også: Kittel tar pause fra sykkelsporten

Blant mange som satt undrende igjen etter at Kittel fortalte at han «kjente seg utslitt», «ikke var i stand til å trene», «og trengte en pause for å bruke tid på seg selv», var hans mangeårige konkurrent, Mark Cavendish:

– Under mange år av min karriere har jeg følt meg uovervinnelig. Én rytter endret på det. Et berg av rene muskler og blondt hår. Denne rytteren var Marcel Kittel. Det var nesten sykkelsportens egen versjon av Rocky IV. Han var den første rytter som jeg skulle kjempe med å slå, skrev Cavendish på Twitter.

«Uovervinnelig»

Til dere med god oversikt over legendariske Sylvester Stallone og Rocky-filmene, så har dere siktet allerede luktet sammenlikningen mot «Ivan Drago». Rockys utfordrer, den ubeseirede «russeren» spilt av svenske Dolph Lundgren, en skikkelig muskelbunt som altså fikk tankene til Cavendish til å flimre videre over til Kittel.

Men selv om Ivan Drago selvsagt endte opp med å tape, var det en slags uovervinnelighet som preget Kittel idet han inntok Tour de France som spurter for Quick Step-laget under 2017-utgaven av Tour de France.

Det året vant han 5 ganger i løpet av 21 dager, og drev blant annet Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen til vanvidd med sin gode timing, og evnen til å utnytte maksfarten i en slags «second wave» til å skylle over konkurrentene på oppløpet.

Kanskje husker du den fantastiske spurten til Boasson Hagen i Nuits-Saint-Georges, der det skilte under fem millimeter i duellen mellom Dimension Data-rytteren og den tyske kraftpakka.

– Den aller raskeste i feltet

Kittel var avløseren til nettopp Cavendish i Quick Step i 2016. Da han så meldte overgang til Katusha-Alpecin foran 2018-sesongen, var det Alexander Kristoff som måtte tåle å bli skjøvet ut i kulda.

En som kunne smile hver morgen under 2017-utgaven av Tour de France, var – som vanlig – Patrick Lefevere. Etter at den mektige belgieren fikk fordøyd gårsdagens nedslående nyhet, spurte han høyt om de rett og slett var ‘heldige’ med timingen og den voldsomme suksessen de opplevde med tyskeren innenfor sine rekker.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HAR ALLTID EN PLAN: Teamsjef Patrick Lefevere. Men akkurat nå er han mest bekymra for Marcel Kittel. FOTO: © Tim De Waele/Getty Images

– Det kan jo være at jeg bare var den ‘heldige fyren’, fordi han fungerte ikke i laget før det, så fungerte han oss og nå sliter han med å prestere på nytt, sier Lefevere til cyclingnews.com vel vitende om at hans belgiske klassikermaskin har ry på seg for å få det beste ut av rytterne som gjester laget.

En ting 64-åringen har vært ekstremt dyktig på er timingen på sine «kjøp og salg». Da Kittel forsvant ut av portene, valgte han i stedet å satse på Elia Viviani og Fernando Gaviria. Og da Gaviria valgte å forlate satsingen i fjor høst, valgte han å stole på ungguttene Álvaro Hodeg og Fabio Jakobsen, ved siden av det eminente bidraget til Vivani. Suksessen har uansett vedvart!

Da cyclingnews.com snakket med Quick Step-bossen, var han selvsagt aller mest opptatt av Kittels ve og vel:

– Jeg klarer ikke tro på at han er ferdig. Han er ikke skada, han gjør ikke idiotiske ting. For meg er han fremdeles den aller raskeste i hovedfeltet. Han trenger et bra opptrekk, og da fungerer alt som det skal. Men slik jeg vurderer det, utøver mot utøver, så er han den aller raskeste, sier Lefevere.

Kittel har selv varslet at han en dag ønsker å returnere på toppnivå i sykkelsporten. Om det kommer til å materialisere seg etter gårsdagens dramatiske pressemelding, er et helt åpent spørsmål.

Tagget med: , , , ,

Les også disse