Prøv Procycling Pluss idag

SUKSESS: Greg Van Avermeat tok både etappeseieren og sammenlagtledelsen. Foto: Sebastien Nogier (Scanpix/Epa)

Belgisk storeslem i Tour de France

Anders Lindstrøm
Tips meg
Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 6.07.16 17:08

Del på    

- Hadde aldri drømt om dette.

LE LIORAN/OSLO (procycling.no): Et brudd fikk fritt spillerom på den femte etappen av Tour de France.

Greg Van Avermaet, Thomas De Gendt og Andrej Grivko støtet seg fra sine seks bruddkompanjonger relativt tidlig på etappen.

Trioen økte raskt ned til både feltet og forfølgerne, og det ble klart at én av de tre trolig kom til å vinne etappen.

Grivko måtte slippe i en andrekategori drøyt 30 kilometer i mål, og en belgisk duo satt sammen i front.

– Perfekt
Med 17.5 kilometer igjen sa Van Avermaet takk for seg. BMC-rytteren forlot landsmannen med et sterkt angrep opp andrekategorien Col du Perthus.

Ingen hadde krefter til å ta igjen klassikerstjernen. Dermed vant han etappen. I tillegg overtok han den gule ledertrøyen fra Peter Sagan.

– Det føles herlig. Den gule trøyen dømte jeg aldri om. Jeg var fornøyd med etappeseier i fjor. Etappeseier og gul trøye nå tror jeg bare skjer én gang i livet. Jeg skal nyte det i morgen, sier Van Avermaet i seiersintervjuet.

– Jeg følte meg ganske bra. Grivko og Majka jobbet ikke i starten, så jeg og Thomas gjorde jobbet bra sammen. Vi var de sterkeste, jobbet bra sammen og fikk en god luke til feltet.

I den siste andrekategorien viste han seg som den sterkeste av dem alle.

– I stigningen følte jeg meg sterk, og jeg angrep alene fordi jeg var sterk til å holde hele veien.

– Det er en stor overraskelse for meg. Alt gikk perfekt i dag.

De Gendt ble belønnet med andreplass og klatretrøye etter en lang dag i brudd. Lotto-rytteren ble også belønnet med prisen som dagens mest offensive rytter.

Høy fart fra Movistar
Bak i hovedfeltet var det Movistar som tok kommandoen da rytterne inntok bakkene mot slutten.

Spanjolene sørget for et voldsomt tempo, og opp andrekategorien Puy Mary måtte sammenlagtleder Peter Sagan slippe hovedfeltet. Det samme måtte Vincenzo Nibali. Det var dog for langt frem til å hente Van Avermaet i front.

Nairo Quintanas hjelpere hadde brukt mesteparten av sitt krutt da de kom til Col du Perthus, og dermed var det Sky som overtok jobben opp andrekategorien. Britene ønsket imidlertid ikke det samme høye tempoet, og det roet seg noe blant favorittene.

Men opp den siste stigningen smalt det skikkelig.

Contador i trøbbel
Romain Bardet valgte å angripe sine sammenlagtkonkurrenter.

Nairo Quintana var umiddelbart på franskmannens bakhjul. Det samme var hjelperytter Alejandro Valverde.

Froome maktet ikke å følge fartsøkningen, men kom seg raskt opp igjen. Da var det verre med Alberto Contador.

Spanjolen, som fortsatt sliter med skadene han pådro seg etter velt på de to første etappene, måtte gi flere sekunder.

Joaquim Rodríguez var sterkest av sammenlagtfavorittene på de siste hundre meterne, men det ble små avstander blant de fleste.

Contador tapte imidlertid en god del sekunder på sine konkurrenter. Tinkoff-rytteren krysset målstreken 33 sekunder bak sine største konkurrenter i sammendraget.

Se resultater i bunn av artikkelen!

Slik gikk det til
Det var aktiv kjøring fra start på den femte etappen av Tour de France. Mange ønsket nemlig å komme i bruddet på den meget kuperte etappen.

Først etter at Jasper Stuyven tok første bakkespurt etter 16.5 kilometer, etablerte det seg et brudd.

Da ni ryttere endelig klarte å rive seg skikkelig løs, fikk de fort en stor luke. De ni var Cyril Gautier, Serge Pauwels, Rafal Majka, Andrej Grivko, Bartosz Huzarski, Thomas De Gendt, Greg Van Avermaet, Romain Sicard og Florian Vachon.

Fronten holdt samlet frem til litt før langesonen. Da var det tydelig noen som ikke var fornøyd, for de begynte å angripe på hverandre. En trio dannet seg i front.

De Gendt, Van Avermaet og Grivko økte fort til både felt og sine tidligere bruddkompanjonger. Med 91.5 kilometer igjen hadde de hele 11.30 ned til det Sky-ledede hovedfeltet. Ned til forfølgerne var det halvannet minutt. Lukene skulle fortsette å øke de neste tre milene.

De seks bak skulle aldri komme tilbake til den kjøresterke trioen i front.

Movistar satt seg frem
I hovedfeltet skjedde det lite før den innlagte spurten. Der var Bryan Coquard først foran Kittel, Cavendish og Sagan. På det tidspunktet var de et kvarter bak tettrioen.

Da satt Sky opp flere folk i front, samtidig som også Movistar begynte å vise seg i front. Da minket avstanden frem til fronten sakte, men sikkert. Med 45 kilometer igjen skilte det 12.30.

Opp tredjekategorien Col de Neronne satte Movistar et såpass høyt tempo i front, noe som gjorde at flere spurtere, deriblant Alexander Kristoff, fikk problemer med å følge. Avstanden opp til front sank voldsomt, men trioen i front hadde god kontroll. Elleve minutter med 36 kilometer igjen gjorde dem trygge på at de skulle kjempe om suksess, tross flere kategoriserte stigninger de siste milene.

Grivko måtte slippe sine to kompanjonger opp andrekategorien Puy Mary. Dermed var det en belgisk duo i front med 32 kilometer igjen. Litt lenger bak måtte mange slippe feltet, deriblant Boasson Hagen og Tony Gallopin.

De Gendt var først over toppen og sikret seg med det ledelsen i klatrekonkurransen.

Ny mann i gult
Farten til Movistar i hovedfeltet var meget høy, og sammenlagtleder Peter Sagan kunne ikke holde tempoet. Mer overraskende kunne heller ikke Vincenzo Nibali følge feltet. En gruppe på rundt 25 ryttere var samlet over toppen av Puy Mary.

Med 17.5 kilometer angrep Van Avermaet i front. De Gendt hadde ikke sjanse til å følge, og dermed var BMC-rytteren solo i front. Han så seg aldri tilbake, og vant etappen samtidig som han overtok sammenlagtledelsen. De Gendt tok over klatretrøyen.

I feltet gikk det roligere opp den andre andrekategorien ettersom Movistar ikke hadde mer å kjøre med. Sky tok over, men sørget ikke for et like høyt tempo som sine konkurrenter.

Romain Bardet ødela idyllen da han angrep opp siste bakke. De fleste fulgte Ag2r-rytteren greit, men Alberto Contador fikk problemer med farten.

Da sørget Valverde for et høyt tempo de siste kilometerne, for å hjelpe kaptein Nairo Quintana. Contador var likevel den eneste sammenlagtfavoritten som tapte særlig med tid.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse