France's Warren Barguil celebrates his polka dot jersey of best climber on the podium at the end of the 214,5 km twelfth stage of the 104th edition of the Tour de France cycling race on July 13, 2017 between Pau and Peyragudes. / AFP PHOTO / PHILIPPE LOPEZ

Barguil sørget for fransk jubel på nasjonaldagen

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 14.07.17 16:25

Del på    

Fikk revansj for det knepne nederlaget forrige helg.

(procycling.no): Den 13. etappen ble en underholdende etappe fra start til mål. Med kun 101 kilometer, kom det flere angrep fra noen av de største sammenlagtfavorittene.

Til slutt kom en gruppe med Mikel Landa (Team Sky, nummer syv i sammendraget), Nairo Quintana (Movistar, nummer åtte i sammendraget), Alberto Contador (nummer elleve i sammendraget) og Warren Barguil, mannen i klatretrøya, samlet inn mot mål i Foix.

I spurten mellom de fire var Barguil den raskeste, og sørget dermed for at det ble fransk jubel på nasjonaldagen.

– Å vinne på nasjonaldagen er helt fantastisk, sier Barguil i et seiersintervju vist på TV 2.

– Jeg visste at jeg var den raskeste blant de fire, men at det ikke kom til å bli lett. Jeg er veldig fornøyd, fortsetter franskmannen.

For Barguil ble det også en stor seier med tanke på de han spurtslo.

– Contador er ett av mine store idoler. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle slå ham. Det er en stor personlig seier.

Barguil tok med det sin første etappeseier i Tour de France. 25-åringen var ekstremt nære på den niende etappen til Chambéry, men tapte da i en meget tett spurt mot Rigoberto Urán.

Quintana ble nummer to på etappen, mens Contador ble nummer tre i spurten.

Endringer i sammendraget

Til slutt kom tetgruppa i mål ett minutt og 48 sekunder foran gruppa til sammenlagtleder Fabio Aru. Landa, Quintana og Contador tok dermed alle et steg nærmere italieneren i sammendraget.

Landa er nå kun 1.09 bak italieneren i sammendraget, og er oppe på femteplass.

Quintana ble værende på sin åttendeplass, men er nå kun 2.07 bak Aru. Dermed ligger alt til rette for en spennende og jevn avslutning Tour de France videre.

Også Dan Martin og Simon Yates kom ni sekunder nærmere Aru, etter å ha angrepet fra favorittgruppa på den siste mila.

Sykkelfest på den franske nasjonaldagen

14. juli 1789 stormet folket Bastillen i Paris, et så avgjørende og symboltungt øyeblikk i den franske revolusjonen at det senere ble Frankrike nasjonaldag.

Et stormløp mot Foix ble det også på den 13. etappen i Tour de France. Etappen var kun 101 kilometer lang, og inneholdt tre tøffe kategoriserte stigninger.

Col de Latrape (5,6 kilometer à 7,3 prosent), Col d’Agnes (10 kilometer à 8,2 prosent) og Mur de Péguère (9,3 kilometer à 7,9 prosent) ble alle forsert på de første 74 kilometerne, før de siste 27 kilometerne av etappene var lettkjørte inn mot målbyen Foix.

Inn mot Col de Latrape kom det flere angrep, men det var i stigningen de virkelige angrepene kom. Like før toppen gikk Alberto Contador (Trek-Segafredo) til, og fikk med seg Mikel Landa (Team Sky) og mannen i klatretrøya, Warren Barguil (Sunweb).

Contador var nummer elleve sammenlagt før etappen, mens Landa var nummer syv, kun to minutter og 55 sekunder bak sammenlagtleder Fabio Aru.

Dermed var det et klart angrep mot Aru som, i skadefraværet til Dario Cataldo og med en skadet Jakob Fuglsang (som brøt senere på etappen), raskt ble isolert i front av feltet.

Offensive favoritter

Etter en kort utforkjøring, bar det oppover Col d’Agnes. Contador og Landa havnet tidlig alene i tet, og bakfra kom det etter hvert også flere angrep.

Nairo Quintana (Movistar, nummer åtte i sammendraget, 4.01 bak) angrep i bunn av stigningen. Movistar-kapteinen angrep sammen med lagkameraten Carlos Betancur, Alexis Vuillermoz (AG2R La Mondiale) og Michal Kwiatkowski (Team Sky).

De tok raskt inn Barguil, som måtte slippe de to i front, og nærmet seg så smått de tetduoen.

Over Col d’Agnes kom Contador først, mens gruppa til Quintana, nå kun bestående av kolombianeren, Barguil og Kwiatkowski var 20 sekunder bak.

I hovedfeltet var det ingen lag som helhjertet satt opp farten, og det ble opp til UAE Team Emirates og Cannondale-Drapac å holde farten sånn noenlunde oppe. Over toppen var Arus gruppe dermed over to og et halvt minutt bak.

Samling i front – angrep fra Froome

Quintana kom nesten opp til tetduoen i utforkjøringen, men måtte se at de akkurat ikke klarte å hente de siste ti sekundene.

Avstanden ned til feltet holdt seg også rimelig stabil, og sitsen holdt seg også oppover etappens siste stigning, Mur de Péguère.

De siste tre kilometerne av bakken var grunnen til at Tour de France-arrangøren skiftet navnet på bakken fra Col du Péguère til Mur de Péguère i forkant av rittet.

Med gjennomsnittlig stigning på rundt tolv prosent på de siste tre kilometerne, ble det en virkelig utskilling i feltet.

Like før toppen kom Barguil og Quintana opp til Contador og Landa. Franskmannen Barguil var først over, og trygget dermed ledelsen sin i kampen om klatretrøya ytterligere.

Én kilometer før toppen kom også angrepene fra feltet. Chris Froome angrep, og ristet umiddelbart av seg Dan Martin og Simon Yates. Kun Fabio Aru, Rigoberto Uran, Romain Bardet, Rigoberto Urán og Louis Meintjes holdt følge opp til toppen.

I utforkjøringen kom også Martin og Yates seg opp igjen til favorittgruppa. Nedover mot mål kom det flere angrep fra gruppa, men de ble gang på gang kjørt inn – mye på grunn av Froomes hjelperytter Michal Kwiatkowski.

Dan Martin og Simon Yates holdt imidlertid unna etter å ha angrepet inne på den siste mila, og tok noen små sekunder innpå sammenlagtleder Aru.

Tagget med: ,

Les også disse