Prøv Procycling Pluss idag

NORSK HJELPER: Hele vårprogrammet til Vegard Stake Laengen er lagt opp for å bygge form inn mot Giro d'Italia. Der skal han hjelpe denne karen, Fabio Aru. FOTO: REUTERS/Christian Hartmann

Aru overrasket seg selv og tok første fjelletappe

Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes

Publisert 5.07.17 17:05

Del på    

Ingen fulgte da den italienske mesteren angrep.

LA PLANCHE DES BELLES FILLES (procycling.no): Den femte etappen i årets Tour de France ble den første fjellutfordringen for sammenlagtrytterne. Knallharde La Planche des Belles Filles skulle forseres, og det ble en real kamp mellom de største favorittene.

Fabio Aru tok etappen med et voldsomt angrep drøye to kilometer før mål. Dan Martin, Chris Froome og Richie Porte fulgte på plassene etter. Italieneren var seksten sekunder for Quicksteps ire, mens Froome og Porte var tjue sekunder bak.

Fjorårsvinner Froome kjørte seg inn i gul trøye. Den har han nå med tolv sekunder til lagkamerat Geraint Thomas. Astanas Aru klatret opp til tredjeplass sammenlagt, fjorten sekunder bak Sky-lederen.

– Virkelig overrasket over å ha klart det

Fabio Aru tok med det sin første etappeseier i Tour de France. Tidligere har Vuelta-vinneren seire fra både Spania og Italia rundt. I morgen får han også byttet ut den italienske mestertrøyen med klatretrøyen.

– Jeg har tenkt på det mange ganger, siden jeg har vunnet etapper i både giroen og vueltaen. Jeg mangler en i touren. Jeg er kjempefornøyd. Jeg angrep med 2-3 kilometer igjen, fordi jeg visste at det flatet litt ut. Jeg er også virkelig overrasket over å ha klart det. Bakken var knalltøff, sier Fabio Aru i seiersintervjuet.

Den av sammenlagtfavorittene som tapte mest tid, var Jakob Fuglsang. Han mistet over ett minutt til sin lagkamerat i Astana.

Han kunne dog ikke bare deppe, ettersom hans lagkamerat stakk av med seieren.

– Det gikk greit inntil de siste seks kilometerne, men så ble det hardt. Jeg kan glede meg over seieren hans, så klart, han er en del av laget, sier dansken. 

Edvald i brudd

Den første til å angripe på den femte etappen i Tour de France, var den franske kulthelten Thomas Voeckler (Direct Energie). Etter kort tid, dannet det seg en åttemannsgruppe hvor Edvald Boasson Hagen satt med. De seks andre var Dylan Van Baarle (Cannondale Drapac), Philippe Gilbert (QuickStep), Jan Bakelants (AG2R), Pierre Luc Perichon (Fortuneo-Oscaro) Mickael Delage (FDJ) og Thomas De Gendt (Lotto-Soudal).

BMC var dog ikke interesserte i at bruddet skulle få den store luken, og utbryterne fikk ikke mer enn tre og et halvt minutt. Det ble dermed en hard dag både for de foran og i feltet bak.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BRUDDKÅT: Edvald Boasson Hagen sikter seg inn på flere timer i brudd under årets Tour de France. Foto: AFP PHOTO / Lionel BONAVENTURE

BRUDD: Edvald Boasson Hagen satt i åttemannsbruddet på den femte etappen i Tour de France. Dessverre fikk de aldri den helt store luken. Foto: AFP PHOTO / Lionel BONAVENTURE

De åtte fora kjørte rulle hele veien, og ankom mellomspurten med 58 kilometer før mål med drøye to minutters ledelse.

Kamp på mellomspurten

Her var Boasson Hagen først over og tok 20 poeng i kampen om den grønne trøyen.

I feltet bak forsøkte også Alexander Kristoff seg, men Michael Matthews hadde det beste opptrekket og tok niendeplassen. Han var foran Marcel Kittel og Alexander Kristoff.

I tredjekategoristigningen som fulgte like etter, angrep Jan Bakelants. Han fikk med seg to poeng, mens Perichon tok det siste. I denne stigningen måtte De Gendt og Delage slippe bruddet, og det var kun seks ryttere igjen.

Edvalds drøm om gult ebber ut

Boasson Hagen var best plassert av utbryterne, og hadde en gyllen mulighet til å ta den gule trøyen hvis bruddet skulle gå inn.

Men BMC var ivrige på å samle det slik at Richie Porte kunne være med å kjempe om de ti bonussekundene som ventet på toppen.

Avstanden var nede i 1.30 da Philippe Gilbert startet å angripe 13 kilometer før mål.

Da var det også slutt for Boasson Hagen, og han måtte slippe bruddet. Gilbert og Bakelants duret på videre i front, men avstanden fortsatte å minke ned til feltet.

La Planche des Belles Filles avgjør

Ved inngangen til den siste bakken på seks kilometer, var avstanden ett munuttfra den belgiske duoen og ned til feltet.

I feltet hadde Sky-toget nå tatt over drajobben i feltet.

En kilometer inn i bakken var Boasson Hagen hentet av feltet. Ikke lenge etter kom det første angrepet fra feltet, og det var Direct Energie som var offensive. Lilian Calmejane ble dog fort hentet av Michal Kwiatkowski og Team Sky.

Med fire kilometer igjen var også Bakelants og Gilbert hentet.

2.3 kilometer før mål angrep Fabio Aru som den første av favorittene. Mannen i den italienske mestertrøyen fikk ingen etter seg, men Sky-toget fortsatte å male videre.

Med 1.5 kilometer igjen angrep Chris Froome fra lagkamerat Geraint Thomas’ hjul. Richie Porte satt som limt på hjulet hans, og Dan Martin og Romain Bardet holdt også følge.

Aru holdt hele veien til mål, og tok etappeseieren. Dan Martin ble nummer to, mens Chris Froome tok tredjeplassen.

Tagget med: ,

Les også disse