FULLFØRTE IKKE: Etter 19 etapper i motbakke valgte Fabio Aru å stå av Giro d'Italia 2018. Foto: Justin Setterfield/Getty Images

Aru: – Giroen ble et mareritt

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 26.06.18 22:14

Del på    

Italieneren har funnet årsaken bak den dårlige Giro-opplevelsen.

(procycling.no): Fabio Aru sin ferd gjennom Italia i vår ble ingen drømmereprise av 2014 eller 2015. Da vant han etapper, og kjempet om rosa trøye. 2018-utgaven av Giro d’Italia ble et treukers langt mareritt.

Etter nesten tre uker med slit sto den italienske mesteren av giroen på den 19. etappen.

– Det var kun min mentale styrke og viljen til å kjempe som gjorde at jeg kom meg til den 19. etappen. Sannheten er at jeg klarte omlag én time med sykling da, forteller Aru i intervju med Gazzetta.

– På de siste etappene av giroen følte jeg meg tom, oppsvulmet og tom for energi. Jeg beholdt væske i kroppen og følte meg aldri bra. Jeg gir sjelden opp i ritt, for jeg vet hvordan man lider og håper at ting blir bedre. Men denne gangen ble det bare verre og giroen min ble til et mareritt

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TAPTE MYE: På Monte Zoncolan var Fabio Aru 2:23 bak Chris Froome. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Vurderte Tour-tur

Etter en Giro-fadese med to topp ti-plasseringer som beste etappeprestasjoner vurderte UAE og Aru lenge å jakte revansje i Tour de France. Men til slutt landet man på en periode med rittpause.

– Vi gjorde en seriøs vurdering om å sykle Tour de France fordi jeg virkelig ville slå tilbake etter en vanskelig periode. Jeg vil ikke bli husket som den rytteren jeg viste meg som i Giro d’Italia.

– Men vi studerte ting nøye, og tok en klok avgjørelse. Jeg var helt ødelagt etter giroen. Det er bedre å hvile, starte på nytt igjen og gå løs på siste del av sesongen. 2018-sesongen er ikke over. Vueltaen gjenstår og så er det VM, fulgt av de italienske klassikerne og Il Lombardia. Det er fortsatt mulig å vise hvem jeg er.

Med de neste målene satt, velger Aru å stå over det italienske mesterskapet som sykles til helgen.

– Det er trist at jeg ikke får kjørt der, for det har vært spesielt å tilbringe et år i den italienske mestertrøya. Men det er et spesielt ritt, som må respekteres.

Matintoleranse og overtrening

Tidligere Astana-lagkamerat Paolo Tiralongo trener Aru, men opplegget fungerte ikke helt i år. For mye tid i høyden, kombinert med matintoleranse skapte trøbbel for Aru.

– Jeg oppdaget en intoleranse mot gluten for tre år siden, men vi fant aldri helt ut av det. Kanskje kjente jeg ikke effekten av det før i år, undrer 27-åringen.

–Det er ikke cøliaki, men når du presser deg selv så kan du ha problemer med å ta til deg karbohydrater. Det er også gluten i geller og annet vi spiser. Nå har jeg begrenset hvor mye pasta og karbohydrater jeg spiser, og har kuttet ut meieri-produkter. Jeg føler meg lettere og bedre på sykkelen.

Aru innrømmer dog at matintoleransen ikke er hovedgrunnen til problemene. Tiralongo vil fortsette som sportsdirektør i UAE Team Emirates, men Aru sin trening vil nå bli fulgt opp av lagets trenere.

– Jeg jaktet alltid på formen, og det førte til at jeg gjorde for mye. Om du ikke er i form, så tenker du automatisk at du må trene mer. Så sykler du seks timer og ikke fire. Du tenker at høydetrening er det beste alternativet. Men alt det gjorde at formen min gikk opp og ned som en berg og dalbane, forklarer den italienske mester.

– Treningen ødela meg, og kroppen betalte for det. Jeg startet giroen stresset og sliten. Derfor bestemte jeg at jeg skal være mer hjemme, men sykle flere ritt. Ikke tenke på resultatet, men teste meg selv og føle litt på ritt-atmosfæren.

Tour de Wallonie blir neste ritt for Aru. Rittet starter 28. juli, med Polen rundt som neste dyst med start 4. august. Så vil Aru virkelig prøve seg igjen i Vuelta a España.

Tagget med: , , , ,

Les også disse