OPPGJØRETS TIME: Filippo Simeoni (til venstre) er i brudd i '04-touren

OPPGJØRETS TIME: Filippo Simeoni (til venstre) er i brudd i '04-touren, blir nøytralisert av Lance Armstrong. FOTO: Tim de Waele.

– Armstrong fortjener ny sjanse

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 26.05.20 15:08

Del på    

På tide å komme seg videre, sier Filippo Simeoni.

(procycling.no): I den ferske dokumentaren LANCE avslører Lance Armstrong hvordan han i 2013 reiste over Atlanteren til Italia for å si unnskyld til Filippo Simeoni.

Feiden mellom amerikaneren og Simeoni ble allmenn kjent etter en famøs episode under Tour de France 2004.

I et intervju med avisen Il Giornale denne uken sier Simeoni at den livstidsutestengte Armstrong fortjener en ny sjanse.

Det var på det 18.etappen i 2004 at Armstrong, iført den gule ledertrøyen, oppsiktsvekkende nok valgte å nøytralisere Simeonis bruddforsøk. Bakteppet var at italieneren hadde vitnet mot Armstrongs faste «dopingdoktor» i en rettsak to år tidligere. Armstrong repliserte med trusler.

– Han ville lære meg en lekse og ydmyke meg foran alle. Det var akkurat det han gjorde, sier Simeoni om hendelsen til Il Giornale.

Etter at den tidligere Tour-vinneren Armstrong ble dømt, fratatt sine sju titler og utestengt på livstid, avslører Armstrong nå i en ny dokumentarfilm at han reiste til Italia for å si unnskyld til Simeoni.

– Det stemmer. Armstrong kom fra Texas ens ærend til Italia for å møte meg og snakke ansikt til ansikt. Han ringte meg på telefonen og vi avtalte å møtes i Roma. Pier Bergonzi, journalist i Gazzetta dello Sport og venn av texaneren, var med som min tolk, sier Simeoni til Il Giornale.

– I mer enn en time snakket vi sammen, jeg lyttet til unnskyldningen hans, hvilket jeg opplevde som oppriktig og inderlig. For min egen del forklarte jeg smertene og sinnet jeg hadde opplevd etter det han lot skje med meg.

Vitnet mot Ferrari

Den nå 48 år gamle Simeoni innrømmet selv å ha brukt Ferraris tjeneste og å ha brukt doping. Simeoni vitnet i retten til at Ferrari hadde administrert EPO og veksthormoner til han i sesongene 1996 og 1997. Simeoni ble følgelig suspendert i to sesonger for å ha brutt dopingreglene.

– Utenforstående tror jeg ikke klarer å forstå hvor sterk og mektig Armstrong var. Han hadde en voldsom fysisk, men det var det mentale som utgjorde forskjellen.

– For å komme seg til toppen gjorde han dog flere alvorlige feil. Han mistet sitt rennommé, hvilket er det mest dyrbare man kan ha. Så mange kreftpasienter fikk drømmene sine knust, alle de som beundret ham.

Etter hendelsen med Armstrong i Tour de France 2004, følte Simeoni seg hundset av de andre rytterne i feltet.

– De kom med fornærmelser og anså med som en forræder. I senere tid har noen sagt unnskyld for det de gjorde, andre har jeg ikke hørt noe fra.

– Han gjorde feil, innrømmet sine feil og har betalt for det. Nå er det på tide at han får gå videre. Han har betalt for det han har gjort og fortjener å ny sjanse, sier Simeoni.

Ny sjanse

Ikke bare Armstrong; andre ryttere fra samme æra som nå er utestengt på livstid, ryttere som Danilo Di Luca og Riccardo Ricco, bør også få en ny sjanse sier Simeoni.

– Hvorfor ikke? De var alle del av den samme sykkelsporten. Det var en fryktelig tid, og alt var veldig vanskelig og komplisert. De ble forledet, straffet og nå er det kanskje på tide å komme oss videre. Alle fortjener en ny sjanse, selv Armstrong.

– Han er fratatt sine sju Tour-titler, men alle som har syklet vet at han vant de tourene uansett. Han hadde sansynligvis vunnet dem uten doping også, selv om det hadde vært vanskeligere.

Tagget med: , , ,

Les også disse