Prøv Procycling Pluss idag

FÅR TØFF KONKURRANSE: Blant andre står Richie Porte og Nairo Quintana klar til å gi Chris Froome sin tøffeste kamp i Tour de France. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

Årets Tour er Froomes aller største utfordring

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 7.07.18 10:02

Del på    

procycling.no vurderer favorittene til den 105. utgaven.

(procycling.no): Årets Tour de France har alle mulige forutsetninger til å bli en av de beste i nyere tid. Et historisk jevnt startfelt, og en allsidig løype, spekket med utfordringer i alle mulige former, sørger for et svært godt utgangspunkt.

Kandidatene til å bli blant de ti beste kan ikke telles på bare to hender, og vi har en håndfull ryttere som nærmest er uadskillelige i kampen om seieren.

Etter tre uker med sidevind i Vendée, brostein fra Paris-Roubaix, og mektige Alpe- og Pyrene-etapper, hvem står igjen som vinner av den 105. utgaven av La Grande Boucle?

PS! Den første etappen av Tour de France følger du live på procycling.no!

Vil utvide historisk rekke

Chris Froomes viktigste seier kom trolig bare dager før touren, da han ble frikjent i salbutamol-saken, som har hengt som en mørk sky over sporten de siste ni månedene. Sirkuset er imidlertid langt fra over og mange har fremdeles mange ubesvarte spørsmål. Konklusjonen i saken kom brått og uventet, og vil bli en føljetong under rittet.

33-åringen har imidlertid vist at han takler press fra omgivelsene usedvanlig godt. Spørsmålene omkring saken har blitt gjentatt gjennom hele sesongen, men under Giro d’Italia beholdt han roen og et brutalt raid på den 19. etappen sikret ham til slutt en historisk seier.

Nå som det er klart at han beholder fjorårets seier i Vuelta a España, står han altså som regjerende vinner av de tre siste Grand Tours, en bragd bare Eddy Merckx (1972-73) og Bernard Hinault (1982-83) har klart før ham.

(artikkelen fortsetter under bildet)

HISTORISK: Chris Froome vant sin første Giro d’Italia og sin tredje Grand Tour på rad i mai. FOTO: Justin Setterfield/Getty Images

Nå står han på trappen til å sementere sin status som en av tidenes største syklister. Vinner han igjen vil han ikke bare stå som vinner av fire Grand Tours på rad, men han tangerer også seiersrekorden i touren, og vil stå med fem seirer sammen med Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault og Miguel Indurain.

Som vanlig har han med seg et ursterkt Team Sky, som har dominert rittet dette tiåret. Briten har selv vist seg som en utrolig dynamisk og progressiv rytter. Med sin pragmatiske tilnærming har han klart å tilpasse seg de forskjellige rutene i løpet av sine fire seire, samtidig som han har utviklet seg som syklist. Denne utgaven blir imidlertid hans klart største utfordring.

I fjorårets utgave hadde han en defensiv tilnærming, hvor det handlet om å forsvare på fjelletappene, mens han skulle hente tiden på tempoetappene. I år slenger touren en rekke (potensielle) sidevindsetapper, brostein, korte og hektiske fjelletapper, mye klatring, og alt i alt en løype det er vanskelig å være kalkulerende i. Det er også lite tempo, så han kan ikke gjøre som i fjor.

Samtidig er han omringet av ryttere som er kapable til å overrumple ham i fjellene. Han kan så klart vie mye tillit til sine formidable hjelperyttere Wout Poels, Egan Bernal og Geraint Thomas, men han vil bli angrepet fra alle kanter, i en rute som oppfordrer til offensiv sykling og hvor man aldri vet hva som venter rundt neste sving.

I tillegg har han nå tre Grand Tours på rad i beina og et viktig moment er naturligvis den siste, Giro d’Italia, som ble avsluttet 27. mai. Historien har vist, senest med Nairo Quintana i fjor, at de to rittene sjeldent lar seg kombinere godt. I år kommer dog touren én uke senere enn i fjor og det kan være tungen på vektskålen for ham.

Utfordringene er mange, men Froome er født for disse kampene og en mester til å håndtere hva enn som kommer hans vei.

(artikkelen fortsetter under bildet)

MASTER AND APPRENTICE: Stortalentet Egan Bernal kan bli en av Froomes viktigste hjelpere og muligens også hans arvtaker i fremtiden. FOTO: Justin Setterfield/Getty Images

Movistars trehodede troll

Den største trusselen til Froomes historiske seier kommer fra Spania. Det tradisjonsrike Movistar-laget stiller med tre kort, en gaffel som er klar for å punktere Froome bestående av Nairo Quintana, Mikel Landa og Alejandro Valverde. Gitt én ting; at de klarer å samarbeide.

Samarbeidet mellom Quintana og Valverde har nødvendigvis ikke alltid vært det beste. Tidvis har det vært halvhjertet, hvor man ikke helt har klart å dra nytte av hverandre. Man skal dog ikke se bort i fra at mange år på samme lag har gjort dem godt, men så dukker det opp en ny faktor, nemlig Landa.

Baskeren syklet forrige Tour de France for Team Sky og skapte uro innad i laget, da han helt tydelig ønsket å kjøre for egne sjanser. Det endte opp med å bli hans utgangsbillett fra Team Sky. Lagets norske sportsdirektør, Gabriel Rasch, uttalte nylig i TV 2 sin podkast «Sykkelpodden» at Landa er vanskelig å samarbeide med. Det er et dårlig utgangspunkt. Han har nylig uttalt at han «ønsker å vinne touren». Landa kan bli en tikkende bombe for laget, men også helt essensiell skal de vinne ritet, med sine fantastiske klatreferdigheter.

Valverde er en evinnelig mester, som bare vinner og vinner, tross alderen. Selv om han er blitt 38 år er det ikke utenkelig at han kan ta steget opp på podiet, og løypen er kanskje aller best tilpasset hans allsidighet. Han testet brosteinsferdighetene i vår, under Dwars door Vlaanderen, hvor han tok en strålende ellevteplass. Samtidig har man en rekke Ardenner-lignende etapper og fjelletapper, hvor han kan få bruk for sine hvasse avslutning, eksplosivitet og tekniske ferdigheter på sykkelen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

MÅ GÅ PÅ AKKORD: Mikel Landa, Alejandro Valverde og Nairo Quintana må samarbeide skal de klare å slå Chris Froome. FOTO: Chris Graythen/Getty Images

Quintana har ved to anledninger (2013 og -15) vært den som har stått nærmest Froome på Tour-podiet, samt en tredjeplass, men ennå ikke maktet å ta steget helt opp. Hvordan går det når colombianeren, som ikke en gang får badevekten til å bikke 60 kilo, skal bryne seg på brutal brostein fra Paris-Roubaix?

Han viste i Tour de Suisse at han ligger an til å treffe med toppformen og med en løype full av klatring, bør han kunne bite godt fra seg. Samarbeidet med Valverde og Landa bør imidlertid gå knirkefritt, og ikke minst; han må overleve de ni første etappene.

Må holde hodet kaldt

Ingen i sykkelverden betviler Richie Portes utrolige kapasitet. På sitt aller beste kan han sykle fra Chris Froome i fjellene. Utfordringene til tasmanieren er av en helt annen karakter enn det rent fysiske, de sitter nemlig i hodet.

Han har en rekke store sammenlagtseirer i ukesritt i løpet av sin karriere, men har aldri fått til det helt store i Grand Tours. Hans beste resultat er femteplassen fra Tour de France 2016, og sammen med syvendeplassen fra Grand Tour-debuten i Giro d’Italia 2010, er det hans eneste topp ti-plasseringer i treukersritt.

BMC-rytteren har vist at han ikke håndterer presset spesielt bra i Tour de France tidligere. Han er nervøs og stresset, og i stor fart på en sykkel er det en svært dårlig kombinasjon. Fjorårets Tour endte med en stygg velt på den niende etappen, ned Mont du Chat. Velten resulterte i bekken- og kragebeinsbrudd.

(artikkelen fortsetter under bildet)

SLIK ENDTE FJORÅRETS TOUR: Richie Porte veltet stygt på vei ned fra Mont du Chat og måtte bryte. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

Tidligere år har han måtte bukke under for sykdom eller rett og slett ikke maktet å henge med. Nå begynner tiden å renne ut for 33-åringen og spørsmålet er om han kan lykkes i en slik løype, som virkelig krever at man har hodet på rett sted hele veien. Fra Grand Départ i Vendée og Bretagne, hvor sidevind og rullende terreng kan sprenge rittet i fillebiter, til brosteinen mot Roubaix, hvor rittet kan være over på et blunk. Og når man først kommer seg til Alpene står utfordringene i kø, med tøffe klatringer og ditto utforkjøringer.

At BMC sliter med å finne nye sponsorer kan også få en betydning for ham. Selv har han ingen problemer med å finne seg et nytt lag og er trolig på vei til Trek-Segafredo, men lagkameratene kan være avhengige av egne resultater for å sikre nye kontrakter og vil gripe sjansene selv.

Porte har banket på mesternes dør lenge og har en formidabel oppgave med å overkomme sin største konkurrent i årest Tour: Sitt eget hode.

Galskapens mester

Mens Porte gjerne knekker i kaoset, så blomster Vincenzo Nibali. Lo Squalo er, som kallenavnets opphav, et opportunistisk rovdyr. Italieneren elsker ruter som innbyr til offensiv og uforutsigbar sykling, hvor han kan overrumple konkurrentene og snu rittet på hodet.

Han viste under Milano-Sanremo at han er kapabel til å gjøre store ting, selv om forholdene ikke ligger i hans favør. Da touren besøkte brosteinen i 2014 satte han flere minutter i sekken til konkurrentene og tok til slutt en overlegen sammenlagtseier. I Giro d’Italia 2016 lå han flere minutter bak før de siste etappene, men endte likevel opp med å ta seieren. Han er alltid villig til å gripe sjansen, spesielt når han er på etterskudd.

Årets rute er som skapt for ham. I innledningen av rittet før han bruk for sine tekniske ferdigheter og kløkt, gjennom nervøse og potensielt eksplosive etapper, samt avslutningen til Mûr de Bretagne og brosteinsetappen til Roubaix. Begge etapper hvor han kan finne på å trekke en kanin opp fra hatten.

(artikkelen fortsetter under bildet)

BESKJEDEN OPPLADNING: Vincenzo Nibali viste lite under Critérium du Dauphiné, men italieneren pleier likevel å finne formen til rittene, selv med beskjedne oppladninger. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

Når rittet inntar Alpene venter mengder med klatring og utforkjøring, hvor han kan angripe både oppover og nedover. Kombinasjonen av å være en av feltets beste klatrere og utforkjørere kommer godt med i årets utgave, og flere av etappene avsluttes også med en utforkjøring. Tourens eksperimentering i Pyreneene, med en 65 kilometer lang etappe, bestående av tre store klatringer, trigger nok Bahrain-Merida-rytterens fantasier om å lage kaos for konkurrentene.

Byr han Froome opp til dans igjen?

Bare 46 sekunder skilte Chris Froome og Tom Dumoulin i årets Giro d’Italia. De siste sesongene har mange forsøkt å skape et narrativ som skal kulminere med en stor duell mellom de to også i Tour de France. Selv om den ikke skulle komme i år, så blir det den første gangen Dumoulin går fullt og helt for sammendraget i rittet og således den første duellen mot Froome.

Spørsmålet er imidlertid om han kan utfordre briten. Med bare 31 kilometer individuell tempo i årets utgave, og attpåtil en tempo som ikke favoriserer de rene fartsmaskinene, så er han allerede på minussiden.

Selv om han har utviklet seg mye som klatrer de siste sesongene, og vist i to utgaver av giroen at han holder stand i fjellene, så er han på ingen som helst måte noen naturlig klatrer. I en ekstremt spisset konkurranse og med et bredere felt enn i giroen, vil han trolig få det veldig tøft i fjellene.

Mens Froome ved flere anledninger har vist at man mestrer påfølgende Grand Tours, er Dumoulin et mer ubeskrevet blad. Det er derfor vanskelig å si hvor mye Corsa rosa fra mai vil påvirke ham. Med tanke på frekvensen og intensiteten på klatringene i årets ritt vil det være utrolig viktig med friske bein, spesielt i rittets siste dager, hvor man tradisjonelt har sett rytterne som dobler opp med Giro og Tour virkelig forfalle.

(artikkelen fortsetter under bildet)

PRESSET FROOME: Tom Dumoulin endte bare 46 sekunder bak Chris Froome i Giro d’Italia. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

Den nederlandske tempoverdensmesteren har også en tendens til å miste konsentrasjonen og plutselig har han driftet til halen av hovedfeltet. Dette var nær å koste ham seieren i giroen i 2017 og han har trolig blitt klokere av feilene sine, men i touren er slingringsmonnet lik null på de nervøse, innledende etappene, hvor sidevind kan bli en faktor.

Laget er heller ikke blant de sterkeste. Team Sunweb går også inn med et delvis todelt fokus. Michael Matthews, fjorårets vinner av poengtrøyen, har sagt at laget går for å vinne den gule trøyen, og at han i år ikke vil prøve å forsvare den grønne. Han vil imidlertid gå for etappeseire og laget vil hjelpe ham med det. Ikke en ideell situasjon for Dumoulin, som kjemper mot en horde av ryttere som har hele laget dedikert til seg.

Samtidig har han også like før touren mistet sin viktigste hjelper i fjellene, Wilco Kelderman. Landsmannen veltet under det nederlandske mesterskapet og tok kragebeinet.

Det franske alibiet

Franskmennene venter fremdeles på en ny Tour-seier. Ikke siden Bernard Hinault vant i 1985 har mairsellaisen runget over Champs-Élysées. Uten Thibaut Pinot på start i år blir Romain Bardet det eneste franske alibiet i årets ritt, men AG2R-rytteren har kanskje bedre forutsetninger enn noen gang, til å ta steget til topps.

Først og fremst taler all klatringens til hans fordel. Bardet er i motsetning til Dumoulin en naturlig klatrer og det er få som er gladere enn ham, med tanke på hvor lite tempo det er i årets utgave. Den åpne ruten taler også til hans fordel, som en rytter som er med på å definere uttrykket panache fra sykkelterminologien. I likhet med Nibali elsker han å åpne opp rittene med overraskende angrep, enten det går opp eller ned. Han har et eminent hode og er flink til å lese rittet, og timingen hans har vært kritisk tidligere.

Han er en rytter som vinner svært sjelden, men har vunnet klatreetapper i de tre siste utgavene og stått på pallen i de to siste. I år har han også et historisk sterkt AG2R-lag rundt seg, med klassikerspesialistene Tony Gallopin, Silvan Dillier og Oliver Naesen til å lede ham igjennom den farlige første delen av rittet, og laget har mye kjørestyrke til lagtempoen på fjerde etappe.

(artikkelen fortsetter under bildet)

ALLTID OFFENSIV: Romain Bardet var aktiv under Critérium du Dauphiné i juni. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

Samtidig ser Pierre Latour ut til å følge i 27-åringens fotspor og kan vokse opp til å bli en ny, fransk Grand Tour-utfordrer. Tredjeplassen i Volta a Catalunya i vår viser virkelig potensialet og under det franske mesterskapet tok han en overlegen seier på tempoen, etter å ha hengt godt med i Critérium du Dauphiné som hjelperytter for Bardet, noen uker i forveien.

Sammen kan de to bli en dynamisk duo i fjellene, begge to med den samme offensive og fryktløse stilen, som kan legge press på konkurrentene.

Flod av outsidere

Veldig mye kan skje før rittet når Alpene og virkelig begynner å sette seg. En potensiell kaotisk første del av rittet kulminerer med selve kaosetappen til Roubaix, hvor 21,7 kilometer brostein venter. Dermed både kan og vil opptil flere av sammenlagtrytterne nok ha mistet sin sjanse før man starter på bolken av Alpe-etapper i Annecy, 17. juli.

I årets utgave er det imidlertid rikelig med ryttere å ta av, når man skal plukke seg ut en liste av favoritter. Totalt er det nærmere 25 ryttere som har kapasiteten inne, til å bekle en posisjon blant de ti fremste i rittet.

Skulle Chris Froome ha uhell står Geraint Thomas i bakgrunnen og tripper, mens det colombianske supertalentet Bernal kan sjokkere, skulle han få sjansen. Simon Yates gjorde det lenge strålende i giroen, nå vil tvillingbroren Adam prøve å overgå ham i touren. Briten ble nummer fire i rittet i 2016, da han også vant ungdomstrøyen. Andreplassen i Dauphiné bak Thomas viser at han kan gjøre det meget godt i touren også.

Jakob Fuglsang viste også god form, da han under Tour de Suisse både klatret med de beste og var klart raskest blant Tour-utfordrerne på tempoen. Dansken drømmer om den gule trøyen, men tiden begynner å renne ut for 33-åringen. Han virker imidlertid å være på sitt beste noensinne, og har vokst frem til å bli en utrolig solid og stabil rytter. Han er svært klok og flinke til å beholde roen, en fordel i årets ritt.

(artikkelen fortsetter under bildet)

GOD I TOUR DE SUISSE: Jakob Fuglsang fulgte Richie Porte i fjellene. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

Fjorårets toer, Rigoberto Uran, har ikke vært blant de mest fremtredende rytterne denne sesongen, men man bør ikke avskrive colombianeren. EF Education First-Drapac-rytteren tilbringer store deler av sesongen i de colombianske høyfjellene og for han handler alt om å bare komme seg til Alpene, uten for mye tidstap. Det samme gjelder Dan Martin, en annen utpreget klatrer.

En av overraskelsene i årets Tour kan bli Primoz Roglic. Den tidligere skiflyveren har svevet høyt hele denne sesongen, med sammenlagtseire i både Baskerland rundt og Romandiet rundt. 28-åringen er fremdeles en relativt fersk proff, men har tatt to etappeseire i sine to eneste Grand Tours. Motoren til sloveneren er enorm og kan ta ham svært langt i rittet.

Utover de nevnte har man også Bauke Mollema, Warren Barguil, Rafal Majka, Steven Kruijswijk, Ilnur Zakarin, Bob Jungels og Ilnur Zakarin.

Tagget med: , , , , , , , , , ,

Les også disse