ENDELIG FØRST: Jakob Fuglsang har prøvd og prøvd og prøvd. I vår kom endelig den store endagstriumfen. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Årets øyeblikk: Den sterkestes rett i La Doyenne

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 26.12.19 11:18

Del på    

Jakob Fuglsang og verdens eldste sykkeltaktikk.

(procycling.no): Sykkel kan være en komplisert idrett. Det fikk Thor Hushovd selv erfare under Paris-Roubaix i 2011. I verdensmesterstripene fulgte han Fabian Cancellara sitt angrep, men han kunne ikke samarbeide med han. Garmin-Cervelo-lagkompis Johan Vansummeren lå alene i teten. Hushovd ble beordret til å markere Cancellara. Vansummeren tok sin største seier. En noe irritert Hushovd tok en åttendeplass.

Noen ganger er du satt ut av seierskampen på grunn av det taktiske spillet. Men noen ganger, når de taktiske brikkene faller på plass i din favør, så blir alt litt enklere. Da kan du benytte deg av den eldste sykkeltaktikken som finnes: Å være den sterkeste.

16 kilometer igjen av La Doyenne. Tim Wellens er først inn i Col de la Roche-aux-Faucons, siste bakke i Liège-Bastogne-Liège. Et så og si samlet favorittfelt dundrer inn i samme bakke kun noen sekunder etter belgieren.

Astana fører an.

Artikkelen fortsetter under bildet!

KUN TO MANN IGJEN: Jakob Fuglsang sprengte favorittgruppa. Til slutt hang kun Formolo og Woods igjen. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Michael Woods tar over. EF Education First-rytteren har kun én benvarmer på, men lar seg ikke hemme av det kreative klesvalget. Etter noen meter svinger han ut. Favorittene bak kikker litt på hverandre. Nå er det den sterkestes rett som gjelder.

Jakob Fuglsangs rett.

Hans store rival gjennom våren, Julian Alaphilippe, knekker med en gang. Kun nevnte Woods og Bora-Hansgrohes Davide Formolo makter å følge dansken. Men ikke lenge.

Etter Roche-aux-Faucons følger en kort bakke som ikke er kategorisert. Mannen med én benvarmer begynner å stå over føringer. Fuglsang ønsker å teste canadieren og kjører til igjen. Woods forsvinner.

Astana-kapteinen fortsetter å presse på. Formolo får nok.

Den sterkeste kjører fra alle.

Tiden står stille

Men selv den sterkeste kan miste seieren. Et øyeblikk fra den siste utforkjøringen, med fem kilometer igjen, sender tusenvis av sykkelhjerter opp i halsen.

Jakob Fuglsang har brukt de foregående 251 000 meterne på å avgjøre Liège-Bastogne-Liège i sin favør.

Med kun 5000 meter igjen mister han nesten sin aller første monument-seier.

Regnværet har stanset, men deler av veien er fremdeles fuktig. Fuglsang suser inn på et strekke av utforkjøringen der vårgrønne trær skjermer for sollyset. Her er det ikke like tørt …

Veien drar seg mot venstre. Fuglsang legger seg mot midten av veien og kommer seg trygt over de hvite midtstripene. Men så mister bakhjulet festet. Bakdelen av sykkelen slenges ut mot høyre. Den 34 år gamle tidligere U23-verdensmesteren på terrengsykkel slenger sin egen kropsvekt mot venstre for å kompensere. Alt skjer på instinkt.

Artikkelen fortsetter under bildet!

JOBBET LENGE: Jakob Fuglsang har vært nære store endagsseirer før. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Hjulet smeller over på venstre side. Fuglsang kompenserer igjen. Før han rekker å tenke så er faren over. Det skjer på under et sekund. Dekkene har vunnet kampen mot underlaget. Fuglsang reiser seg og tråkker videre rundt svingen.

Den gjennomsnittlige pulsen i Danmark har nok steget betraktelig på kun et øyeblikk. Men derfra og inn så er det deilig å være dansk i Liège.

Vårkongen

Noen minutter etter den dramatiske hendelsen triller en smørblid Jakob Fuglsang over målstreken og vinner. Endelig går han til topps i et endagsritt. Endelig klaffer det på den største scenen.

I ukene før triumfen har han vært så nære. Andreplass i Strade Bianche. Der klarte han ikke å kvitte seg med Alaphilippe.

Ardenner-uka starter med tredjeplass i en vanvittig Amstel Gold Race-avslutning. Der var også Alaphilippe sitt nærvær årsaken til at seierssjansen glapp for dansken som selv ble nummer tre.

Samme mann fulgte kjøret til Astana-rytteren opp Mur de Huy før han spratt forbi på slutten.

Men alt kulminerte i Liège-Bastogne-Liège. Den gamle dame ga endelig Fuglsang seieren han fortjente. Som vårens kanskje aller sterkeste rytter.

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse