Prøv Procycling Pluss idag

HERJET: Med en unik panache angrep Alaphilippe seg til 14 dager i gul trøye. Hans kjøring i Tour de France kvalifiserer til en plass i Årets øyeblikk hos procycling.no. FOTO: Chris Graythen/Getty Images

Årets øyeblikk: Alaphilippe sitt gule eventyr

Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes

Publisert 25.12.19 08:32

Del på    

Den franske spirrevippen kom langt med hensynsløst mot i årets Tour de France.

(procycling.no): Franskmennene hadde gode grunner til å være gira under årets Tour de France.

Sammenlagthåpet deres, Thibaut Pinot, viste få svakhetstegn før han var uheldig og slo låret i styret for å unngå en velt på den 18.etappen. Den sympatiske franskmannen ga folket sitt håp om at drømmen om gult for en sulten nasjon kan gå i oppfyllelse innen kort tid.

Men til tross for Groupama-FDJ-rytteren sin strålende seier på Tourmalet og trøstesløse tårer da han satte seg i følgebilen på den 19.etappen, er det en annen franskmann som blir husket best fra sommerens vakreste eventyr.

Julian Alaphilippe hadde en helt eventyrlig Tour de France. På den tredje etappen så vi konturene av hva som var i emning. Alaphilippe var oddsfavoritt før den eksplosive finalen i Epernay, men Deceuninck-QuickStep-rytteren ville ikke vente til avslutningsbakken. Med 16 kilometer igjen klinte han til, og det var ingen som verken turte eller klarte å holde følge.

På suverent vis syklet han inn til etappeseier og gul trøye. Den gule trøyen holdt han i et par dager før den glapp med ett fattig sekund på La Planche des Belles Filles til unge Gulio Ciccone.

Til tross for at trøyen glapp på De vakre pikers planke, ble den sjette etappen et frempek på hva vi hadde i vente av Julian Alaphilippe: Kjemping med nebb og klør i de franske fjell for å holde på La Maillot Jaune. Faktisk var 27-åringen den tredje beste av de som ikke satt i bruddet på etappen, etter å ha levert en imponerende avslutning på grusen opp til mål.

SUVEREN: Julian Alaphilippe kunne slippe jubelen løs på den tredje etappen etter en overlegen etappeseier. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

Vant tilbake gult på spektakulær etappe

Ciccone fikk kun et par dager i gult. På den åttende etappen, omtrent uten en flat meter med målgang i Saint-Étienne, huskes best for en enorm soloprestasjon av Thomas De Gendt. Bruddspesialisten som på kalkulert vis kjørte det jagende feltet og sine tre solide bruddkamerater i senk og holdt unna for feltet til tross for ellevill kjøring av to gale franskmenn mot slutten.

Nevnte Pinot og Alaphilippe var naturligvis disse to som lagde sykkelritt i feltet i den siste stigningen på den åttende etappen. De to angrep på den siste veggen på den tøffe etappen og samarbeidet for å holde unna for feltet og hente De Gendt.

Belgieren holdt unna, men den franske duoen klarte å få sekunder i sekken til resten av favorittene. Dermed tok Pinot tid på sine konkurrenter, mens Alahpilippe kjørte seg tilbake i gult.

Deretter tok det litt tid før den gule trøya ble satt under press. Et par bruddseiere, en sidevindsetappe der QuickStep naturligvis satt fint i det og kontrollert kjøring i feltet ventet før tempoetappen på etappe 13.

FRANSK SAMARBEID: Alaphilippe og Pinot hjalp hverandre på den åttende etappen i Tour de France. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

Imponerte på tempoetappe

At Julian Alaphilippe kan kjøre gode tempoer når det er kupert og teknisk, vet vi. Det var derimot overraskende at ingen, verken tempospesialister eller sammenlagtryttere, var i nærheten av å følge tempoet hans på den individuelle starten i Pau.

Den franske helten brukte sine spisskompetanser, og med et helt lands heiarop i ryggen, nærmest angrep han kulene inn mot mål og tok nok en etappeseier. Nærmest fulgte Geraint Thomas, mens de andre sammenlagtfavorittene ble slått med mye.

Etter tempoetappen hadde QuickStep-rytteren nesten halvannet minutt ned til fjorårsvinneren, men sykkeleksperter over hele verden turte ikke snakke om gult i Paris. De skikkelige fjellene hadde ikke blitt forsert ennå, og det var ennå mange høydemetere som ventet.

Dagen etter måtte man nesten begynne å snakke om Alaphilippe som en seriøs utfordrer til gult. På en solfylt dag på Col du Tourmalet seiret Thibaut Pinot, men like bak fulgte mannen i gult. Ikke bare ble han nummer to på etappen, men han viste seg sterkere enn sine utenlandske konkurrenter opp et seigt og pinefullt fjell som Tourmalet.

Sprekken alle ventet på

Alaphilippe holdt stand helt til 19.etappe. På den harde 18.etappen var det bare Egan Bernal som tok tid på Alaphilippe, og kolombianeren var ett og et halvt minutt bak QuickStep-rytteren i sammendraget før den avgjørende helgen.

Den 19.etappen huskes best for et vanvittig vær: snø, hagl, regn og veiras førte til at etappen ble nøytralisert på Col de l’Iseran. Opp til Tourens høyeste punkt kom omsider svakhetstegnene en hel sykkelverden ventet på.

Med grimaser og vinglete sykling passerte Alaphilippe den 2751 moh. høye toppen drøye to minutter bak Bernal som dermed tok over ledertrøya, men Alaphilippe var fortsatt på podiet i sammendraget, og med en nedkortet 20.etappe, var det håp for franskmannen.

Men med den gule trøyen borte, forsvant også superkreftene til Alaphilippe. Nye tre minutter ble tapt på den nest siste etappen, og dermed forsvant også podiet for den slitne monumentvinneren.

To etappeseire, fjorten dager i gult og femteplass sammenlagt med en kjøring som sjarmerte en hel sykkelverden vitner om tre innholdsrike og suksessfulle uker for Julian Alaphilippe på hjemmebane i juli. Det er også nok til å få en plass når procycling.no oppsummerer Årets øyeblikk.

MÅTTE GI TAPT: Til slutt var den gule drømmen over for Julian Alaphilippe. Han måtte gi tapt på Col de l’Iseran. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

Tagget med: , ,

Les også disse