- HAR INGEN PROBLEMER MED DET: Laurens De Plus innrømmer at han drikker ketoner, men hevder at Jumbo-Visma-rytterne bestemmer selv om de ønsker å benytte seg av det kostbare kosttilskuddet. FOTO: Bas Czerwinski/Getty Images

Åpen om bruk av ketoner: – Med litt fantasi, smaker det som Gin & Tonic

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 27.11.19 11:37

Del på    

Forskjellig praksis i hovedfeltet. De Plus mener det er uproblematisk.

(procycling.no): Under årets Tour de France ble bruk av ketoner en stor snakkis. Ketoner dannes naturlig i leveren når det ikke er flere karbohydrater igjen å brenne – og kroppen i stedet danner fett til glukose.

Men man kan også stimulere prosessen ved å innta et kosttilskudd.

Jumbo-Visma åpnet touren med et smell. Mike Teunissen tok gul trøye i Brüssel, før de fulgte opp med å vinne lagtempoen. Også Dylan Groenewegen og Wout Van Aert tok etappeseirer, og da får man naturlig nok også medias søkelys på seg. I sykkelsporten gjelder det både på godt og ondt.

En håndfull Tour de France-lag lar rytterne sine ta innta ketoner i flytende form, men ikke alle er like åpne om det. Etter et oppslag i De Telegraaf innrømmet teamsjef Richard Plugge at Jumbo-Visma er blant lagene som tilbyr produktet til rytterne:

– Ketoner er et kosttilskudd. Du kan bruke dem på lik linje som vitaminer. Stoffet står ikke på WADAs liste over forbudte legemidler, og det er i tillegg kjent at andre lag bruker ketoner, sa Plugge til De Telegraaf.

Åpenhjertig om bruk av ketoner

Cyclingnews.com skriver at Laurens De Plus diskuterte bruken av kosttilskuddet åpent i programmet De Tribune på belgisk Radio 1 nylig.

Det ble blant annet snakket om stoffets eventuelle prestasjonshevende effekter og om det kan forårsake skade på levra. De Plus bekrefter at Jumbo-Visma-rytterne blir tilbudt kosttilskuddet ved behov:

– Dersom du etterspør det, fikser laget alt for deg og lar det bli en del av næringen du får i deg, forteller De Plus.

– Med en dose fantasi til, smaker det litt som Gin & Tonic, men det er ingen på laget som liker smaken. Det er heller ikke alle på laget som bruker det, men jeg har ikke noe problem med et, forteller han.

– Ønsker ikke å motta brev om ødelagt lever

Lotto Soudal er et annet lag som har innrømmet at de gir rytterne sine ketoner, men det også har svirret rykter om at det er en del av dietten hos Deceuninck-Quick Step.

Team Ineos har så langt benektet bruken av det.

Meningene om kosttilskuddet er delte. Noen rynker på nesa fordi man frykter de helsemessige konsekvensene, mens andre rett og slett lar seg skremme bort av prislappen. Ifølge en artikkel fra Cycling Weekly fra 2018 koster det det 76 pund for tre flasker á 25 gram, og 884 pund for i underkant av én liter. I norske 2019-kroner vil det si rundt 900 kroner for de tre flaskene og over 10 000 kroner literen.

– Ketonene blir produsert naturlig i kroppen når kroppen omdanner fett til sukker. Jeg ønsker ikke å motta et brev om ti år fra en rytter som forteller meg at levra hans er ødelagt, uttalte Arkéa-Samsic-lege, Jean Jacques Menuet, til AFP under årets Tour de France.

Ifølge Menuet er det nå mulig å få tak i preparatet for mellom 30-90 euro (300-900 kroner) på nettet.

– I starten kostet det 1000 euro (10 000 kroner) for én flaske, men nå kan du finne det langt billigere på nettet, la han til.

– Alle kan kjøpe det. Det er bare måten det blir brukt på som kan utgjøre en forskjell, mener De Plus.

Tagget med: , , , ,

Les også disse