ANKLAGER MOT SJEFEN: Flere tidligere ryttere fra Cervélo-Bigla står frem med anklager om mobbing og maktmisbruk fra lagets eier

ANKLAGER MOT SJEFEN: Flere tidligere ryttere fra Cervélo-Bigla står frem med anklager om mobbing og maktmisbruk fra lagets eier, Thomas Campana. Her er laget avbildet under årets Ladies Tour of Norway. FOTO: Luc Claessen/Getty Images

Anklager lageier for mobbing og maktmisbruk

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 24.11.18 14:33

Del på    

Ryttere hardt ut mot tidligere sjef.

(procycling.no): I en artikkel i den nederlandske avisen de Volkskrant står flere tidligere ryttere fra det profesjonelle kvinnelaget Cervélo-Bigla frem med sterke anklager mot lagets eier, Thomas Campana.

Iris Slappendel, Carmen Small, Cera Koedooder og Doris Schweizer forteller om et anspent miljø, hvor man fryktet Campanas temperament, og ifølge kvartetten skal han ha mobbet rytterne, vært manipulerende og misbrukt makten sin ovenfor dem.

Anklagene kommer hovedsakelig fra 2015, da Slappendel, Schweizer og Small sykler sin første sesong i laget, mens Koedooder allerede hadde syklet der et år. Rytterne sier at var nedlatende mot ryttere foran andre, trakk ryttere fra laget om han ikke likte noe de hadde gjort, skapte vektpress og ignorerte medisinske bekymringer.

Fikk ikke spise karbohydrater

I de Volkskrants artikkel trekkes en hendelse som involverer to 19 år gamle ryttere frem, under en av lagets treningsleire. De to skal ha blitt fortalt, av Campana, at de ikke fikk lov til å spise karbohydrater, fordi de var for «feite». De fikk derfor bare drikke vann under trening.

Slappendel forteller i artikkelen at etter tre dager så var den ene av de to 19-åringene så syk at hun ikke kunne sykle mer i løpet av treningsleiren.

– Hun var en svak person ifølge ham.

Slappendel sier til Cyclingnews.com at hun ble fortalt at hun ikke skulle spise mer brød, men at hun ignorerte ordren hans.

– Jeg og noen andre ryttere bare spøkte om det, og så spiste vi det likevel. Jeg følte ikke at karrieren min stod og falt på Thomas Campana. For andre ryttere var det annerledes. Jeg tror det var verre året etter, men da hadde jeg allerede forlatt laget. Dette er ikke noe særegent for ham, det skjer i andre lag også. Lageiere blander seg inn med alt, selv om det er ting de ikke kan noe om.

Ignorerte helsebekymringer

Under Giro Rosa, kvinnenes utgave av Giro d’Italia, krasjet Doris Schweizer hardt med en vegg. Hun svettet kraftig og slet med synet. Sveitseren sier at Campana da fortalte henne at det var grunnet varmen.

Tross mistanker om hjernerystelse så startet hun den påfølgende etappen og fullførte den. Til slutt måtte en lege gi tillatelse over telefon, til at Schweizer kunne få stå av rittet.

– [Campana] spøkte med det. Da gav jeg opp. Det eneste jeg ville var å sove, forteller Schweizer – som sier det tok to år før hun var helt bra igjen etter kollisjonen.

Carmel Small, som nå er sjef for det danske laget Team Virtu Cycling Women, sier hun opplevde problemer med en ujevn hjerterytme i forkant av Flandern Rundt, og måtte krangle seg til en medisinsk undersøkelse ved et sykehus.

Andre ting som kommer frem i artikkelen er påstander om at han holdt tilbake premiepenger som straff, eller at han ikke tillot ryttere massasje etter ritt, som straff hvis han var misfornøyd.

– Hver gang jeg ser en rytter signere for laget så knuser det hjertet mitt litt. Jeg skulle ønske han ikke var en lagsjef lenger.

– På et tidspunkt klarte jeg bare å løfte på skuldrene og si «vel, denne fyren har et problem». Det handler ikke om meg eller lagkameratene mine. Jeg prøvde å ikke ta det personlig. Det kan være mye vanskeligere for ryttere som er 19 år, sier Slappendel til Cyclingnews.com.

– Ikke vår side av saken

Slappendel har lenge vært en prominent stemme innenfor kvinnesykling. Hun ble en del av det internasjonale sykkelforbundet (UCI) sin utøverkommisjon i 2015, og har siden startet The Cyclists’ Alliance etter hun la opp etter 2016-sesongen – sammen med Small og Gracie Elvin, som sykler for Mitchelton-Scott.

Etter hun forlot Cervélo-Bigla i 2015, leverte hun 35 sider med dokumentasjon til UCI sitt etiske komite, med beviser og uttalelser fra ti ryttere. Halvparten av rytterne trakk imidlertid sine navn fra uttalelsene, ettersom de ble gjort kjent med at navnene deres ville bli kjent for Campana.

Selv om et nytt, etisk regelverk hadde trådd i kraft bare dager etter hendelsene kunne ikke Campana holdes ansvarlig for anklagene, ettersom de hendte under det gamle regelverket, skriver de Volkskrant.

Campana på sin side avviser anklagene, og sier at «det som er skrevet er definitivt ikke vår side av saken.»

– Det er mye konfidensielle dokumenter som må bli gjennomgått for å forstå saken. For å forstå hele saken og være rettferdig er det viktig å se på dokumentasjonen og vår side av saken. Det handler ikke bare om meg, men også om andre fra laget.

– Alt er sant

Regjerende verdensmester på tempo og vinner av UCI Women’s WorldTour i 2018, Annemiek Van Vleuten, syklet for laget i 2015, og stiller seg bak sine tidligere lagvenninner.

– Alt i artikkelen er hundre prosent sant, sier hun til Cyclingnews.com.

Ashleigh Moolman-Passio kom også inn i laget i 2015 og har syklet der til og med inneværende sesong. Hun sier til sykkelnettstedet at hun ikke vil involveres i konflikten, men at hun har vært kjent med påstandene lenge.

Samtidig legger hun også til at hun har følt seg som et stabiliserende ledd i laget.

– Jeg føler at jeg har hatt en stabiliserende rolle i laget, og ofte den som har løst problemer mellom Thomas og rytterne.

Den sørafrikanske rytteren sier at hun og Campana også har hatt konflikter, men at de alltid har klart å løse problemene dem i mellom. Moolman-Passio sykler neste sesong for CCCs nye kvinnesatsning.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse