BROSTEINSDRØM: Andrea Tafi vil tilbake til Roubaix sammen med proffene. I 1999 fikk han selv ta med seg en brostein fra det legendariske sykkelrittet. Foto: Tim De Waele/Getty Images

Andrea Tafi (52) drømmer om Paris-Roubaix-retur

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 18.10.18 21:00

Del på    

Vil tilbake i proff-feltet en siste gang, 20 år etter at han selv vant Helvetet i Nord.

(procycling.no): En gammel sykkelkonge håper på en siste brosteinsdans med verdens beste syklister. 52 år gamle Andrea Tafi drømmer om comeback under 2019-utgaven av Paris-Roubaix.

Det forteller mannen som vant Helvetet i Nord i 1999 til italienske Gazzetta dello Sport. Ideen oppsto etter en samtale med en venn.

– I sommer kontaktet en ungarsk venn meg. Jeg kjørte først et tur-ritt, så fikk jeg UCI-lisens og deltok i et 1.2-ritt i juli i Ungarn. Jeg var blant så mange unge ryttere. Det gikk veldig fort med over 48 kilometer i timen i snitt. Jeg klarte meg fint. Så spurte noen meg, hvorfor ikke kjøre Roubaix på nytt? forteller Tafi.

1.2-rittet V4 Special Series Debrecen-Ibrany var det første UCI-rittet 52-åringen syklet på 13 år. Den gamle klassikerlegenden klarte seg bra, og fullførte som 37. mann midt i feltet.

– Ideen kom til meg. Jeg ville sykle med et mål igjen: Å sykle Paris-Roubaix en gang til. 20 år etter at jeg vant det. Er det en umulig drøm? Kanskje. Men jeg vil prøve, sier Tafi til sportsavisen.

Toscana-syklisten syklet som proff fra 1988 til 2005, de fleste sesongene for Mapei. Han vant tre monumenter i løpet av karrieren, med 1996-triumfen i Il Lombardia som den første. Seier i Paris-Roubaix fulgte tre år senere, før trioen ble fullført med Flandern rundt i 2002. Ingen annen italiener har klart å vinne både De Ronde og Helvetet i Nord. Tafi er også den forrige italieneren som gikk til topps på velodromen i Roubaix.

Et eventuelt comeback vil utvilsomt slå en haug med rekorder. I årets Paris-Roubaix-utgave var 2016-vinner Mathew Hayman den eldste i startfeltet, med sine 39 år og 353 dager. Australieren må altså vente godt over et tiår før han matcher Tafi sin nåværende alder. Den eldste vinneren av brosteinsklassikeren kom i 1993, da Gilbert Duclos-Lassalle vant på dagen han var 38 år og 230 dager gammel. Mange mener Tafi sine muligheter er like syltynne som en napolitansk pizzabunn, men 52-åringen vil ikke gi seg uten å forsøke.

– Jeg syklet Roubaix 13 ganger. Jeg ble nummer en, to og tre. Jeg fullførte det alltid. Jeg tror jeg har skaffet meg en mastergrad i dette ekstraordinære rittet. Jeg ser for meg en historisk sti som starter i 1999. 20 år senere har sykkelsporten endret seg mye, og kanskje er vi ikke helt beviste over de endringene. Selv å sykle Paris-Roubaix med teknologiske nyvinninger blir en utfordring, men jeg er en mann som liker utfordringer. Jeg kunne ikke trekke meg. Det vil være unikt, messer den aldrende syklisten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TREDOBBELT: Mapei-laget herjet i 99-utgaven av Paris-Roubaix. Tafi vant foran Wilfried Peeters og Tom Steels. Foto: Tim De Waele/Getty Images

Trenger biologisk pass

Det er ingen automatikk i å få innpass på øverste nivå som syklist selv om du har vært med tidligere. Om Andre Tafi skal få lov til å sykle Paris-Roubaix 2019 trenger UCI data knyttet til italienerens biologiske pass fra de seks foregående månedene før rittdatoen.

– Sykkelsporten har gjort store steg i riktig retning. Jeg har allerede gjort det jeg skal, og har kontaktet UCI. Så der oppfyller jeg kravene og vi har kommet med vår forespørsel, forteller italieneren som aldri har sonet noen dopingdom men allikevel har svin på skogen.

Tafi sitt navn dukket opp på en liste som ble offentliggjort av det franske senatet i 2013. Lista viste en oversikt over dopingprøver fra Tour de France i 1998 som hadde blitt testet på nytt igjen for EPO i 2004. Andrea Tafi var blant rytterne som testet positivt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TREDJE MONUMENTSEIER: Flander rundt i 2002 var Andrea Tafi sin tredje og siste monument-seier. Foto: Tim De Waele/Getty Images

Nødløsning i turrittet

Jakten på et lag er neste steg for Tafi.

– Jeg har kontakter i Italia og i Belgia. Ikke på WorldTour-nivå, men foreløpig har det ikke blitt noe konkret. Men ideen lever fortsatt.

Og 52-åringen er en sykkelpensjonist av det spreke slaget. Sykkelen er fortsatt i hyppig bruk.

– Jeg tenker likt som jeg gjorde for 20 år siden, og gjør ikke dette bare for å skape et sirkus. Jeg vil være 110 prosent dedikert. De yngre har selvfølgelig en stor fordel, men en som har vunnet Paris-Roubaix frykter ingenting. Jeg gjør fortsatt 18-19 000 kilometer i året, og veier rundt 80 kilo. Jeg prøvde mestertrøya fra 1998 i Ungarn, og den passer fortsatt, konkluderer Tafi.

Om ingen lag plukker ham opp, så vil turutgaven av brosteinsklassikeren være et plaster på såret.

– Om ingen hyrer meg så blir det slik. Men det virkelig umulige oppdraget er målet mitt. Vi vil dokumentere reisen, og lage en film av det uansett hva som skjer.

Men enn så lenge lever drømmen om et siste proffritt. Kanskje kan Tafi la seg inspirere av landsmannen Davide Rebellin. Sykkeldinosauren fylte 47 i august. Rebellin sykler nå på kontinentalnivå, men har deltatt i flere proffritt i 2018, og så nylig som i 2016 ble han nummer 21 i Milano-Sanremo.

– Jeg vil gå alt etter i sømmene, og vet hva som møter meg der. Jeg håper ikke jeg gjør meg bort i noens øyne. Men jeg skal være tålmodig og jeg er rolig. La meg drømme. La meg smake på den umulige drømmen.

Tagget med: , , , ,

Les også disse