Prøv Procycling Pluss idag

FORVENTER ANGREP: Simon Yates (i rødt) leder Vuelta a España foran den siste

FORVENTER ANGREP: Simon Yates (i rødt) leder Vuelta a España foran den siste, avgjørende klatreetappen. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

Andorras Alpe d’Huez skal avgjøre Vuelta a España

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 15.09.18 10:26

Del på    

Frenetisk klatrefest i vente.

(procycling.no): Etter å ha levert to forrykende uker i Giro d’Italia, hvor han tok tre etappeseire og lå an til å vinne rittet, knakk Simon Yates fullstendig bare to etapper fra Roma.

I Vuelta a España har briten hatt en langt mer konservativ tilnærming til Grand Touren og det virker å ha båret frukter. På fredagens 19. etappe parkerte han sine nærmeste konkurrenter i toppavslutningen til Naturlandia i Andorra og foran den 20. og avgjørende etappen leder han med ett minutt og 38 sekunder tilbake til veteranen Alejandro Valverde.

Vueltaens rittdirektør, Javier Guillén, har imidlertid lagt opp til en svært eksplosiv kulminasjon i den 72. utgaven av det spanske treukersrittet.

Klatrefest

Lørdagens etappe teller bare 97,3 kilometer, men er spekket med seks klatringer og totalt nærmere 4000 høydemeter klatring i andorranske fjell.

Andorra har blitt et yndet bosted for flere og flere syklister, deriblant Simon Yates, grunnet høyden, terrenget og konsentrasjonen av fjell. Guillén har lagt opp til rute som krysser veier flere steder og Coll de la Comella og Coll de Baixalis skal forseres to ganger.

I alt ser menyen slik ut: Coll de la Comella (4,4 kilometer à 7,7 prosent), Coll de Baixalis (6,8 kilometer à 8,3 prosent), Coll de Ordino (9,4 kilometer à 7,2 prosent), Coll de Baixalis (7 kilometer à 8,2 prosent), Coll de Comella (3,6 kilometer à 6,2 prosent), før Coll de la Gallina skal avslutte det hele over 7,5 kilometer à 8,1 prosent.

(artikkelen fortsetter under bildet)

OPP OG NED: Den 20. etappen av La Vuelta blir en intens og krevende affære. FOTO: Vuelta a España

Avslutningen opp Gallina resonnerer godt med øvrige bakkeavslutninger i vueltaen i år: bratt og intens. Den andorranske klatringen er et hav av serpentinere og slynger seg oppover fjellsiden med høy frekvens, og minner i så måte om mer kjente Alpe d’Huez fra Tour de France. 3,5 kilometer fra mål går man inn i elleve prosent stigning, før en litt slakere parti innleder den siste to kilometerne, hvor man snuser jevnt på ni prosent.

Frykter angrep fra alle kanter

Med et tidstap på nærmere halvannet minutt på Alejandro Valverde på fredagens etappe kan Michelton-Scott-rytter Simon Yates senke skuldrene noe, men lørdagens etappe kan bli likevel bli vueltaens mest hektiske affære.

En av hans viktigste hjelperyttere, Jack Haig, forventer angrep en masse.

– Jeg forventer at alle går etter oss i morgen. Movistar, Astana og LottoNL-Jumbo vil forsøke alt, men vi har et sterkt lag her, bedyrer han.

Yates prestasjon til Naturlandia var dominant. Etter et svært tidlig angrep fra Valverdes lagkamerat Nairo Quintana, kontret 26-åringen med ti kilometer til mål, og til slutt var det bare franske Thibaut Pinot som var sterkere.

– Når jeg prøver å forsvare trøyen så virker det aldri å gå etter planen, så jeg forsøkte å være litt mer aggressiv og det er måten jeg liker å sykle på, så jeg vil fortsette å gjøre det.

– Vet hvor raskt ting kan snu

Både Haig og tvillingbror Adam var overrasket over hans tidlige angrep.

– Han bare går når han vil. Men så lenge han føler seg bra så er det alt som betyr noe.

– Du vet hvordan han er for tiden, når han får ferten så liker han å angripe, forteller Adam om Simons panache.

For Simon står nå 97,3 kilometer mellom ham og et karrieredefinerende øyeblikk. Briten har fra tidligere vunnet ungdomstrøyen i Tour de France (2017) og står nå med fem Grand Tour-etappeseire. Over ham henger imidlertid et potensielt déjà vu, med vårens Giro ferskt i minne.

(artikkelen fortsetter under bildet)

UTFORDREREN: Alejandro Valverde ligger nærmest Simon Yates i sammendraget. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

– Jeg vet hvor raskt ting kan snu i løpet av en dag. Rittet er ikke over før på søndag. Laget støttet meg godt og jeg håper vi kan holde fokuset, for lørdag vil være en utrolig hard dag. Hva som helst kan skje. Vi bør være klar for alt og ta det derfra, sa han etter fredagens etappe.

– Ikke umulig

Valverde på sin side vant vueltaen tilbake i 2009 og med sin utrolige palmarès vil en andreplass nærmest være som en fotnote å regne. Den spanske veteranen fyller imidlertid 39 år neste vår og sånn sett vil det være litt av en prestasjon.

Movistar-rytteren har erfaringen på sin side, går stort sett for seier og bedyrer at han på ingen som helst måte har gitt opp.

– Det vil være vanskelig å vinne vueltaen, så klart vil det det. Det var vanskelig i morges og det er vanskelig nå, men det er ikke umulig, fortalte han etter målgang på Naturlandia.

– Det som skjedde med meg i dag kan skje med ham i morgen. Da tar vi kanskje tiden tilbake eller så taper vi mer. Hvem vet?

I skyggene av Valverde lurer også flere ryttere. Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) kjørte seg inn på podiet etter en strålende prestasjon og ligger bare 20 sekunder bak 38-åringen. Stjerneskuddet Enric Mas (Quick-Step Floors), som falt ut av podiet, drøyt 40 sekunder bak, mens Giro-treer Miguel Ángel López (Astana) lurer like bak.

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse