HALDEN (procycling.no): Søndag ble Ladies Tour of Norway avsluttet og dermed også rittprogrammet til Susanne Andersen med Sunweb for årets sesongen.
Andersen signerte for det nederlandske laget i fjor og fortalte selv til procycling.no før lagpresentasjonen i Ladies Tour of Norway at alt tyder på at hun vil forlenge kontrakten med laget.
Ikke så overraskende, all den tid hun virkelig har funnet seg godt til rette i laget.
– Hun har kommet seg godt til rette og stortrives sammen med jentene. Det er helt fantastisk. Hun har ikke tatt ett steg, men to steg. Alle verdier har bare økt. Hun er bare sterkere, sier far Steen Nielsen til procycling.no.
Har blitt «samboer» med Rivera
Pappa Steen var i mange år treneren til Andersen, men Sunweb har nå overtatt treneransvaret for den norske jenta. Hendrik Werner er nå treneren til den norske 21-åringen, i tillegg til å ha ansvaret for ryttere som Coryn Rivera, Tom Dumoulin og Sam Oomen.
– Jeg er veldig fornøyd med ham. Han er en veldig positiv person og tenker slik at «om det ikke går helt veien, så er det meningen at det ikke skal gå helt veien». Han holder meg rolig i de periodene og gir meg den tryggheten til at jeg kan hvile ordentlig. Når jeg først gir gass, kan jeg gi ordentlig gass. Jeg føler det har lønt seg. Jeg føler jeg har blitt sterkere. Spesielt den siste delen av sesongen. Jeg er veldig fornøyd og snakker med ham nesten dag, sier Andersen.
ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!
Hun har også langt på vei flyttet hjemmefra, til Sittard hvor laget har en rekke disponible leiligheter til de forskjellige lagene innenfor Sunweb-systemet.
– Jeg har vært der mesteparten av sesongen. På våren var jeg der i lange perioder av gangen. Jeg har også vært der i en måned før Ladies Tour of Norway. Jeg er for det meste der nede, sier Andersen.
– Jeg foretrekker egentlig Stavanger, både for trening og generelt det å være hjemme, men jeg tror det er veldig bra for lagmoralen at vi kan trene mer sammen. Det er lettere å arrangere samlinger og det styrker laget at vi bor der nede.
I Sittard har hun også godt selskap av lagvenninnene. De nederlandske rytterne bor hjemme, men ellers er de fleste ryttere i den nederlandske byen i store perioder av sesongen. Dermed kommer hun tett på flere av de andre rytterne og kanskje spesielt Coryn Rivera.
– Vi er nesten samboere. Vi deler den samme inngangsdøren, så hvis vi vil være sosiale, kan vi bare åpne dørene og så kan vi henge sammen, studere ritt og lignende. Hvis vi ønsker litt personlig tid kan vi bare lukke døren og så er det fint. Det er en veldig fin situasjon hvor vi kan ha vår egen plass, men samtidig være sammen. Hjelpe hverandre når det trengs, trene sammen og slikt, sier Rivera til procycling.no.

SLAGKRAFTIG LAG: Susanne Andersen sammen med lagvenninnene før starten på den andre etappen i Mysen. Foto: Simon Zetlitz Nessler, procycling.no
– Føler jeg har vokst en del i år
Andersen forteller at de ofte er minst seks ryttere nede i Sittard, hvor nordamerikanerne Rivera og Leah Kirchmann stort sett alltid er på plass.
– Jeg tror det er med å styrke oss, at vi kan øve på lagtempo, opptrekket eller det å kjøre sammen generelt. Vi kjører litt forskjellig treningsopplegg, men så lenge det passer, så kjører vi så mye sammen som mulig. Vi er ofte ute på gruppetreninger og har ofte samlinger med hele laget.
– Du har vært i Sunweb i snart ett år nå, føler du at du har lært mye?
– Jeg føler jeg har vokst en del i år. Når man bor der nede, er det lettere å bare fokusere på treningen og syklingen. Det gjør at man kanskje hever nivået et ekstra hakk, ettersom det ikke er så mye annet å gjøre der. Hjemme i Stavanger tenker jeg for det meste på sykling der også, men det er kanskje på en litt annen måte. Når du først drar til Nederland og bor der, så føler du kanskje at du virkelig må ta utbytte av det og gjøre ting perfekt.
Jakter kapteinsrollen
Etter en fjorårssesong hvor alt ikke gikk på skinner for Andersen, virker stortalentet til å ha tatt store steg i år. Forsøkene med høydetrening er foreløpig lagt på is.
– Ja, jeg synes jo for så vidt det ikke fungerte så bra da jeg gjorde det. Jeg hadde vært interessert i å prøve det igjen og se om det hadde fungert bedre med et annet treningsopplegg og med oppfølging fra trenere i laget. Det får eventuelt komme senere, sier hun.
ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!
I vinter ble det signalisert at Sunweb ønsket at hun skulle redusere treningsmengden noe. Mens pappa Steen sier hun ligger på samme nivå, er Andersen selv usikker, men bedyrer at det er litt mindre styrketrening og ikke fullt så lange langturer som tidligere.
Det store målet er uansett at treningen skal få henne opp på et nivå hvor hun kan ta kapteinsrollen om få år, gjerne allerede i 2021.
– Jeg vil ikke være hjelperytter så mye lenger enn neste år, merker jeg. Det er ikke det at jeg ikke trives med det, og jeg kjenner at jeg har en viktig rolle, men det kjekkeste er å kunne kjøre inn resultater selv. Jeg må bare komme opp på det nivået der det er helt sikkert at jeg er den beste og at vi har store sjanser for å vinne om man kjører for meg. Det gir bare ekstra motivasjon i treningen og når man kjører for andre at man også viser at man fortjener å bli kjørt for senere.
– Føler du at du mangler mye for å være i en slik rolle hvor du fortjener å bli kjørt for?
– Mye? Nei, men det er de få prosentene og de har veldig mye å si når vi er på et så høyt nivå. Slik som på den første etappen hadde jeg vært mye ute i vinden og kjørte også mitt eget opptrekk til slutt. Likevel ble jeg nummer seks. Sånn sett er det ikke så mye igjen, men man må bare vise at når man først er der, at man da leverer resultater, svarer Andersen.

GODT HUMØR: Susanne Andersen og speaker Kjell Erik Kristiansen før start i Mysen på den andre etappen i Ladies Tour of Norway. Foto: Simon Zetlitz Nessler, procycling.no
– VM-løypa passer meg veldig bra
Nå blir hennes neste ritt Lotto Belgium Tour med landslaget 10.-13. september, før hun tar sikte mot VM-fellesstarten i Yorkshire den 28. september.
Allerede fikk hun testet rundløypa i Harrogate under årets Tour de Yorkshire og hun likte det hun så.
– Jeg tror det er en løype som passer meg veldig bra. Den lange bakken (Cray Hill, 2,9 kilometer à 8,6 prosent, 105 kilometer fra mål) kommer ganske langt fra de lokale rundene. Jeg tror jeg er i en såpass god form nå at jeg skal henge med over der, for det er nok ingen som tør å kjøre så hardt siden det er såpass tidlig. De lokale rundene har jeg også sett, og jeg mener den passer meg veldig bra. Jeg har egentlig ganske høye ambisjoner resultatmessig for det rittet.
Det naturlige å måle opp mot blir i så fall hennes første VM som senior, da hun ble nummer syv på kvinnenes fellesstart i Bergen i 2017, 19 år gammel.
– Ja, jeg håper selvfølgelig på et bedre resultat enn i Bergen. I tillegg har vi et mye sterkere lag nå. Det er stor konkurranse for å være med på det VM-laget. Det er veldig sunt og bra for nivået. På grunn av konkurransen hever vi hverandre. Så om det ikke er meg, så tror jeg det er noen andre jenter som har sjansen til å gjøre det bra.
ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!