NY LAGKOMPIS: Sondre Holst Enger og August Jensen skal sykle med Conor Dunne neste år. Foto: KT/Tim De Waele/Corbis via Getty Images

– Alle skandinaviske ryttere jeg har møtt er noen villdyr

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 29.11.18 09:45

Del på    

204 centimeter høye Conor Dunne kan bli en viktig mann for Sondre Holst Enger i 2019.

(procycling.no): 2018 har vært et år med store kontraster for Conor Dunne. Den høyreiste iren viste var godt synlig i mange brudd gjennom våren, men sesongens høydepunkt kom i juli. På sedvanlig vis kjørte 26-åringen offensivt i det irske mesterskapet, og kapret hjemlandets mestertrøye i ensom majestet.

Snaue to måneder senere sto Aqua Blue Sport-rytteren nesten på bar bakke. Irlands eneste profflag deiset ned som en skinnfell da mannen bak laget, Rick Delaney, trakk ut pluggen.

Etter planen var Tour of Britain et viktig mål for Dunne på høstparten, men den umiddelbare nedleggelsen av Aqua Blue satte en effektiv stopper for det. Etter en kort stund nede i den famøse kjelleren bestemte 26-åringen seg, sammen med lagkamerat Larry Warbasse, for at nok fikk være nok. Det ble ingen Tour of Britain på noen av dem, så da kjørte de heller sin egen Tour. Som raskt fikk kallenavnet NoGoTour.

– NoGoTour var uvurderlig for Larry og meg og for hvordan vi hadde det mentalt. Det var en vanskelig tid for oss begge med mye usikkerhet, sier Conor Dunne til procycling.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av Conor Dunne (@conordunne1)

Gjennom langturer på hver dag av Tour of Britain skulle de to matche det de gikk glipp av. Det endte i et eventyr, som var mer fysisk krevende, men som var uvurderlig for sykkelhodene til duoen.

– Det gjorde at vi fikk litt perspektiv på ting, og ga oss noe å sikte mot. Vi fikk en distraksjon fra usikkerheten ved å planlegge vårt eget eventyr. Kameratskapet mellom oss fikk oss gjennom en tøff tid. Uten det hadde det vært fort gjort å gå inn i en negativ spiral. Jeg hadde syklet lenger om vi kunne, forteller iren.

Allerede før arbeidsgiverens nedleggelse var Dunne tatt ut til VM i Østerrike. Det var også noe av tanken bak NoGoTour. Og 26-åringen fikk vist seg fram i VM. Han dunket til, og kom seg med i bruddet. Det endte dog i DNF for Dunne, men den store iren fikk vist fram sin styrke og vilje til offensiv kjøring.

Larry Warbasse ble relativt raskt plukket opp av AG2R La Mondiale. Men etter VM, som var Dunne sitt siste ritt i 2019, sto han fortsatt uten kontrakt. Men den sympatiske 26-åringen fikk til slutt som fortjent.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I BRUDD IGJEN: Conor Dunne ladet lenge opp til VM i Østerrike, og leverte solid i bruddet. Foto: Justin Setterfield/Getty Images

14. november kom pressemeldingen fra Israel Cycling Academy. Den irske mesteren ble en del av det israelske prokontinentallaget sin stall i 2019.

– Det er så flott at både Larry og jeg har kontrakter i 2019. Det er bra at vi kom oss ut av den vanskelige tiden med et positivt resultat. Vi kan se framover og fokusere på sporten. Forhåpentligvis er det ikke slutten på NoGoTour, men det er bra at vi begge kan kjøre ritt igjen og gjøre det vi elsker, ytrer Dunne.

Rick Delaney fortalte til Cyclingnews at han vil betale lønna til Dunne i 2019, ettersom landsmannen faktisk hadde signert en forlengelse med laget for neste sesong. Så økonomien var ikke kritisk, men det sportslige var minst like viktig for Dunne. Etter to sesonger på prokonti-nivå, var det irske fyrtårnet lite lysten på en retur til sykkelsportens nivå 3.

– Jeg tror det er veldig viktig at jeg holdt meg på dette nivået. Jeg har utviklet meg bra de siste årene, og føler jeg har mine beste år foran meg. Jeg har fått gode erfaring i noen store ritt. Jeg har kjørt en Grand Tour og føler jeg gjorde meg fortjent til det der. Jeg var bare ikke klar til å gi meg her enda. Jeg har fortsatt en jobb å gjøre og flere skritt å ta. Jeg tror jeg ville angret om jeg ikke fortsatte å jakte. Jeg er veldig glad for å bli her.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NYE SJANSER: Sondre Holst Enger jakter fortsatt den første seieren i Israel Cycling Academy. Neste år får han Conor Dunne med seg i jakten. Foto: Jarle Fredagsvik, procycling.no

En av få hjelpere for spurtkobbelet

Den kjøresterke 26-åringen er langt fra den eneste signeringen Israel Cycling Academy har gjort inn mot 2019. Tom Van Asbroeck, Davide Cimolai, Rudy Barbier, Riccardo Minali er hentet inn. Alle er raske menn. Fra før har prokonti-laget blant annet Kristian Sbaragli, Mihkel Räim, Edwin Ávila, August Jensen og Sondre Holst Enger å vise til.

Ikke nødvendigvis en utfordring, mener Dunne.

– Det er mange spurtere i laget neste år, men jeg tror det kan være en god ting. Det tar presset av dem alle og det er ikke én mann man forventer alt av. De kan dele på ansvaret og hjelpe hverandre. Om en mann er i toppform kan de andre jobbe for ham, og motsatt. Jeg tror det kan føre til resultater for laget om vi jobber sammen for det. Jeg tror vi har spennende tider i vente.

To av de raske rytterne er lagets norske duo. Særlig Holst Enger har et toppnivå få av lagets andre raske ryttere kan matche.

– Jeg kjenner dem ikke, og har ikke møtt dem før. Men jeg vet at Larry kjenner Sondre, og han sier han er en flott fyr. Så jeg er sikker på at vi vil komme godt overens, forteller Dunne.

Warbasse syklet to år sammen med Holst Enger i IAM Cycling. Dunne har på sin side erfaring med flere nordiske syklister. I 2017 var Lars Petter Nordhaug å se i Aqua Blue, og danskene Lasse Norman Hansen og Casper Pedersen har også syklet med Dunne i det irske laget.

– Jeg har mye respekt for de skandinaviske rytterne. Jeg har kjørt med et par av dem og alle skandinaviske ryttere jeg har møtt er noen villdyr. Så jeg regner med at August og Sondre er på samme måte, flirer iren.

– Hvilken jobb kan du gjøre for Holst Enger og lagets spurtere?

– Jeg tror absolutt jeg vil ha en plass i opptrekkene og hjelpe rytterne fram mot mål og få et resultat i spurtene. Jeg gjorde det mye i Aqua Blue, og det vil jeg fortsette med her.

At 171 centimeter høye Sondre Holst Enger får plass bak den 33 centimeter høyere vordende lagkameraten er vel i hvert fall utvilsomt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I BRUDD I NORGE: Dunne (t.v) brukte dagen godt under VM i Bergen, og gikk i brudd. Foto: Tim de Waele/Corbis via Getty Images

Drømmer om Nord-Norge

Dunne fikk smake norske tilstander i 2017 under VM i Bergen, og om sjansen til en retur mot nord byr seg sammen med hans nye norske lagkamerater er han ikke vond å be.

– Jeg kjørte VM i Bergen og det var en utrolig opplevelse. Publikum var helt fantastiske. Kjæresten min og jeg dro på en liten tur etter VM og utforsket fjordene. Det er et vakkert land. Litt regn, som i Irland, men det var helt utrolig, skildrer den drøyt to meter høye proffen.

I Bergen gjorde Dunne det samme som han gjorde i Østerrike 2018; han gikk i brudd. At han blir å se i brudd på nytt i på norske veier i 2019 virker meget trolig. Israel Cycling Academy deltok nemlig i 2018 i både Hammer Stavanger, Tour of Norway, Tour des Fjords og Arctic Race of Norway. Spesielt sistnevnte ritt har han fulgt tett.

– Jeg reiser gjerne dit igjen og sykler. Spesielt Arctic Race. Det er på min «bucket list».

Fortid i belgiske amatørlag

I seniorkarrièren har det engelske språk dominert lagbussene Dunne har vært en del av. I Israel Cycling Academy venter noe litt annet. Nordmenn med relativt god kontroll på engelsken vil nok kunne kommunisere fint med Dunne på hans morsmål. Men ikke alle av lagets 27 ryttere, som er fordelt på 16 nasjoner, mestrer verdensspråket like godt. Iren frykter dog ingen språkbarrierer.

– Det er mange forskjellige nasjonaliteter der og et veldig internasjonalt lag. Det er veldig spennende for meg og det er en del av dette jeg gleder meg veldig til. Jeg gleder meg til å møte alle rytterne med ulike bakgrunner. Det er et veldig interessant lag å være en del av.

– Jeg har kjørt de siste fem sesongene for engelskspråklige lag, men før det bodde jeg i Belgia som amatør i tre sesonger. Der kjørte jeg for belgiske lag og var ofte den eneste utlendingen på laget. Jeg er vant til å være på et lag med flere nasjoner, og de ulike utfordringene som følger med det. Men jeg elsker det. Det er et flott eventyr.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ALLTID OFFENSIV: Conor Dunne er lett å oppdage i rittene han sykler. Både på grunna av 204 centimeter, men også på grunn av hans angrepsvillige stil. Her fra et brudd i Vuelta a España 2017. Foto: Tim de Waele/Corbis via Getty Images

Vil forsvare trøya

Første møte med de nye lagkameratene blir på lagets treningsleir i Alicante neste uke. Der får han sjansen til å vise fram sine kvaliteter.

– Min største styrke som rytter er at jeg er ganske motstandsdyktig. Jeg har vist at jeg kan stoles på og jeg har fått mye erfaring i noen større ritt. Jeg har lært mye der og tror jeg blir sterkere for hvert år som går. Jeg har tro på mine egne styrker og tror jeg kan gjøre en god jobb for laget i mange situasjoner. Om det er i et opptrekk, om jeg skal forsvare en leder eller hjelpe med posisjonering før bakkene. Det er jeg god til.

– Så har jeg fått et rykte på meg for å være glad i å gå i brudd. Det liker jeg også å gjøre og det håper jeg å få gjøre mer. Jeg tror det er noe laget forventer av meg også for å vise fram laget.

Han er utvilsomt en lagspiller, men som de fleste toppidrettsutøvere har Dunne også ambisjoner for egne resultater. Spesielt knyttet til plagget han har båret som syklist siden 1. juli i år.

– Å forsvare mestertrøya er viktig for meg. Jeg hadde også elsket å vinne et ritt i mestertrøya. Jeg skal sikte høyt neste år, og satse stort, konkluderer 204 centimeter med syklist.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse