Alexander Kristoff er blant favorittene under «Helvete i nord»

Gerhard Sletten
Tips meg

Publisert 12.04.14 11:52

Del på    

Men da må han hamle opp med en seig sveitser. Se procycling.nos tips.

Men da må han hamle opp med en seig sveitser. Se procycling.nos tips.

(procycling.no): Paris-Roubaix markerer avslutningen på en forrykende brosteinsesong fylt av dramatikk, jubelscener og krasj.

Klassikeren går under kallenavnet «Helvete i nord», et navn som fastsatte seg grunnet de enorme ødeleggelsene i området i kjølvannet av første verdenskrig.

Navnet er også en god beskrivelse på hva rytterne kan vente seg på de 257 blodtøffe kilometerne, hvorav hele 51,1 kilometer er brosteinsbelagt.

– Dette rittet er noe dritt

Den finslepne brosteinen rytterne har forsert i blant annet Flandern rundt, er ingenting sammenlignet med det rytterne vil møte på søndag. Brosteinen er rett og slett så grove at rytternes sykler tidvis har kollapset som følge av det enorme presset, noe blant annet George Hincapie fikk erfare i 2006 da sykkelen hans eksploderte under han.

Rittet er rett og slett så tøft at kun sykkelsportens aller hardeste menn kan ha en mulighet til å krysse målstreken først på den legendariske velodromen i Roubaix.

– Dette løpet er bare tull. Man jobber som et dyr, man får ikke tid til å urinere og man ender opp med å tisse i buksen. Man kjører og sklir i gjørmen. Dette rittet er noe dritt, sa Theo De Rooy til CBS Sports etter å ha fullført Paris-Roubaix i 1985.

Til tross for den negative omtalen, var nederlenderen overraskende optimistisk da reporteren spurte om han ville returnere til rittet det påfølgende året.

– Selvfølgelig vil jeg det! Det er verdens vakreste ritt, sa De Rooy den gang.

Uttalelsene hans reflekterer nok også det notoriske elsk-hat forholdet dagens ryttere har til «Helvete i nord».

En klar favoritt

Når startskuddet går for klassikernes dronning, er det selvsagt kongen selv, Fabian Cancellara (Trek Factory Racing), som nok en gang er den store favoritten. Den sveitsiske tempospesialisten har nemlig stått på podiet i nesten alle monumentene han har fullført de seneste årene, og er med tre seirer i både Flandern og Paris-Roubaix en av tidenes beste klassikerryttere.

Klarer han å legge til nok en brostein til kolleksjonen sin, vil det i så fall være tredje gangen han vinner både Flandern rundt og Paris-Roubaix i samme sesong.

Cancellaras største utfordring kommer trolig til å være laget hans.

Trek er ikke spesielt sterke på papiret, og tapet av løytnanten Stijn Devolder, som ikke kan starte grunnet skader, vil merkes. Dermed kan sveitseren fort ende opp med å bli isolert tidlig i rittet, men det er en situasjon han har taklet utmerket tidligere.

Rytteren han ikke blir kvitt

Det er derimot én mann det har vist seg at Cancellara ikke klarer å kjøre fra. Det er den formsterke belgieren Sep Vanmarcke.

25-åringen hang på sveitseren som en klegg i fjorårets Paris-Roubaix, og heller ikke i årets Flandern rundt klarte Cancellara å riste av seg den offensive belgieren, som satt som limt på bakhjulet hans. Begge gangene klarte han riktignok å spurtslå det unge talentet til slutt.

Spesielt spurttapet på velodromen i fjor var et surt tap for Vanmarcke, da en taktisk tabbe frarøvet han muligheten til å vinne rittet.

– Jeg er en av utfordrerne, men det er mange andre. Det er liten tvil om at formen min er god og jeg liker disse løpere, så jeg tror jeg har en mulighet. Jeg kan kjempe om seieren, sier Vanmarcke til Cyclingnews.

Den belgiske unggutten har så langt vært den mest stabile av alle brosteinsspesialistene, med en fjerdeplass i Omloop Het Niuwsblad, tredjeplass i Kuurne-Brussel-Kuurne, femteplass i E3 Harelbeke, fjerdeplass i Gent-Wevelgem og tredjeplass i Flandern rundt.

Utfordrerne

Bak de to er det naturligvis flere andre utfordrere.

Etter maktdemostrasjonen i Milano-Sanremo og Flandern rundt, er norske Alexander Kristoff (Katjusja) blant de aller største favorittene.

Skulle det samle seg til å bli en spurt i en liten gruppe på velodromen i Roubaix, er det nok ingen som kan hamle opp med den lynraske nordmannen, som ser ut til å spurte bedre dess lengre han har kjørt. Han sier riktignok at han ikke er noen stor tilhenger av brosteinspartiene i Paris-Roubaix, men niendeplassen i fjor viste at rittet uansett passer han bra.

Samtidig kan man heller ikke avskrive Tom Boonen (Omega Pharma – Quick Step). Belgieren har lenge vært Cancellaras største rival, og er med sine fire seire i Paris-Roubaix en av tidenes mest meritterte ryttere. 33-åringen har riktignok hatt en tøff oppladning til rittet.

I mars mistet han sitt ufødte barn, hvilket naturligvis har vært en tøff psykisk påkjenning for brosteinspesialisten, som «bare» ble nummer syv i Flandern rundt.

Peter Sagan må nok også regnes med blant de ypperste favorittene, men slovaken virket ute av form i Flandern rundt, og har heller aldri kjempet i toppen av Paris-Roubaix.

Opportunistenes mulighet

I tillegg kan Paris-Roubaix tidvis by på flere overraskelser. De seneste årene har blant annet Johan Vansummeren (2011) og Stuart O'Grady (2007) stått for noen særdeles overraskende seirer, så det er liten tvil om at muligheten er der for opportunistiske utfordrere.

Omega Pharma-Quick Step har et usedvanlig sterk lag, og dersom de spiller kortene sine rett kan de putte enormt mye press på Cancellara underveis. Niki Terpstra, Zdenek Stybar og Stijn Vandenbergh er alle potensielle vinnere dersom laget klarer å nøytralisere det sveitsiske lokomotivet.

Den norske duoen Thor Hushovd (BMC) og Edvald Boasson Hagen (Team Sky) kan også håpe på gode resultater, men da må de nok ha flaks med utviklingen underveis og ha en topp dag.

Hushovd har riktignok ikke virket spesielt pigg så langt i år. 36-åringen har to pallplasser å vise til fra rittet tidligere, og i 2011 kunne han nok ha vunnet rittet om Garmin hadde spilt kortene sine annerledes.

Tagget med: , , , , , , , ,

Les også disse