LANGT FRAMME: Rasmus Fossum Tiller veltet, men hadde krefter nok til å ta femteplassen. FOTO: ASO/Pauline BALLET

Alene i teten deiset Tiller i bakken

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 15.04.18 21:15

Del på    

Den norske mesteren med i seierskampen Tro-Bro Léon.

(procycling.no): Joker-Icopal viste seg fram gjennom store deler av Tro-Bro Léon, og mot slutten av det 203 kilometer lange endagsrittet var Rasmus Fossum Tiller lengst fremme av de norske.

21-åringen tråkket til på et grusparti med 17 kilometer igjen. Joker-Icopal-rytteren lå alene i tet i noen kilometer, men i en venstresving gikk det galt.

Bakhjulet til den norske mesteren sklei ut, og Tiller deiset i bakken.

– Siste svingen inn på oppløpet før rundene, så vet jeg ikke helt hva som skjer. Jeg får i hvert fall en sleng, og så får jeg en kontrabevegelse, og så tryner jeg, sier Tiller til procycling.no.

– Jeg følte meg veldig sterk da jeg gikk av gårde der. Jeg tror egentlig alle begynte å bli ganske ferdig. Så jeg tenkte jeg bare skulle holde et jevnt tempo. Når du sitter i gruppa bak kan det fort stoppe opp litt. Da vi kom inn på de lokale rundene tenkte jeg bare jeg skulle kjøre rundt og ikke koke meg helt, forteller 21-åringen om planen bak angrepet.

Med kun ti kilometer igjen forsvant ledelsen på et øyeblikk, men unggutten klarte å henge seg på restene av feltet.

– Heldigvis gikk det bra med meg og sykkelen. Så jeg tenkte jeg måtte ta det litt med ro, kom meg på sykkelen igjen, og prøvde å henge med i den gruppa som kom tilbake.

Det klarte han, til tross for at han merket krampene kjempet mot ham i kampen om kontrollen over beina.

– Jeg fikk litt kramper da jeg lå på bakken, og begynte å få litt kramper litt tidligere. Men det gikk fint. Så sa jeg bare at jeg måtte ta meg sammen, og at «du kjemper om et toppresultat selv om du velter så nærme mål», forteller 21-åringen, og poengterer at han ikke tror bruddet hans hadde holdt inn uansett.

Cofidis dro opp tempoet på neste grusparti, og Christophe Laporte angrep kort tid etter. Bare Damien Gaudin (Direct Energie) tok opp jakten, men han fikk aldri kontakt med sin landsmann. Dermed ble det seier på Laporte, mens Gaudin ble nummer to. Jelle Mannaerts tok den siste pallplassen.

Rasmus Fossum Tiller hadde litt krefter igjen, og spurtet inn til en bunnsolid femteplass.

– Jeg kunne kanskje gjort det litt annerledes i spurten der. Jeg følte jeg fikk det jeg var god for i dag. Jeg må vel være fornøyd.

Joker kjemper mot proffene

Søndagens Tro-Bro Léon var det siste i en rekke på tre 1.1-ritt Joker-gutta har syklet de siste fem dagene. I Paris-Camembert og Tour du Finistère ble Carl Fredrik Hagen henholdsvis nummer 14. og 9. Mens Tiller selv stod for topplasseringen i Tro-Bro Léon, et ritt de var offensive i fra start til mål. Ole Forfang satt en stund i tetgruppa, men gikk i bakken.

– Vi kjører veldig bra. Både i Paris-Camembert og Tour de Finistere har vi vært veldig offensive. Vi kjører sykt bra som lag. Når Ole velter der og gruppa jeg sitter i blir hentet så bruker han de siste kreftene han har på å kjøre oss opp til tetgruppa han datt av. Det sier litt om moralen i laget.

– Det er kult at vi får igjen litt resultater. Og jeg tror det hjelper på selvtilliten til hele laget, konkluderer Tiller.

Nå venter en roligere periode på 21-åringen. Med halvannen uke uten ritt, før Tour de Bretagne i slutten av april.

Slik gikk det til:

Solskinn druknet Lannilis da starten gikk, men vinden blåste godt da rytterne la ut på 203 kilometer lange rittet.

Tre mann gikk løs i bruddet, som fikk fem minutter på det meste. Men først inn på de siste 50 kilometerne våknet ritet for alvor.

Stijn Vandenbergh (AG2R), Benjamin Thomas (FDJ), Maxime Daniel (Fortuneo), Marc Fournier (Vital Concept), Gianni Marchand (Cibel) og Ole Forfang (Joker) slet seg da løs like etter at utbryterne ble kjørt inn.

Damien Gaudin og Thomas Boudat (Direct Energie), Christophe Laporte (Cofidis) og Yiber Sefa (Tarteletto) kjørte seg opp til teten etter hvert. Dermed satt ti mann i teten inn på de siste fire milene.

Forfang i bakken

Med 35 kilometer igjen var Joker-mannen i teten uheldig. Ole Forfang gikk i bakken, og mistet kontakten med teten. Han var raskt tilbake på sykkelen, og startet kjøret i andre gruppe.

Det samlet seg igjen, før en ny gruppe slapp løs.

Dempster, Vandenbergh og Backaert gikk løs, men Rasmus Fossum Tiller var også våkent med. Flere ryttere kjørte seg opp til kvartetten, og med drøye to mil igjen satt fremdeles omlag 20 mann i første gruppe. Da kom også regnværet, og TV-bildene forsvant.

Tiller i ensom majestet

Dempster (Israel Cycling Academy) forsøkte flere ganger. Blant annet på fjerde siste grusparti, men noen luke ble det ikke.

Neste rytter som prøvde var den norske mester. Rasmus Fossum Tiller tråkket til med 17 kilometer igjen, og fikk noen meter på forfølgerne.

Inn på de siste 15 kilometerne ledet Ringebu-gutten med elleve sekunder. 21-åringen fortsatte ensom i front, med gruppe to svevende drøye ti sekunder bak.

Med ti kilometer igjen, var også Tiller i bakken. I en skarp venstresving skled Joker-rytteren sitt bakhjul, og 21-åringen deiset i bakken.

 Samlet felt

Joker-Icopal-rytteren kom seg i gang igjen, og klarte å henge seg på gruppa som fulgte like bak.

På nest siste strekke over grusen i Nordvest-Frankrike var det Cofidis som prøvde seg, men heller ikke dette forsøket førte til noe.

Ut på siste runde var det dog en fra rødtrøyene som slapp av gårde. Christophe Laporte angrep.

Damien Gaudin (Direct Energie) slet på halen av tetgruppa i mange kilometer, men det var franskmannen som tok opp jakten på Laporte.

Han fikk dog aldri kontakt med Cofidis-rytteren, som trillet inn til sin fjerde seier for året.

Tagget med: , , , ,

Les også disse