Prøv Procycling Pluss idag

SMARTEST: Orica-Scott-rytter Michael Albasini seiret med lur spurt i Baskerland rundt. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)

Albasini lurest i Baskerland rundt

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 4.04.17 17:09

Del på    

Sveitseren åpnet spurten tidlig og overrasket.

(procycling.no): En begivenhetsløs og rolig etappe i Baskerland rundt endte opp med en massespurt i Eltziego. Gårsdagens vinner Michael Matthews og hans Team Sunweb hadde fronten store deler av dagen, og hovedfeltet hadde ingen problemer med å kontrollere tomannsbruddet i front.

Med bare to kategoriserte stigninger på programmet og den siste langt fra mål, gikk store deler av dagen til transport. Med 20 kilometer til mål begynte det å dra seg til, med en rekke lag kjempende om fronten.

Inne på de siste kilometerne var det mangel på både bakker og angrep, og i en uorganisert spurt var det til slutt Michael Albasini (Orica-Scott) som viste seg som den smarteste.

I en svært slak utforkjøring mot mål utnyttet han kaoset og gikk til først. I en svingete finale holdt sveitseren unna, selv om Maximilano Richeze (QuickStep-Floors) kom raskt på slutten. Sean De Bie (Lotto-Soudal) tok tredjeplassen, like foran sammenlagtleder Michael Matthews.

Seieren var Albasinis første for året og karrierens andre i Baskerland rundt. Michael Matthews beholdt sammenlagtledelsen.

Odd Christian Eiking (FDJ) er eneste nordmann i rittet og kom inn sammen med hovedfeltet. Eiking ble nummer 40.

Fyldig referat følger under!

Slik gikk det til:

Den andre etappen av Baskerland rundt gikk over 173.4 kilometer mellom Pamploma og Eltziego, med to klassifiserte klatringer. Den første av dem, andrekategorien Etxauri, kom allerede etter 16 kilometer, men bruddet skulle få gå i god tid før den. Bare etter noen kilometer hadde Fabricio Ferrari (Caja Rural-Seguros RGA) og Luis Angel Maté (Cofidis) slitt seg løs og etablert dagens brudd.

Etter ti kilometer hadde duoen allerede fått en luke på fire minutter og 25 sekunder og tempoet i hovedfeltet var bedagelig. Over toppen på Etxauri var de to naturligvis først, men bak hadde nummer en og to i klatrekonkurransen, Yoann Bagot (Cofidis) og Igor Anton (Dimension Data) angrepet. Over Etxauri var Anton først av de to og knappet dermed inn på franskmannens ledelse.

Ferrari og Maté fikk aldri den store luken og hadde på det meste aldri mer enn fire og et halvt minutts ledelse. Avstanden varierte stort sett mellom to og fire minutter utover, men var aldri noen trussel. I hovedfeltet var det Team Sunweb som tok ansvar, med Michael Matthews i ledertrøyen.

Også over dagens andre kategoriserte stigning, tredjekategorien La Aldea, var igjen duoen først, og scenarioet fra første klatring utspilte seg igjen. Anton angrep, mens Bagot fulgte på, for å forsvare sin ledelse. De to endte imidlertid opp uten noen klatrepoeng på La Aldea, ettersom Team Sunweb kjørte dem raskt inn igjen.

Over toppen var det omtrent 50 kilometer til mål og herfra knappet Team Sunweb jevnt og trutt inn på utrbryterne. Med 25 kilometer til mål hadde avstanden bikket under minuttet. På dette tidspunktet begynte også flere lag å avlaste Team Sunweb. Både Cannondale-Drapac og QuickStep-Floors var aktiv i front og dro opp tempoet. Med 18 kilometer til mål var det nok for Ferrari, som måtte slippe Maté i front, mens feltet knappet inn en håndfull sekunder for hver hundrede meter. Bare et par kilometer senere var det også over for spanjolen, i det man gikk inn i noe tøffere terreng.

I inngangen til finalen var det brede, fine veier, noe som gjorde at en rekke lag kjempet om fronten. Da det snevret seg inn igjen var det Movistar og Orica-Scott som markerte seg mest i front, og med ti kilometer sørget Movistar for at tempoet ble ytterligere skrudd opp.

Med 7,5 kilometer igjen gikk feltet inn i en liten knekker, men bakken var for kort og feltet for stort til at noen angrep. Orica-Scott, Team Sunweb, QuickStep-Floors, Katusha, Trek-Segafredo med flere alle representert i front og med på å holde tempoet høyt i perioden etter bakken. Julien Alaphilippe (QuickStep-Floors) angrep da det flatet ut igjen, men ble raskt markert av blant andre Alejandro Valverde, som hadde hele feltet på slep.

Inne på de to siste kilometerne var det ikke noe bestemt lag som hadde initiativ og det var en rekke uorganiserte lag, noe som førte til stadige vekslinger av lag i front. Mot mål gikk det slakt utfor og uten noen organisering ble det kaotisk for mange. Michael Albasini lurte seg frem og startet spurten tidlig. Med høy fart bakfra og slakt utfor holdt sveitseren unna og kunne juble for seier. Miximiliano Richeze (QuickStep-Floors) ble nummer to, mens Sean De Bie (Lotto-Soudal) ble tredjemann.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!

Tagget med: , , , ,

Les også disse