Prøv Procycling Pluss idag

GIKK I BAKKEN: Julian Alaphilippe krasjet i langesonen

GIKK I BAKKEN: Julian Alaphilippe krasjet i langesonen, men David De La Cruz reddet likevel dagen for Quick Step. FOTO: Eurosport Norge

Alaphilippe veltet – lagkameraten reddet likevel dagen

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 5.04.17 16:33

Del på    

David De La Cruz ny leder i Baskerland rundt.

(procycling.no): Fem mil unna mål gikk Julian Alaphilippe i bakken så det sang.

Franskmannen var blant forhåndsfavorittene til å vinne den kuperte dag tre av Baskerland rundt.

Tidlig på den siste av totalt seks kategoriserte stigninger angrep lagkamerat David de la Cruz. Spanjolen hadde 14 sekunder ledelse på toppen av bakken, og klarte å holde unna hele veien inn til mål.

Opp den siste bakken ble sammenlagtleder Michael Matthews kjørt av. Uten bonussekunder var det 123 andre ryttere som kunne ta fra ham trøya onsdag, men den gleden gikk altså til de la Cruz.

Også Odd Christian Eiking (FDJ) sykler rittet.

Resultater – les langt referat under disse!

Etappe 3, Baskerland rundt:
1. David de la Cruz (Quick Step-Floors) 3:54,25
2. Michal Kwiatkowski (Team Sky) +3
3. Jay McCarthy (Bora-Hansgrohe) samme tid
4. Alejandro Valverde (Movistar Team) st
5. Giovanni Visconti (Bahrain-Merida) st
6. Rudy Molard (FDJ) st
7. Diego Ulissi (UAE Team Emirates) st
8. Patrick Konrad (Bora-Hansgrohe) st
9. Tosh Van der Sande (Lotto-Soudal) st
10. Warren Barguil (Team Sunweb) st

Slik gikk det til:

160,5 kilometer mellom Gasteiz og Donostia (San Sebastian) sto på menyen under dag tre av Baskerland rundt.

Den var kupert, og inneholdt seks kategoriserte stigninger, uten at man kan kalle den annet enn en medium fjelletappe. Innenfor de 11 siste milene av etappen kom første en tredje-, annen- og førstekategori – før etappen ble rundet av med tre nye tredekategorier.

Det var mange angrep i løpet av de tre åpningsmilene, men hovedfeltet lot ingen av dem slippe ut av synsfeltet. Uten bonussekunder var man i den situasjon at 124 ryttere hadde samme tid som sammenlagtleder Michael Matthews. Derfor var ikke Team Sunweb beredt på å la hvem som helst gå, for at de også skulle seile ifra med ledertrøya over skuldrene.

Til slutt klarte likevel et angrep med vekjjente navn som Alessandro De Marchi og Jakob Fuglsang å komme seg av gårde. En gruppe på seks mann, ble til ni – og da tok også Vincenzo Nibali seg opp til gruppa foran.

Trek og Movistar tok over ansvaret

Med De Marchi i bruddet, kunne Sunweb få litt hvile. I stedet var det Trek Segafredo og Movistar som måtte ta over ansvaret.

Forspranget stanset på 4 minutter og 22 sekunder på det meste. Det satt jo rikelig med fyrverkeri der framme.

Over toppen av førstekategorien Santa Ageda, var forspranget redusert til 2:46. Da bruddet passerte toppen så det ut til at Vincenzo Nibali hadde sin fulle hyre med å henge med.

Da bruddet ankom samme plass, måtte noen sprintere melde pass over det som var den største utfordringen under onsdagens etappe.

Alaphilippe veltet

Fem mil før mål skulle hovedfeltet igjennom en relativt ufarlig langesone, men det var her det skule gå galt for Julian Alaphilippe.

Quick Step-puncheuren gikk i bakken langt bak i feltet sammen med en Katusha-rytter.

Franskmannen var blant favorittene til etappeseieren, og hadde synlig vondt etterpå. Rett og slett en elendig opptakt for en rytter med ambisjon om å vinne den tredje etappen i årets ritt.

Alaphilippe ble liggende håpløst plassert to minutter bak feltet, idet man nærmet seg Alkiza-klatringen (tredje kategori).

Her viste Fuglsang seg igjen som den sterkeste i bruddet. Fulgt av Arnaud Courteille (FDJ), Alessandro De Marchi (BMC Racing) og Matteo Montaguti (Ag2r).

Lotto startet hardkjøret

Bak nærmet hovedfeltet seg faretruende. Avstanden var nede i et knapt minutt. Lotto-Soudal satte seg i front og kjørte hardt opp tredjekategorien.

Belgierne så nok muligheter for Tim Wellens på dagens etappe.

Tross tapper innsats i front, var det uunngåelig slutt for bruddet. Courteille var den første som ga opp. Han fikk følge av Montaguti.

For syns skyld fortsatte Fuglsang og De Marchi til det gjensto i underkant av 35 kilometer.

Med to mil igjen hadde duoen fortsatt noen små sekunder i front. I feltet åpenbarte Michael Matthews ledertrøye seg i feltet foran dagens siste klatring.

Australieren kunne dermed ta sin andre etappeseier så langt i rittet.

De La Cruz angrep – Matthews kjørt av

Idet bruddet ble kjørt inn, opplevde både Alejandro Valverde og Simon Yates å få mekaniske problemer. Valverde fortsatte på sykkelen til en lagkompis, mens en Orica-rytter forsøkte å fikse sykkelen til Yates for ham. Dette på et kritisk punkt, på vei inn mot dagens siste klatring.

David de la Cruz (Quick Step) angrep tidlig oppover den siste bakken. Det haglet med forsøk i en periode, men Movistar og Sky sjefet hovedfeltet som best de kunne.

Nærmere topp forsøkte i tur og orden Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo), Rigoberto Uran (Cannondale) og til sist Romain Bardet seg, men alle ble kjørt inn.

De la Cruz forsvant over toppen med 14 sekunder ledelse, 9,7 kilometer unna mål.

Samtidig hadde Michael Matthews måtte slippe de beste klatrerne. Mens gruppa med de beste klatrerne forsøkte å kjøre inn de la Cruz på vei ned til San Sebastian, havnet Matthews i stadig mer trøbbel.

Det skulle vise seg at de la Cruz holdt unna for gruppa med forfølgere, mens Matthews kom inn med en gruppa enda lengre bak.

Spanjolen leder dermed Baskerland rundt etter dag tre av rittet.

Tagget med: , , , ,

Les også disse