Prøv Procycling Pluss idag

VANT: Julian Alaphilippe var den sterkeste på tøff etappe i Alpene. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

Alaphilippe sørget for fransk jubel i Alpene

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 17.07.18 17:05

Del på    

Heroisk Van Avermaet fortsetter i den gule trøyen.

(procycling.no): Den første av tre knallharde etapper i Alpene endte med å bli en kamp mellom rytterne i bruddet. En gruppe på 21 mann gikk avgårde over dagens første kategoriserte stigningen og her skulle vinneren av rittets 10. etappe sitte.

I hovedfeltet Team Sky sørget for å holde et tøft tempo og angrepene fra konkurrentene uteble.

På vei opp dagens siste klatring, en todelt oppstigning fordelt på Col de Romme og Col de la Colombière, satt en selektiv gruppe igjen foran, deriblant sammenlagtleder Greg Van Avermaet.

Til tross for et heroisk forsøk maktet ikke mannen i den gule trøyen å holde følge med Julian Alaphilippe. Franskmannen gikk løs fra Rein Taaramäe i den korte utforkjøringen fra Col de Romme, og holdt unna over Colombière og ned til mål i Le Grand-Bornand.

Emosjonell

Da franskmannen krysset målstreken kollapset han i bakken, i en emosjonell miks av glede og utmattelse.

– Det var mye følelser. Å vinne i touren er ikke enkelt. Jeg kom nær i min første tour for to år siden og å vinne på denne måten er uventet fordi… Jeg klarer ikke en gang å forklare. Jeg tenkte bare på familien min. Jeg er veldig glad for å gjøre dem glad. Jeg er glad for meg selv også. Nå håper jeg ting går bra for Bob [Jungels] i sammendraget, og det er mye bra igjen å gjøre, men nå vil jeg virkelig nyte dette, sa han i seiersintervjuet.

26-åringen fortsetter dermed Quick-Step Floors formidable sesong og dagens seier var lagets 50. denne sesongen, og Alaphilippes sjette seier, som blant annet har også har vunnet klassikeren La Flèche Wallonne.

Etappeseieren var Alaphilippes første i Tour de France og Quick-Step Floors tredje i årets utgave.

Van Avermaet gjorde som i 2016

Selv om Van Avermaet fikk det tøft i dagens siste klatring maktet han likevel å beholde den gule trøyen, som han har syklet i siden lagtempoen på den tredje etappen.

BMC-rytteren kom i mål som fjerdemann, ett minutt og 43 sekunder bak Alaphilippe, like bak Ion Izagirre (Bahrain-Merida) og Rein Taaramäe (Direct Energie).

Prestasjonen var ikke bare nok til å beholde ledelsen, men han økte også til andremann i sammendraget, Geraint Thomas, og leder nå med to minutter og 22 sekunder. Belgieren står likevel uten sjanse til å hevde seg i sammendraget utover i rittet.

– Jeg følte meg veldig bra i dag etter hviledagen, og jeg hadde supergode bein. Så jeg sa til meg selv: hvorfor ikke prøve å beholde trøyen? Og den eneste måten å beholde trøyen var å gå i brudd, fortalte han til TV 2 etter etappen, før han presiserte at han tror han mister trøyen i morgen.

33-åringens heroiske innsats minner mye om slik han gjorde i 2016-utgaven. Da tok han den gule trøyen etter å ha vunnet den svært krevende 5. etappen, og da rittet inntok fjellene på den 7. etappen gikk han i brudd og forsvarte trøyen, på samme måte som på tirsdagens etappe.

(artikkelen fortsetter under bildet)

BEHOLDT TRØYEN: Greg Van Avermaet kjørte strålende og fortsetter i den gule trøyen. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

Stort tidstap for fjorårets andremann

Etter å ha vært en tur i bakken på den forrykende 9. etappen på brosteinen til Roubaix, ble det en tøff dag for Rigoberto Uran.

Colombianeren, som ble nummer to i fjorårets Tour, var i trøbbel allerede opp Col de Romme og opp Col de la Colombière begynte det virkelig å røyne på for EF Education First-Drapac-rytteren. Uran var den første av favorittene til å vise svakhetstegn og tapte mye tid mot toppen.

I mål var han to minutter og 36 sekunder bak den første gruppen av favoritter. Han ligger nå fire minutter og 46 sekunder bak Geraint Thomas, som er den best plasserte blant sammenlagtfavorittene.

På den siste kilomteren av Col de la Colombière kom det et angrep fra Dan Martin, men han fikk aldri noen luke.

Angrepet var imidlertid nok til å sette Rafal Majka, Bob Jungels, Bauke Mollema og Ilnur Zakarin i problemer. I utforkjøringen fortsatte de å tape tid og krysset målstreken i Grand-Bornand 51 sekunder bak de øvrige favorittene.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse