Prøv Procycling Pluss idag

NY MANN I GULT: Giulio Ciccone er ny leder av Tour de France. FOTO: Justin Setterfield/Getty Images

Alaphilippe mistet gult til Tour-debutant

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee
Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 11.07.19 18:01

Del på    

Heroisk italiener tok ledelsen på La Planche des Belles Filles.

LA PLANCHE DES BELLES FILLES (procycling.no): Dylan Teuns (Bahrain-Merida) tok en praktfull seier på Tour de Frances sjette etappe torsdag, en kupert og krevende dag i Vogesene på 160 kilometer.

Belgieren var del av et 14-mannsbrudd som gikk av gårde tidlig, før han avgjorde etappen til sin fordel i duell med Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) i den bratte finalen opp La Planche des Belles Filles.

Ciccone måtte slippe Teuns på de siste par hundre meterne og krysset målstreken elleve sekunder etterpå og tok en sterk andreplass.

Av rytterne i bruddet var italieneren Ciccone best plassert sammenlagt; 1:43 bak mannen i gult, Julian Alaphilippe. QuickStep-rytteren rykket på slutten i et forsøk på å forsvare sin maillot jaune, men den tapre franskmannen kom akkurat for sent. Tour-debutanten Ciccone er dermed den nye sammenlagtlederen, seks sekunder foran Alaphilippe.

– Den gule trøyen er en barndomsdrøm. I dag gikk drømmen i oppfyllelse. Det er vanskelig å tro at dette har skjedd. Målet til meg og laget var å vinne etappen. Jeg var forbanna for at jeg ikke vant etappen, men da jeg innså at trøyen var min, gikk sinne bort med en gang, sier Ciccone etter etappen.

– Det er nydelig. Giroen var mitt første mål denne sesongen, men jeg var i storform etter rittet og laget bestemte at jeg skulle sykle touren også. Det er en god erfaring for meg som er bare 24 år. Jeg kjente meg bedre enn forventet. Vi har et sterkt lag som skal forsvare trøya. Til og med de flate etappene er harde i Tour de France, sier Trek-rytteren.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

VANT: Dylan Teuns jubler for seier på La Planche des Belles Filles. FOTO: Chris Graythen/Getty Images

Foruten et angrep fra Mikel Landa (Movistar), skulle ikke de store favorittene føle hverandre på tennene i den sju kilometer lange klatringen, som steg 24 % på det verste helt mot toppen. Og det var i dette bratteste partiet at Alaphilippe gjorde et desperat forsøk på å tette luka opp til duoen i front.

Bruddet holdt unna

Det var gruppen med Ciccone (Trek-Segafredo), Teuns (Bahrain-Merida), Xandro Meurisse (Wanty-Groupe Gobert) og Tim Wellens (Lotto Soudal) som utkrystalliserte seg i front, og kvartettens ledelse på fire minutters inn i siste bakke kunne ikke hovedfeltet gjøre noe med.

Seks bratte, kategoriserte stigninger ledet inn til den avgjørende klatringen opp til mål på La Plance des Belles Filles, der Wellens og Meurisse måtte slippe først. Teuns og Ciccone gikk inn på de siste fire kilometerne i tandem med en ledelse på tre minutter. Det skulle holde til både etappeseier for Teuns og ledertrøye for Ciccone.

– Dette er helt utrolig. Jeg visste at formen min var god etter Dauphiné, men å vinne i Tour de France allerede i første uke er utrolig, sier Teuns – som nylig vant en etappe i Critérium du Dauphiné.

– Hadde ikke forventet å vinne her, selv om det alltid er muligheter i bruddene. Jeg så mitt snitt til å gripe muligheten. I nest siste stigning, var de fire sterkeste fra bruddet i front. Jeg visste Ciccone var den jeg måtte følge tettest. Jeg er så utrolig glad for at jeg klarte å holde unna. I bunn av siste bakke, så jeg moren min, faren min og kjæresten. Det var et sterkt øyeblikk, sier belgieren.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Meurisse holdt seg i front til å ta tredjeplass på etappen ett minutt bak, mens Geraint Thomas (Team Ineos) forserte frem i favorittgruppen på de siste meterne og tok fjerdeplass 1:44 etter. Lokalrytteren Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) knep femteplassen foran Alaphilippe, som nærmest sjanglet over målstreken med hodet hengende over styret.

Tittelforsvarer Thomas så opplagt ut da han rykket forbi Alaphilippe på de siste meterne, og tjente seg noen sekunder på Pinot, og enda noen flere sekunder på Jakob Fuglsang (Astana), Nairo Quintana og Landa. Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma) og Rigoberto Uran (EF Education First) tapte rundt halvminuttet til Thomas, mens Romain Bardet (Ag2r La Mondiale) hadde en tøff dag og tapte omtrent ett minutt.

Wellens tok grep om klatretrøya

Et brudd på 14 ryttere etablerte seg ut fra start. En merkverdig blanding av spurtere, klatrere og opportunister fant veien til utbrytergruppen, som i sin helhet besto av Benoît Cosnefroy (AG2R-La Mondiale), Dylan Teuns (Bahrain-Merida), Serge Pauwels (CCC), Julien Bernard og Giulio Ciccone (Trek-Segafredo), Nikias Arndt (Sunweb), Natnael Berhane (Cofidis), Thomas De Gendt og Tim Wellens (Lotto-Soudal), Fabien Grellier (Total Direct Energie), Nils Politt (Katusha-Alpecin), Xandro Meurisse og Andrea Pasqualon (Wanty-Groupe Gobert) og den tyske veteranen André Greipel (Arkéa-Samsic).

Lotto-Soudal-duoen kombinerte krefter til å ta bakkespurtene. Mens Wellens tok fullpott på 1.kategorien Markstein, var De Gendt tidlig våken og først over 3.kategorien Grand Ballon like etter. Wellens tok også tre poeng på col du Hundsruck, før De Gendt var primus motor opp etappens fjerde stigning, Ballon d’Alsace, hvor Wellens tok fullpott igjen. Lotto-Soudal-rytteren trygget dermed sin ledelse i kampen om den prikkete klatretrøya.

BRUDDET: Ciccone, Teuns, Wellens og Meurisse på La Planche des Belles Filles. FOTO: Justin Setterfield/Getty Images

De Gendt ville ikke være noe dårligere enn sin lagkamerat, da han støtet seg bort fra bruddet og gikk solo inn i Col des Chevrères, etappens nestsiste, kategoriserte stigning. Belgieren ble imidlertid kjørt inn igjen mot toppen av bakken, da de fire som skulle gå inn i siste stigning i front kom opp.

Avstanden vokste ut til åtte minutter før hovedfeltet begynte å prøve å hale dem tilbake. Anført av Deceuninck-QuickStep innledningsvis ble bruddet holdt innenfor rekkevidde, inntil Movistar og Mitchelton-Scott sendte frem litt avløsende arbeidskraft. Bora-hansgrohe og Team Ineos bidro delvis, men samarbeidet skulle ikke bære frukter da utbrytergruppen viste seg særdeles sterk.

Thomas i tet

Flere hadde nok trodd at Team Ineos skulle ta kommando tidligere, men det var ikke før fire kilometer før mål at det britiske storlaget kom til front. Da hadde Landa allerede angrepet og Michal Kwiatkowski jobbet hardt for å taue inn baskeren.

Movistar hadde satt tempo opp første del av stigningen, blant annet anført av verdensmesteren Alejandro Valverde, men ingen av kapteinene til det spanske laget skulle få noe utbytte av arbeidet. Landas angrep ble altså nøytralisert og Quintana så seg fornøyd med å følge de andre favorittene på hjul.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Av de store favorittene var dette Thomas sin dag. Waliseren ligger nå best an sammenlagt av alle de antatt sterkeste, 49 sekunder etter den nye lederen, Ciccone. Lagkamerat Egan Bernal er fire sekunder bak Thomas, Pinot ni sekunder, Kruijswijk 15 sekunder, Uran 26 sekunder, Fuglsang 30 sekunder, Enric Mas (QuickStep) 34 sekunder, Adam Yates (Mitchelton-Scott) 35 sekunder og Quintana 52 sekunder bak.

Landa sitter 54 sekunder bak Thomas, mens Dan Martin (UAE) er 57 sekunder bak. Etter en svak lagtempo åpningshelgen, er Richie Porte (Trek) 1:57 bak og Bardet 2:08 bak.

Tagget med: , , , ,

Les også disse