FORTSATT I GULT: Juilan Alaphilippe hang med de beste opp Col du Tourmalet. Foto: Chris Graythen/Getty Images

Alaphilippe forsvarte seg mesterlig på Tourmalet

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 20.07.19 17:13

Del på    

Enestående klatring fra den gule trøya.

(procycling.no): Julian Alaphilippe sine sammenlagtambisjoner møtte sin virkelig store test på lørdagens etappe. Deceuninck-QuickStep-rytteren sto med glans.

Franskmannen hang med over Col du Soulor, men det var den 19 kilometer lange stigningen opp Col du Tourmalet mange trodde skulle bli det som knakk 27-åringen. Med fem kilometer igjen til toppen seg han bakover i favorittgruppa med sammenbitte tenner. Men han ga seg ikke. Inn på siste kilometer hang han fortsatt med.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

For at sammenlagtfavorittene satt og så på hverandre var til QuickStep-rytterens fordel. Først med 1200 meter igjen kom det skikkelige angrepet fra en av dem. Emanuel Buchmann (BORA-Hansgrohe) klinket til men ble fulgt av Egan Bernal (Team INEOS), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma) og Mikel Landa (Movistar Team). Den eksplosive Alaphilippe hang seg på og begynte å ligne en favoritt til etappeseieren.

De forble samlet til de siste 300 meterne da Pinot støtet fra alle. Alaphilippe gikk ikke etter Groupama-FDJ-kapteinen som vant etappen. Men den gule trøya var bare seks sekunder bak på andreplass og økte ledelsen sin i sammendraget. Steven Kruijswijk fulgte på bakhjulet til Alaphilippe og tok tredjeplassen.

Bernal klatret fra Thomas

Flere favoritter møtte veggen opp det mytiske Pyrenee-fjellet. Fjorårsvinner Geraint Thomas var blant dem.

Da Emanuel Buchmann satte inn sitt angrep seg waliseren i feil retning. Det gjorde ikke Egan Bernal. Den unge colombianeren til Team INEOS hang bedre med men selv han måtte gi litt tid til Pinot. I mål var det åtte sekunder, pluss ti bonussekunder, opp til Groupama-FDJ-rytteren. Emanuel Buchmann tok fjerdeplassen foran Bernal kun to sekunder bak Alaphilippe.

Først etter 36 sekunder trillet Thomas over målstreken. Han beholder andreplassen i Tour de France, men opp til Alaphilippe er det nå 2:02. Kruijswijk nærmer seg med 2:14 å hente på den franske spirrevippen.

Bernal klatret inn i hvit trøye etter at Enric Mas tapte mye tid. INEOS-talentet har tre minutter opp til Alaphilippe.

Pinot fikk sin revansje

For Thibaut Piont ble triumfen på Col du Tourmalet en revansje etter nedturen i sidevinden på etappen til Albi der han tapte 1:40.

– Vi måtte prøve oss og laget var veldig motivert. Vi fikk en god start og David Gaudu gjorde en fantastisk jobb. Han er fremtiden. Om et par år er det han som gjelder, sier Pinot i seiersintervjuet vist på Eurosport.

– Jeg var sulten på revansje, for touren er ikke over. Men nå skal jeg nyte seieren.

Etappeseieren er hans tredje i Tour de France. I 2015 vant han forrige gang, den gang på l’Alpe d’Huez.

– Det er en av mine beste seirer selv om alle seirer i Tour de France er store. For en klatrer er det å vinne på l’Alpe d’Huez og Tourmalet etapper som henger høyt. Jeg har jobbet hardt for det. Å vinne i dag er helt fantastisk. 

Slik gikk det til:

Den første av mange krevende fjelletapper som avgjør årets Tour de France ble tråkket i gang like etter halv to i Tarbes.

Noen flate mil i starten sørget for en solid kamp om å komme av gårde i bruddet.

Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) og Vincenzo Nibali (Bahrain Merida) var to av de første angriperne. En stund var det de to profilene som utgjorde tetgruppa.

Til slutt fikk de selskap av flere mann. Matej Mohorič (Bahrain-Merida), Alexis Vuillermoz (AG2R-La Mondiale), Matthieu Ladagnous (Groupama-FDJ), Carlos Verona (Movistar), Luis León Sánchez (Astana), Sergio Henao (UAE Team Emirates), Lennard Kämna (Team Sunweb), Tim Wellens (Lotto Soudal), Lilian Calmejane, Romain Sicard og Rein Taaramäe (Total Direct Énergie), Ilnur Zakarin og Marco Haller (Katusha-Alpecin), Guillaume Martin (Wanty-Groupe Gobert) og Élie Gesbert (Arkéa-Samsic) endte til slutt opp i dagens brudd.

De fikk raskt 2:30, men ikke mye mer på grunn av Martin sitt nærvær i bruddet.

Movistar sprenger feltet

Tetrytterne snuste på tre minutters ledelse før de startet på Col du Soulor.

Tidlig i førstekategorien begynte Movistar å kjøre i feletet som raskt ble redusert til kun favorittene og deres beste hjelpere.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Både Romain Bardet (AG2R La Mondiale) og Adam Yates (Mitchelton-Scott) måtte slippe i hardkjøret.

Over toppen hadde Nibali og Wellens skilt seg ut som de sterkeste. Wellens tok ti klatrepoeng mens det ble åtte på Haien fra Messina.

1:48 bak duoen fulgte feltet som fremdeles var anført av Movistar.

På vei til Tourmalet

To mil i utforkjøring eller lett terreng fulgte. Elie Gesbert jobbet seg opp til Wellens og Nibali men de tre bruddkompisene klarte ikke øke luken til den gule trøya.

Med 36 kilometer igjen var det kun 1:10 til favorittgruppa der Adam Yates hadde klart å kjøre seg opp. Men Bardet var over tre minutter på etterskudd.

Snaue to mil med slak stigning fulgte før den 19 kilometer lange klatringen opp Col du Tourmalet. Wellens trillet først over den innlagte spurten, mens Peter Sagan nå satt i favorittgruppa. Han var niendemann over spurtstreken og leder nå poengkonkurransen med 93 poeng.

Flere ryttere kjørte seg opp til tettrioen før Romain Sicard klinket til. Franskmannen fikk selskap av Gesbert som rakst tråkket fra sin landsmann da de tok fatt på Tourmalet.

Favorittkampen

Movistar fortsatte å taue på favorittene. Kun drøye fem kilometer opp i stigningen var både Adam Yates og Dan Martin blåst av.

Den spanske armadaen fortsatte kjøret. 10,5 kilometer fra toppen ble Gesbert kjørt inn som siste rest av dagens utbrytere.

Like etter måtte Nairo Quintana slippe. Da tok Team INEOS over kjøret med Dylan van Baarle før en trikolorfarget Warren Barguil angrep.

Kort tid etter kom første forsøk fra Thibaut Pinot. Syv kilometer fra toppen angrep Groupama-FDJ-kapteinen med lagkompis Gaudu. Favorittene fulgte etter.

Men kjøret til Groupama-FDJ fortsatte. Enric Mas, Richie Porte og Wout Poels var de neste som måtte slippe før også Valverde forsvant.

Gaudu fikk noen meter til gruppa men Jumbo-Visma tok raskt over og kjørte inn franskmannen.

Fuglsang og Uran måtte slippe inne på de siste to kilometerne. Til slutt knakk også Geraint Thomas.

De gjenværende seks favorittene gjorde opp om etappeseieren som gikk til Pinot.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse