Prøv Procycling Pluss idag

DISTANSERTE VALVERDE: Julian Alaphilippe åpner opp den avgjørende luken til regjerende vinner, Alejandro Valverde, mot slutten av Mur de Huy. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)

Alaphilippe detroniserte kongen av Mur de Huy

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 18.04.18 17:25

Del på    

Tok endelig skalpen til Alejandro Valverde.

(procycling.no): Flèche Wallonne har hatt samme vinner i 2006, 2014, 2015, 2016 og 2017. Hver gang har Alejandro Valverde tronet øverste på podiet etter duellen mot majestetiske Mur de Huy.

De siste to årene har han blitt hardt jaget av franske Julian Alaphilippe. Quick Step-ryttern debuterte her med andreplass i 2015 og gjentok bedriften året etter. Det er bare én mann som har stått i veien.

Denne gangen bidro Quick Step til å gjøre rittet enda hardere. Blant annet ved å angripe med Enric Mas og Maximilian Schachmann etter første passering av Mur de Huy.

Aktiv finale

Schachmann støtet seg bort ifra en seksmannsgruppe bestående av blant andre Vincenzo Nibali dypt inne i finalen, og var den siste rytteren som ble spist opp av feltet på vei opp den ikoniske bakken.

Jelle Vanendert (Lotto-Soudal) så egentlig ut til å gjøre et opptrekk for Tim Wellens. Lotto-laget ofret også Tiesj Benoot på flatene for å hente inn gruppa til Nibali. Men Wellens hadde ikke bein til å tåle opp mot 25 prosents stigning opp til Huy.

I stedet angrep Alaphilippe fra bakhjulet til Lotto-rytteren, og fikk opprettet en uangripelig luke bakover til Valverde. 37-åringen kapitulerte der og da, og var flere sykkellengder bak sin 12 år yngre konkurrent.

– Jeg elsker virkelig dette rittet, utbrøt Alaphilippe etterpå.

Tronskifte

Vanendert tok med seg tredjeplassen, mens Romain Kreuziger og Michael Matthews tok plasseringene bak der igjen. Valverde kapret andreplassen, men det smakte nok likevel ikke særlig godt etter å ha blitt distansert av Alahpilippe:

– Det er tredje gang jeg har vært med på dette rittet, og det er tredje gang jeg har stått på podiet. Jeg har trodd på seier alle ganger, men det er ikke lett å finne den rette rytmen i dette rittet, innrømmet Alaphilippe.

Det var ingen norske deltakere i rittet. I kvinneutgaven (som du kan lese mer om her) ble Ingrid Lorvik beste norske på 44.-plass.

(artikkelen fortsetter under)

Slik gikk det til:

Lillesøsteren til Liège-Bastogne-Liège og lekegrinda til Alejandro Valverde sto på programmet i midt i Ardenner-uka. Dessverre helt uten norske bidrag etter at både Sindre Lunke og Odd Christian Eiking var ute med sykdom.

Rittet kulminerer med tre passeringer av Mur de Huy, der den siste – som leder opp til målstreken – følgelig er den mest interessante.

Før man kom så langt skulle det sykles 198,5 kilometer.

Cesare Benedetti (Bora-Hansgrohe), Romain Combaud (Delko Marseille), Romain Hardy (Fortuneo-Samsic), Anthony Roux (Groupama-FDJ), Patrick Muller (Vital Concept), Kevin Van Melsen (Wanty-Groupe Gobert), Antoine Warnier (VB Aqua Protect Veranclassic) og Anthony Perez (Cofidis) forsøkte seg i brudd innledningsvis. Et brudd som normalt sett har svært små sjanser til å overleve.

Ville Movistar kontrollere til seier igjen?

Med 130 kilometer igjen lå forspranget på fire og et halvt minutt. Hovedfeltet gjorde altså ikke som på søndag, da utbryterne nøt enorm frihet og på et punkt lå godt over 15 minutters forsprang.

I feltet var det hovedsakelig UAE Team Emirates, Movistar og Mitchelton-Scott som agerte som tempoholdere. UAE håpet at Dan Martin skulle følge og gode prestasjoner i Ardennene tidligere, mens det ikke kan overraske noen at mye av ansvaret ble lagt på Alejandro Valverdes hjelpere etter at spanjolen har vunnet her ved fem tidligere anledninger.

Mitchelton-Scott hadde ikke med seg brødreparet Simon og Adam Yates denne gangen, men håpet nok at Michael Albasini skulle kjøre inn et godt resultat.

Ved første gangs passering av Mur de Huy angrep Michelton-Scott via Robert Power. Han fikk med en gang selskap av Michal Kwiatkowski (Team Sky) på bakhjulet. Også Jakob Fuglsang, Maximilian Schachmann (Quick Step), Damiano Caruso (BMC Racing), Mikel Landa (Movistar Team) og Rui Costa (UAE Team Emirates hev seg på).

Deretter forsøkte Sky, Mitchelton-Scott, BMC Racing og Katusha å sende nok en mann i brudd, men da valgte hovedfeltet anført av blant andre Ag2r å trekke i nødbremsen til tross for at det var mer enn 50 kilometer igjen av rittet.

Kwiatkowski, Fuglsang og Nibali aktive

Gruppa til Kwiatkowski og Fuglsang ble hentet inn, men dette markerte på en aktiv del av rittet.

På vei nedover mot Côte de l’Ereffe angrep Michael Gogl (Trek Segafredo) og fikk følge av Enric Mas (Quick Step-Floors) og Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida). Milano-Sanremo-vinneren var aktiv og tok en solid føring for at gruppa skulle slite seg skikkelig løs fra feltet. Haien fra Messina har, som en rekke andre, nok sett seg lei på å servere det for Valverde foran den siste forseringen av Mur de Huy og Movistar-mannskapet ble nå satt under krafitg press. I denne perioden ble også bruddet hentet inn.

Med fire mil igjen hadde 24 mann klart å rive seg løs. Her satt blant annet Philippe Gilbert, Vincenzo Nibali, Ion Izagirre, Alessandro De Marchi, Jack Haig, Damiano Caruso, Vasili Kyrienka, Maximilian Schachmann, Simon Geshke, Michael Gogl, Rui Costa, José Rojas, Gregor Muhlberger, Tomasz Marczynski, Tanel Kangert, Enric Mas og restene av det opprinnelige bruddet.

Samarbeidet var så som så mens Movistar fortvilet forsøkte å holde orden i rekkene. Det endte med at en mindre gruppe bestående av Anthony Roux, Cesare Benedetti (som begge satt i det opprinnelige bruddet), Nibali, Kangert, Haig og Schachmann fortsatt videre på egenhånd.

Flere velt

Fra feltet angrep Michal Kwiatkowski nok en gang. Mellom han og det nye bruddet lå Marczynski og De Marchi. Polakken fikk med seg BMC-rytteren videre og fortsatte jakten på de seks i tet.

Bak gjorde Mikel Landa og José Joaquin Rojas en heroisk innsats for lagkaptein Valverde som fulgte i et kraftig redusert hovedfelt omtrent halvminuttet bak.

Det var høy fart i denne perioden og usikkerhet i feltet på grunn av en uoversiktelig rittsituasjon. Innenfor de siste tre milene begynte det også å velt i hovedfeltet.

Den første som gikk ned i denne fasen var Luis Angel Maté. Han feiltimet en sving og landet hardt på høyre skulder. Deretter gikk en velt som blant annet involverte ryttere fra Vital Concept Cycling Club (Quentin Pacher), Katusha-Alpecin (Maurtis Lammertink) og Bora Hansgrohe.

Dan Martin hindret av velt

Opp Mur de Huy for andre gang ble Michal Kwiatkowski og Alessandro De Marchi kjørt inn. Det var ikke gode nyheter for bruddet, ettersom BMC Racing nå ville fokusere på mulighetene til Dylan Teuns.

Etter en lang dag i utbrudd begynte Cesare Benedetti å henge med hodet, men han klarte å klore seg fast i gruppa.

Plutselig fanget TV-kameraene at Steven Kruijswijk, Wout Poels og Dan Martin hadde havnet i en gruppe bak feltet. Trolig hadde duoen blitt hindret av en velt og UAE sendte to hjelpere ryttere bakover i leksa for å få iren opp igjen i det gode selskap.

Med kun 25 kilometer igjen ville det bli en brutalt vanskelig oppgave.

Krampetrekninger i tet

Dimension Data strakk ut en hjelpende hånd til Movistar ved å ta kontroll i feltet på vegne av Tom-Jelte Slagter og Serge Pauwels.

Det var to mil til mål og utbryterne hadde fremdeles en hvilepute estimert til 43 sekunder.

I bakkant av feltet lyktes det ikke Martin, Poels og Kruijswijk å få kontakt igjen. Det var sluttkjørt for disse, beklageligvis.

Tilbake i hovedfeltet var det Kwaitkowski og Landa som nå tauet for sine respektive kapteiner. 14 kilometer til mål og rundt 45 sekunder opp til teten. Det har sett håpløst ut flere ganger tidligere i Flèche Wallonne, men de fleste ganger klarer jo hovedfeltet å samle det til slutt.

Lotto-Soudal svarte med å sende Tiesj Benoot i front av feltet. En meget solid føring senere hadde feltet kjørt forspranget ned til 35 sekunder.

Siste passering Mur de Huy

Ved foten av Côte de Cherave hadde bruddet fremdeles halvminuttet å gå på bakover. Ved toppen var det bare fem kilometer igjen – før Mur du Huy starter 1,3 kilometer unna streken.

Mens Benoot dro til på tunge gi bak, angrep Jack Haig der framme. Han fikk selskap av en sprudlende Vincenzo Nibali, men det skulle holde hardt med i underkant av 20 sekunder med 6,5 kilometer til mål.

Haig og Nibali fortsatte med støtingen i bruddet, mens Sergio Henao, Julian Alaphilippe og Alejandro Valverde begynte å røre på seg i front av feltet.

Haig og Schachmann slet seg løs med tre kilometer til mål. Avstanden bakover var nå redusert til kun ti sekunder. Duoen ble hentet i starten av Mur de Huy.

Jelle Vanendert skulle egentlig gjøre et opptrekk for Tim Wellens, men endte opp med å kjøre ham av bakhjulet sitt. Dragsuget utnyttet Julian Alaphilippe som endelig maktet å skalpen til Alejandro Valverde på Mur de Huy.

Vanendert trillet inn til tredjeplass, mens Roman Kreuziger og Michael Matthews sikret seg de neste to plassene.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Tagget med: , , , , ,

Les også disse