GÅR FOR TOPPRESULTAT: Katrine Aalerud ønsker å kjempe i toppen av Giro Rosa, men er usikker på kroppens tilstand. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

Aalerud: – Håper på topp ti i sammendraget

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 5.07.19 11:15

Del på    

Skuffet over at Gavia utgår.

(procycling.no): Mens Tour de France sluker det meste av oppmerksomheten ellers, er det et av sesongens store høydepunkter på kvinnenes rittkalender, med Giro Rosa, som starter fredag og går over ti etapper.

Katrine Aalerud er eneste norske rytter til start. Team Virtu-rytteren gjorde sine saker bra i fjor, da hun med svært tynt grunnlag ble nummer 18 i sammendraget og nummer ti på den brutale etappen opp Monte Zoncolan.

24-åringen fra Vestby har imidlertid gått klar uhell denne sesongen heller. Amstel Gold Race endte i asfalten, på den tredje etappen i Women’s Tour skjedde det igjen og «kneet sa popp». Velten forpurret imidlertid ikke sesongen ytterligere og hun var på startstreken igjen under NM på Røyse, men ei heller der var flaksen på hennes side.

Da det skulle spurtes om sølv og bronse på oppløpet plantet Stine Borgli pedalen i asfalten gjennom siste sving, Aalerud var sjanseløs på å styre unna og ble slynget bortover asfalten. Resultatet var heldigvis ikke noe mer enn en mørbanket kropp, men langt fra en ideell oppladning til giroen, bare seks dager ned veien.

– Jeg sliter litt ennå med kroppen, men håper og tror at den blir bedre etter noen dager. Jeg håper å være innenfor topp ti i sammendraget og noen gode resultater på fjelletappene. Så krysser fingrene og håper kroppen føles bra da, forteller hun til procycling.no.

ANNONSE: Følg Tour de France på Eurosport gjennom hele sommeren. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Gavia utgår: – Trist

At giroen innleder med en 18 kilometer lang lagtempo høres heller kanskje ikke ideelt ut for en kropp som har fått juling, men Aalerud velger å se det positive i det.

– Kommer til å bli et sjokk for kroppen med lagtempo på første etappe, men egentlig fint å starte med også, slik at man får en viss anelse om hvordan det er.

Årets utgave av rittet har en profil som i aller høyeste grad sammenfaller med den norske rytterens repetoar. Den er spekket med svært mye klartring og har fem bakkeavslutninger, i tillegg til en bakketempo på den sjette etappen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

FOR N’TE GANG: Katrine Aalerud på asfalten etter å ha veltet i Amstel Gold Race. FOTO: Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images

Les gjerne Cyclingnews.com sin fyldige omtale av årets Giro Rosa-rute!

Egentlig skulle man også avslutte opp Passo Gavia på den femte etappen, men som i herrenes Giro tidligere i år utgår den ikoniske klatringen av sikkerhetsmessige årsaker. Dårlig vær og jordskred har gjort det uforsvarlig for arrangøren å sende rytterne opp.

– Hva tenker du om at det ikke blir noe Passo Gavia på femte etappe; er det en klatring som kunne passet deg?

– Synes det er litt trist, men noen ganger må man ta hensyn til hvordan veiene er der. Mennene mistet også sin fjelletappe på grunn av snø og dårlig vær. Jeg er litt usikker på om det er en fordel uansett om kroppen min ikke er helt tipp topp ennå. Det er mer fordel for meg jo lengre og hardere det er. Men nå har jeg ikke testet helt ut hvordan det kjennes å kjøre hardt med kroppen ennå, så vanskelig å si. Må ta dag for dag, men krysser fingrene for at Gavia kommer i en annen Giro-utgave. Har virkelig lyst til å sykle den i giroen en gang i karrieren.

Beskyttet rolle

24-åringen har vist tegn til sitt potensial denne sesongen, da hun kjempet i toppen av Women’s WorldTour-rittet Emakumeen Bira i april, og blant annet ble nummer seks på en tøff bakkeavslutning til Santa Teodosia. Til slutt endte hun som nummer syv i sammendraget.

I Giro Rosa møter hun tøff motstand, med mange av de største stjernene på startstreken. Mange forventer at det blir en kamp mellom den nederlandske duoen Annemiek van Vleuten (Mitchelton-Scott) og Anna van der Breggen (Boels-Dolmans). Førstnevnte tok en overlegen seier i fjor og ble nydelig nederlandsk mester på tempo, halvannet minutt foran Ellen van Dijk (Trek-Segafredo) på 30 kilometer, og er åpenbart i storform.Van der Breggen har på sin side hatt en god sesong med seier i Flèche Wallonne og sammenlagtseier i Tour of California, og er tilbake for å ta sin tredje seier etter å tidligere ha vunnet i 2015 og 2017.

(artikkelen fortsetter under bildet)

LAGPRESENTASJON: Katrine Aalerud (til venstre) sammen med lagvenninne i Team Virtu på lagprestentasjonen torsdag. FOTO:Luc Claessen/Getty Images

For danske Team Virtus del har Aalerud i utgangspunktet en fremtredende rolle i laget, men usikkerheten rundt hennes tilstand gjør at man går inn med en litt åpen tilnærming.

– Vi går for et godt resultat i sammendraget og den hvite ungdomstrøyen for Sofia [Bertizzolo]. Siden jeg er litt usikker så kan man ikke legge alle eggene i en kurv. Jeg skal se litt i dag hvordan det er, også tar vi det derfra. Men om jeg føler meg bra så får jeg den beskyttelsen jeg har behov for. Så krysser fingrene for det. Men vi har flere kort å spille på, siden det er flere på laget som kan gjøre det bra i sammendraget. Man vet ikke alltid hvordan det utarter seg, kan være det er noen overraskelser som får gå og da er det også bra å ha flere gode ryttere.

LES OGSÅ: Laget til Moberg og Aalerud legges ned

Tagget med: ,

Les også disse