TETT DUELL: Mark Cavendish og Marcel Kittel kjempet om seieren helt til streken i den 104. utgaven av Scheldeprijs. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Kittel slo Cavendish i tett duell

Anders Lindstrøm
Tips meg

Publisert 6.04.16 17:32

Del på    

Tyskeren skrev historie i semiklassiker.

Nesten alle de beste spurterne i verden stilte til start i årets Scheldeprijs.

Marcel Kittel, Alexander Kristoff, André Greipel og Mark Cavendish var alle å finne i feltet.

Dermed var det passelig at det hele skulle avgjøres i en massespurt.

Seier nummer fire
Kristoff kom seg aldri skikkelig i posisjon og var ikke i nærheten av å vinne rittet for andre gang på rad.

På oppløpet ble det en meget jevn duell mellom Kittel og Cavendish. Til slutt var det tyskeren som kunne juble for sin fjerde seier i Scheldeprijs.

Det har ingen klart tidligere.

– Det er fint å høre, sier Kittel i seiersintervjuet.

– Jeg sa før rittet at historie ikke er grunn til at jeg sykler, men at jeg gjør det for gleden ved å sykle. Men det er enda bedre når jeg setter rekorder. Jeg liker dette rittet, selv om det ikke alltid er like lett. Som regel er alle de beste spurterne her, og det er flott å vinne her.

– Jeg kan ikke gjøre det lenger
Cavendish måtte akkurat strekke våpen mot sin tyske konkurrent.

– Jeg er skuffet. Laget var veldig, veldig bra i dag. Vi kjørte fra starten og kontrollerte det på den siste runden. Jeg visste at jeg måtte være på Kittels hjul i finalen, siden han har et bra opptrekk nå, sier Cavendish i TV-intervjuet etter målgang.

– Jeg trodde Kittel gikk for tidlig. Jeg kom bakfra, men da jeg kom opp på siden av ham, gikk han igjen. Jeg pleide å kunne gjøre det, men ikke nå lenger. Det er Kittel, så jeg gjorde ikke noe galt. Jeg og laget gjorde det bra, men Kittel var bedre.

Skuffende tittelforsvar
Kristoff ble nummer 15 i rittet han vant i fjor.

– Vi var for langt bak i svingene, og da er det vanskelig å komme seg frem, sier Kristoff til TV 2 etter rittet.

– I dag var det veldig dårlig. Laget ble splittet. Jacopo kom seg frem, men Mørkøv fulgte ikke. Da kom jeg for langt bak og måtte bruke for mye krefter. Da var jeg helt ferdig.

Nordmannen bedyrer at beina føltes greie fire dager før Paris-Roubaix, vårens siste høydepunkt, men at det laget ikke fikk det til å fungere mot slutten.

– Det gikk ikke som planlagt. Jeg følte meg grei, men jeg brukte altfor mye krefter på å komme frem, så på slutten føltes det ikke bra.

Løypeendring
Grunnet de mange veltene som har gått på de siste kilometerne av rittet de siste årene, hadde arrangørene tatt grep før årets utgave.

Istedenfor det lange og strake på Churchilllaan i Schoten, valgte arrangøren to krappe svinger rundt kilometeren før mål. Objektet var å strekke feltet på en annen måte enn tidligere og slik hindre høyhastighetskrasjene som har preget semiklassikeren de siste årene.

Alle visste dermed at det gjaldt å være helt fremme før de to nye svingene, men det klarte altså ikke Kristoffs Katusha-lag.

Se resultater nederst i artikkelen!

Slik gikk det til
Seks mann kom seg av gårde etter omtrent 20 kilometer av årets Scheldeprijs.

Det var Lieuwe Westra, Sander Helven, Nico Denz, Berden De Vries, Steven Tronet og Tomasz Kiendys som etablerte rittet lange brudd.

Sekstetten fikk aldri noen stor luke og var aldri noen trussel for hovedfeltet. Allerede 55 kilometer fra mål ble utbryterne hentet.

Det førte til flere angrep fra ryttere som håpet å etablere en ny gruppe i front av feltet.

Frederik Backaert og Brian van Goethem var de som lyktes. Preben Van Hecke og Sébastien Turgot tok opp jakten, men lyktes ikke. Det gjorde heller ikke de øvrige som prøvde å komme seg opp til frontduoen.

Dog fikk aldri Backaert og Van Goethem den store luken i regnværet som plutselig kom. For i hovedfeltet begynte de å kjenne vinden og med det økte tempoet i perioder.

Hjelperytter Sagan
Med 26 kilometer igjen var det slutt for duoen.

På Broekstraat, brosteinstrekket med 25 kilometer igjen, satte Peter Sagan opp tempoet. Verdensmesteren, som for dagen var hjelperytter, visste at sidevinden kom til å spille en rolle da de svingte ut mot havet.

Feltet delte seg også litt opp, men tempoet minket raskt i front. Dermed slapp en del med skrekken. Samtidig hadde Sagan gjort sitt og slapp seg langt bakover.

Hjelperytter var også Fabian Cancellara, som plasserte sine Trek-kamerater i front 11 kilometer fra mål.

Få minutter senere måtte Daniel Hoelgaard stoppe opp, med noe som liknet på et mekanisk problem.

Ingen prøvde å finne på noe mot slutten, og dermed endte rittet som forventet i en massespurt.

Tagget med: , , ,

Les også disse