DØMT: Legen Eufemiano Fuentes ble dømt i 2013, mens dusinvis av andre han har hjulpet med doping kan slippe unna. Foto: AVIER LIZON / Epa / Ntb scanpix

WADA har fremskaffet sju Operacion Puerto-navn

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 17.11.18 11:00

Del på    

Men navnene kan bli hemmeligholdt.

(procycling.no): Verdens antidopingbyrå WADA har møtt på nye hinder i kampen for å avsløre den trolig stjernespekkede klientlisten til Eufemiano Fuentes. Den kontroversielle spanske legen var en sentral skikkelse da dopingskandalen Operacion Puerto utspant seg med beslagleggingen av 215 poser med blod og plasma i 2006.

Ti år senere havnet bevisene hos WADA, men en spansk domstol har nå avvist antidopingbyråets begjæring om å offentliggjøre et fåtall av de identifisere utøverne som posene tilhørere.

Ifølge den spanske avisen El Pais har WADAs analyser identifisert sju utøvere, hvorav fire er fortsatt aktive og tre har lagt opp. Ytterligere påvisning har vist seg vanskelig ettersom antidopinglaboratorier er pålagt å lagre urin- og blodprøve i kun ti år.

WADA håper den pågående etterforskningen kan avsluttes og ende med en rekke tiltak innen mai neste år, men ifølge nettstedet Inside the Games er det usannsynlig at behandlingen av saken vil konkluderes med sanksjoner mot enkeltutøvere. Saken er nå i sitt tolvte år og foreldelsesfristen er passert.

– Fordi tolv år har gått, var vi nødt til å finne DNA-prøver å sammenligne med, men vi har funnet noe og føler oss sikre på å identifisere flere. Problemet er imidlertid foreldelsesfristen som gjør at vi ikke kan straffeforfølge noen, sier Günter Younger, etterforskningsdirektør hos WADA.

– Derfor har WADA spurt en databeskyttelsesekspert om råd om hva vi kan bruke resultatene til. Eksekutivkomiteen ønsker å komme til bunns i saken og jeg tror vi kan komme frem til et resultat i mai 2019, legger Younger til.

WADA-kritikk

Nykronet verdensmester Alejandro Valverde, Jan Ullrich, Ivan Basso og Michele Scarponi er blant de få utøverne straffet for sin innblanding i Puerto-saken. Utøvere fra andre idretter er også blitt koblet til Fuentes. 

WADA ble nylig kraftig kritisert for sin behandling av saken etter at de kom i bestillelse av blodposene for to år siden. Bevegelsen for troverdig sykkelsport, MPCC, sendte et åpent brev til WADA-president Craig Reedie og omtalte behandlingen som «en fadese». I et svar på kritikken mente Reedie at MPCC fremviste «stor mangel på kunnskap og forståelse om hva som har skjedd så langt». 

Tagget med: ,

Les også disse