VANT: Marianne Vos vant årets utgave av La Course. Foto: Chris Graythen/Getty Images

Vos overlegen i avslutningen

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 19.07.19 12:52

Del på    

Vant La Course for andre gang.

(procycling.no): Annemiek van Vleuten hadde vunnet La Course to år på rad for Mitchelton-Scott, men det ble bare nesten i forsøket for det australske laget i jakten på den tredje strake seieren.

Ut på den siste runden, med 25 kilometer igjen, gikk Amanda Spratt solo. Bak i feltet satt Van Vleuten og nøytraliserte alle angrepene fra de øvrige favorittene.

På de flate kilometerne inn mot den siste springbakken opp mot mål, slet feltet med å få i gang et godt samarbeid, men med seks kilometer igjen satte Sunweb og CCC-Liv opp én rytter hver i front. Dermed klarte de å holde avstanden innen skuddhold og inn i den siste bakken opp mot mål, 400 meter fra mål, angrep Marianne Vos (CCC-Liv).

Det var et angrep ingen hadde sjanse til å følge med på. Spratt ble hentet på toppen av den hundre meter lange bakken – med maksimal stigningsprosent på 17 prosent – og inn mot mål hadde Vos full kontroll. 

Dermed vant Vos La Course for andre gang. Hun vant også den første utgaven av rittet i 2014. Nederlenderen har vært i strålende form den siste tiden og kommer nettopp ut av Giro Rosa, hvor hun vant fire etapper.

Stort brudd fra start

Fem runder i store deler av tempoløypa til herrene var på programmet for kvinnene i årets utgave av La Course by Le Tour de France.

Allerede tidlig på den første runden ble et brudd på elleve ryttere dannet.

ANNONSE: Følg Tour de France på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Der var de fleste store lagene representert, med Alexandra Manly og Sarah Roy fra Mitchelton-Scott, Karol-Ann Canuel fra Boels-Dolmans, Jeanne Korevaar fra CCC-Liv, Elise Chabbey og Nikola Nosková fra Bigla Pro Cycling, Alexis Ryan fra Canyon SRAM, Liane Lippert fra Sunweb, Audrey Cordon-Ragot fra Trek-Segafredo, Évita Muzic fra FDJ og Sofie De Vuyst fra Parkhotel Valkenburg som de elleve rytterne i bruddet.

Cordon-Ragot ledet solo ut på de siste to rundene, men da Annemiek van Vleuten (Mitchelton-Scott) gikk til Côte de Gelos (1,1 kilometer à 7,7 prosent, med slakt oppover i flere kilometere etterpå) ble alle bruddrytterne raskt hentet inn.

Umiddelbart førte akselerasjonen til store splitter, hvor rittets eneste norske deltaker – Katrine Aalerud (Virtu) – måtte slippe. Over toppen samlet felt seg noe igjen, men den første virkelige seleksjonen var dermed gjort.

En luskende verdensmester

Den andre kom i neste bakke, opp Côte d’Esquillot. Med 37 kilometere igjen gikk Anna van der Breggen (Boels-Dolmans) til og over toppen var det kun åtte ryttere igjen i tetgruppa, med tre ryttere jaktende bak.

Nede på flata samlet de to gruppene seg, hvor blant andre Van der Breggen, Van Vleuten, Marianne Vos (CCC-Liv), Ashleigh Moolman-Pasio (CCC-Liv), Amanda Spratt (Mitchelton-Scott), Kasia Niewiadoma (Canyon SRAM), Cecilie Uttrup Ludwig (Bigla Pro Cycling) og Lucinda Brand (Sunweb) satt. 

ANNONSE: Følg Tour de France på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Mens restene av hovedfeltet nærmet seg de elleve rytterne, ble det nye angrep fra tetgruppa. Da var det en gruppe på fem ryttere med Spratt, Moolman-Pasio, Uttrup Ludwig, Brand og Soraya Paladin (Alé Cipollini) som fikk en luke på 10-15 sekunder ned til feltet, men ut på den siste runden på 25 kilometer var det så godt som samlet igjen.

SOLO: Med et angrep i bakken opp mot mål før passering ut på den siste runden, slet Amanda Spratt seg løs. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Spratt solo på den siste runden

Amanda Spratt ville imidlertid ikke gi seg og angrep igjen fra front. Med 20 kilometer igjen hadde hun opparbeidet seg en ledelse på 35 sekunder ned til feltet, hvor CCC-Liv og Boels-Dolmans prøvde å samle det for Marianne Vos og Anna van der Breggen.

I utforkjøringen ned mot Côte d’Esquillot angrep Vos selv, sammen med Lucinda Brand. Det gjorde at også Annemiek van Vleuten så seg nødt til å støte seg opp. Da Van Vleuten kom seg opp, stoppet det ikke overraskende opp blant de tre rytterne.

Dermed kom det nye støt fra feltet, hvor Cecilie Uttrup Ludwig raskt tok seg opp og gikk på et kontra-angrep. Igjen roet det seg ned, og over toppen var det en samlet gruppe på rundt 25 ryttere som var ti sekunder bak Spratt.

Inn på den siste kilometeren var ledelsen nede i kun noen få sekunder og i den siste bakken ble Spratt hentet inn av Marianne Vos, som holdt ledelsen på vei inn mot mål.

ANNONSE: Følg Tour de France på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , , ,

Les også disse