Prøv Procycling Pluss idag

MER JUBEL: Fernando Gaviria var på seiersjakt igjen da dag fem av UAE Tour skulle konkluderes. FOTO: Justin Setterfield/Getty Images

Viviani vant tross nytt monsteropptrekk fra Kristoff

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 28.02.19 14:26

Del på    

Slo tilbake mot Fernando Gaviria med et nødskrik.

(procycling.no): Kompisene Michael Mørkøv og Alexander Kristoff lå side om side en kort stund, men det var Fabio Sabatini som skulle gjøre den siste delen av opptrekket for Elia Viviani.

Kristoff fortsatt ufortrødent videre inn mot skiltet som viste at det var 200 meter igjen.

Les også: Hvordan har du det egentlig, Alexander?

Som forrige gang akselererte Gaviria ut av vindskyggen hans og åpnet opp sin spurt. Deceuninck-Quick Step så ut til å ha havnet på etterskudd, men en fantastisk avslutning gjorde at Vivani likevel overmannet Gaviria på de aller siste meterne.

Italieneren, som var mestvinnende WT-rytter med sine 18 seirer i fjor, var naturligvis en lykkelig mann etterpå:

– En seier en seier. Jeg er stolt av både laget og meg selv. Det er ikke enkelt å følge opp suksessen fra i fjor. Fernando er ikke lenger min lagkamerat, men han er den beste spurteren i verden og han er den vanskeligste å slå. Opptrekket vårt fungerte bra. Vi var nødt til å legge en god plan i dag, fordi vi vant ikke den 2.-etappen og vi ønsket å ta seieren i dag, uttalte Elia Viviani i et intervju vist på Eurosport Norge.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SE SÅ TETT DET VAR: Elia Viviani, Fernando Gaviria, Sam Bennett og Marcel Kittel kjempet i første rekke om etappeseier på dag 5 av UAE Tour. FOTO: Skjermdump via Eurosport Norge

Doffen på sjuende plass

Det var uhyre jevnt over målstreken. Viviani ble dømt først, Gaviria nummer to – men også Sam Bennett og Marcel Kittel var uhyggelig tett på seieren. Tyskeren ble dømt inn til tredjeplass av kvartetten.

Kristoffer Halvorsen fikk hjelp fra Michal Kwiatkowski til kilometersmerket, men måtte deretter ordne opp selv. Det endte med en sjuendeplass for sørlendingen.

Marc Sarreau (Groupama-FDJ) var uhelig og gikk ned i velt 3,5 kilometer fra mål. Det gjorde at franskmannen ikke fikk ta del i massespurten på dagens etappe.

Et brudd på 5 ryttere ble kjørt inn tre mil unna mål på dagens etappe mellom Sharjah og Khor Fakkan.

Resultater 5.-etappe:
1. Elia Viviani (Deceuninck-Quick Step) 4:48,59
2. Fernando Gaviria (UAE Team Emirates) samme tid
3. Marcel Kittel (Team Katusha Alpecin) st
4. Sam Bennett (BORA-Hansgrohe) st
5. Reinardt Janse Van Rensburg (Team Dimension Data) st
6. Phil Bauhaus (Bahrain-Merida) st
7. Kristoffer Halvorsen (Team Sky) st
8. Jakub Mareczko (CCC Team) st
9. Cees Bol (Team Sunweb) st
10. Max Walachei (Team Sunweb) st

Det medførte ikke store endringer i sammendraget etter dagens etappe.

Slik gikk det til:

Dag 5 av UAE Tour og nok en mulighet for Fernando Gaviria å spurte om etappeseier på «hjemmebane» i hvert fall når det gjelder arbeidsgiveren.

Som vanlig fikk et tidlig brudd og som vanlig var bruddet forspent med Charles Planet (Novo Nordisk) og Stepan Kurianov (Gazprom Rusvelo). Duoen har vært representert i brudd på alle etappene så langt.

Mens Kurianov hadde selskap av både Arthem Nych og Igor Boev på etappen mot Hatta Dam onsdag, var det denne gangen Anton Vorobyev og Sergei Shilov som holdt ham med selskap. Planet hadde også med seg Fabio Calabria, noe som gjorde at bruddets kvintett fordelte seg kun mellom to lag.

En dag for spurterne

På menyen sto 179,4 kilometer mellom Sharjah og Khor Fakkan. En reise på tvers av De forente arabiske emirater og en løype som det var meldt sandstorm og dels kraftig vind underveis.

Det ventet en klatring i etterkant av langesonen, men ikke noe som ville avskrekke spurtlag som UAE Team Emirates, Lotto Soudal, Decuninck Quick Step og BORA-Hansgrohe.

1,2 kilometer før mål ventet så en liten knekker på 4,2 prosent, men på rette, brede veier inn mot mål, forventet de fleste at dagen skulle munne ut i rittets andre massespurt så langt.

Stake Laengen i front

Underveis tok UAE-laget ansvar, både for å vise seg fram på hjemmebane og fordi man ønsket nok en etappeseier for Fernando Gaviria. Vegard Stake Laengen var en av rytterne som måtte tidlig i aksjon i front av feltet.

Det var heller ikke mye spillerom til bruddet i dag, som ble holdt i ørene rundt 2:30 i forkant av den gemene hop.

Med Gaviria, Elia Viviani, Caleb Ewan, Sam Bennett, Kristoffer Halvorsen, Marcel Kittel, Jakub Mareczko, Phil Bauhaus og Mark Cavendish på startlista, var det mange som var villige til å jobbe mot samlet spurt i Khor Fakkan.

Spurterne kvesser klørne

Med nesten tre mil igjen til mål, var det tidlig å hente inn utbryterne. I front av feltet samarbeidet UAE, Quick Step og Lotto Soudal godt med å samle det hele igjen.

Det var kun David Calabria (Novo Nordisk) som fremdeles ikke var hentet inn, men det var mer en formalitet.

Dermed ble det en kontrollert innmarsj til mål etter at Calabria ble kjørt inn. Med så mange lag som ønsket samlet spurt, var det vanskelig for lagene som ikke gjorde det, å finne mottrekk på store veier inn mot Khor Fakkan.

Fjerdekategorien med rundt seks kilometer igjen, ble unnagjort uten dramtikk. Stake Laengen slapp seg tilbake i feltet etter å ha jobbet iherdig under store deler av etappen.

Velt for Sarreau

Nå handlet det om å samle laget sitt og posisjonere seg ideelt foran den ventende massespurten.

Med 3,5 kilometer igjen veltet Marc Sarreau og Groupama-FDJ-spurteren var dermed ute av kampen om etappeseieren.

Det var Lotto Soudal som tok kontroll på feltet på vei inn mot de siste kilometerne.

Kristoffer Halvorsen fikk hjelp fra Michal Kwiatkowski til det gjensto én kilomter, mens UAE Team Emirates og Quick Step kom sent – men godt – til bordet innenfor de siste 500 meterne. Mørkøv trakk opp for Quick Step, mens Kristoff igjen avleverte Gaviria i strålende posisjon.

På dag to av rittet holdt kolombianeren akkurat unna for Elia Viviani, men denne gangen var det italienerens tur til å juble. Halvorsen ble nummer sju på etappen, mens Kristoff nok ikke fikk annet enn en klapp på skuldra for innsatsen han ned for Gaviria denne dagen.

Tagget med: , , , ,

Les også disse