Prøv Procycling Pluss idag

VITA HEINE: Tok sitt andre strake NM-gull på fellesstarten i Stjørdal. Foto: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Vita Heine vant igjen!

Erik Rustad Markussen
Tips meg
Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 25.06.17 12:14

Del på    

Trio gjorde opp om seieren i Stjørdal

(procycling.no): Det ble en spennende avslutning på kvinnenes NM-fellesstart i Strjørdal søndag formiddag.

Til slutt stakk Vita Heine (Hitec Products) av med gullet foran lagvenninne Katrine Aalerud. Bronsen gikk til Ingrid Lorvik (CK Victoria).

– Det er helt utrolig. Jeg skulle ønske jeg kunne dele det med laget og Katrine, skulle ønske vi begge kunne vært Norgesmestre. Ingrid Lorvik var veldig sterk i dag, hun kjørte mer offensivt enn jeg har sett tidligere. Vi prøvde å riste henne av, men klarte ikke. På slutten spilte vi på at vi var to på lag, fortalte vinneren Heine til procycling.no etter målgang.

Med dagens seier har den latviskfødte 32-åringen vunnet fire strake NM-gull, to temporitt og to fellesstarter.

Heine var ikke den eneste som var fornøyd etter målgang i Stjørdal.

– De var veldig fortjent til Vita, hun var sterkest i dag. Jeg fikk det veldig på flatene. Jeg skulle egentlig trekke henne opp, men jeg tror ikke hun stolte helt på meg, at jeg ventet litt for lenge. Men hun tok det, så det var bra, fortalte Aalerud til Tv2.

Aalerud forteller videre at hun og Heine kunne spille på de to lagvenninnene Susanne Andersen og Miriam Bjørnsrud som jaget bak trioen i tet.

– Vi hadde jo Hitec-ryttere bak igjen, så det var ingen vits i at vi skulle dra på Lorvik når vi kunne få opp to til. Og det var jo bra når vi var så slitne, fortalte hun jublende etter målgang.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

AALERUD: 22-åringen tok sølvet på dagens fellesstart. FOTO: procycling.no

Den som kanskje imponerte mest under dagens fellesstart var bronsevinner Ingrid Lorvik. Etter målgang var hun tydelig preget av at innsatsen ikke holdt til gull.

– Nei akkurat nå er det veldig surt. I NM så er det seier som gjelder. Jeg har tredjeplasser fra før, jeg samler ikke på det. Jeg gjorde det jeg kunne, de var i overtall, men når det kom to til bak så måtte jeg bare kjøre, fortalte hun gråtende til procycling.no etter å rullet inn som nummer tre etter Heine og Aalerud.

Lorvik måtte jobbe mye alene med de to Hitec Products-rytterne på hjul.

– Jeg prøvde å kjøre jevnt og kontrollert. Om det er vind eller motvind, det er fordel å ligge bak. jeg kjente jeg kunne øke litt i bakken, men jeg var ikke sterk nok til å komme i fra. men jeg følte meg egentlig veldig bra idag, men det var rått parti. De er i flertall, så de må jo spille på det. Jeg klarte i hvert fall å ikke slippe dem av gårde, kunne hun fortelle etter å ha pustet ut. 

Resultater finner du nederst i saken.

Trio kjempet om seieren

Som i fjor angrep Vita Heine (32) halvveis ut i rittet. Denne gangen klarte lagvenninne Katrine Aalerud (22) og CK Victorias Ingrid Lorvik (31) å bite seg fast.

Det ble raskt klart at seieren skulle stå mellom de to nåværende Hitec Products-rytterne Aalerud og Heine, og Lorvik som syklet for Hitec-laget inntil forrige sesong. 

På de siste rundene ble det angrepsfest, først og fremst ledet av de to Hitec Products-kvinnene. Med ca 15 kilometer igjen prøvde også Lorvik seg på et rykk, men de to blåkledde bet seg fast.

Aalerud og Heine dro nytte av at ytterligere to lagvenninner, Miriam Bjørnsrud (24) og Susanne Andersen (19), jaget bakfra, og lot Lorvik ta ansvaret for å holde farten oppe.

Inn i dagens siste klatring opp Gevinglia var Katrine Aalerud den første til å angripe. Ingrid Lorvik tok hjulet uten nevneverdige problemer. Vita Heine klarte også å bite seg fast. Lorvik sørget for å holde farten oppe, og over toppen var trioen samlet.

På den siste kilometeren lot det avgjørende angrepet vente på seg. Hitec-rytterne lot Lorvik ta ledelsen på den siste kilometeren.

Med ca 300 meter igjen angrep Vita Heine. Lorvik og Aalerud klarte ikke svare, og Heine kunne feire sitt andre strake NM-gull. Sølvet gikk til Katrine Aalerud, så vidt foran trønderen Ingrid Lorvik. 

Tøft NM-ritt i Stjørdal

Allerede kl 08.40 la kvinnene i veg på dagens fellesstart i Stjørdal. 6 runder a 19,8 kilometer utgjorde en totaldistanse på noe under 120 kilometer. Rittet er identisk med herrenes U-23-konkurranse som gikk av stabelen for en uke siden.

Per runde stod hele 370 høydemeter klatring på programmet, som til sammen betyr 2220 høydemeter i løpet av dagen. NM-løypa i Stjørdal er med andre ord tøff, og det var ventet at mange ville få problemer tidlig.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NM I STJØRDAL: 51 kvinner var påmeldt dagens fellesstart.
Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Den siste bakken opp Gevinglia har allerede rukket å bli beryktet under årets Norgesmesterskap. Bakketoppen ligger ca 4 kilometer før mållinjen.

51 kvinner var påmeldt rittet. Totalt 15 forskjellige lag var representert ved start.

Hitec-Products med i bruddet

Hitec-products ni jenter på start måtte naturligvis tåle det soleklare favorittstempelet, selv om de selv i forkant av rittet prøvde å dele på forventningspresset.

Kort tid etter at den offisielle starten gikk, etablerte det seg et brudd bestående av seks ryttere; Caroline Thorvik Olsen (Bergen CK), Malin Eriksen (CK Victoria), Vibeke Dybwad (Grimstad SK) og Julie Solvang (Grimstad SK) fikk med seg Hitec Products-jentene Susanne Andersen og Thea Thorsen.

Politibetjenten Julie Solvang fra Alvdal, bosatt i Grimstad, ble nummer fire under fjorårets Norgesmesterskap i Bodø, og er en av rytterne som ble nevnt som en mulig utfordrer for Hitec Products-laget. Favorittene fra World Tour-laget kunne dermed ikke ta lett på gruppen som hadde kommet av gårde.

Bruddet fikk raskt en luke på om lag 40 sekunder til feltet. Det ble rapportert at lagvenninnene Thorsen og Andersen lot de andre gjøre jobben, og la seg på hjul.

Avstanden var på over minuttet første gang rytterne angrep Gevinglia. Opp bakken la Vita Heine og Katrine Aalerud seg i fronten av feltet, og sørget for at avstanden frem til bruddet minket kraftig.

Ved passering etter én runde var avstanden 45 sekunder frem til bruddet. Snittfarten på den første runden lå på 35,2 km/t.

Angrep fra Aalerud

Ut på den andre runden angrep Katrine Aalerud fra feltet. Samtidig ble det rapportert at det ikke var mye felt igjen å snakke om. Med 90 km igjen til mål satt kun 13 ryttere med i «hovedfeltet».

I det Aalerud meldte sin ankomst til teten, begynte Andersen og Thorsen å bidra til å holde farten oppe. CK Victoria-rytter Malin Eriksen valgte derimot å stå over sine føringer. I feltet ga Hitec Products fra seg ansvaret til Eriksens lagvenninne Ingrid Lorvik og Bryne CKs Stine Borgli.

Ves passering 2 runder skilte kun 22 sekunder hovedfeltet (med syv ryttere) og bruddet (også med syv ryttere). Ikke lenge etter maktet Lorvik å dra feltet opp til bruddet, og sørget for en samlet tetgruppe på 12 ryttere med 68 kilometer igjen til mål.

Katrine Aalerud, Susanne Andersen, Miriam Bjørnsrud, Vita Heine, Cecilie Gotaas Johnsen og Thea Thorsen representerte Hitec Products i teten. Caroline Thorvik Olsen for Bergen CK, Grimstad-kvinnene Vibeke Dybwad og Julie Solvang, Ingrid Lorvik og Malin Eriksen fra CK Victoria, samt Bryne CKs Stine Borgli utgjorde resten av gruppa.

Angrep fra tittelforsvareren

Ut på den fjerde runden angrep fjorårsvinner Vita Heine. Raskt kjørte lagvenninne Katrine Aalerud og CK Victorias Ingrid Lorvik seg opp. De tre samarbeidet godt, og fikk i løpet av kort tid fikk en luke på over 40 sekunder til den jagende gruppa bestående av ni ryttere.

Ikke uventet dannet det seg et samarbeid mellom utfordrerne til Hitec Products i gruppen bak, som sørget for at avstanden frem ble holdt nogenlunde i sjakk. Inn i Gevinglia for fjerde gang var avstanden mellom gruppene 50 sekunder. Opp kneika tok Stine Borgli ansvar i gruppen bak.

Den harde stigningen sørget likevel for at luken økte betraktelig. Ved passering etter fire runder (to runder igjen) var avstanden i overkant av minuttet.

Ut på den nest siste runden begynte Heine og Aalerud å angripe den tidligere Hitec-rytteren Lorvik. Med 30 km igjen var gruppen fortsatt samlet. Støtingen fortsatte, men Lorvik svarte igjen og igjen, og bet seg fast på bakhjulene til de to Hitec Products-venninnene.

Lorvik vs Heine og Aalerud

Med bare én runde igjen til mål var avstanden tilbake til gruppe to på godt over tre minutter, og det var hevet over enhver tvil at gullet stod mellom de tre kvinnene i front.

Bak støtet Miriam Bjørnsrud og Susanne Andersen fra resten av gruppen, og samarbeidet godt for å ta igjen teten. Med 13 kilometer igjen var avstanden litt i overkant av to minutter.

Halvveis ut på den siste runden prøvde også Ingrid Lorvik seg på et angrep. Aalerud svarte best, men Heine klarte også å bite seg fast.

Opp Gevinglia siste gang klarte ingen å støte fra, og med to kilomter igjen var gruppen fortsatt samlet.

Mot mål ble det et durabelig spurtoppgjør. Ingrid Lorvik tok teten, mens Aalerud og Heine lå på hjul. Til slutt var det 32 år gamle Heine som åpnet spurten. Hun fikk en liten luke som hverken Lorvik eller Aalerud klarte å tette, og kunne juble etter å ha forsvart NM-tittelen fra fjorårets mesterskap i Bodø.

Resultater:

1. Vita Heine
2. Katrine Aalerud (+00.01)
3. Ingrid Lorvik (+00.01)
4. Miriam Bjørnsrud (+00.58)
5. Susanne Andersen (+02.26)
6. Stine Borgli (+03.46)
6. Cecilie Gotaas Johnsen (+03.47)
8. Vibeke Dybwad (+03.48)
9. Julie Solvang (+03.50)
10. Thea Thorsen (+03.52)

 

Tagget med: ,

Les også disse