FORTSETTER KARRIEREN I UTLANDET: Vita Heine tar steget ut for å hente mesterskapsmedaljen hun så sårt ønsker seg. Dermed er epoken på seks og et halvt år som Team Hitec-rytter over. Her fra podiet under Ladies Tour of Norway i 2019. Foto: Simon Zetlitz Nessler, procycling.no

Gir seg etter seks og et halvt år i Team Hitec

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 28.10.20 16:10

Del på    

– Tror både laget og jeg har følt at det kan være godt med en endring.

(procycling.no): Vita Heine fikk muligheten som stagiaire i Team Hitec tilbake i august, 2014 – og har vært en lojal støttespiller på laget helt fram til nå.

I 2021 venter dog et helt nytt eventyr for den 35 år gamle jenta som vokste opp i den latviske hovedstaden Riga – men som har bodd i Norge siden 2003.

Til procycling.no forteller hun at hun har skrevet under for det spanske laget Massi-Tactic foran neste sesong.

– Var det du som ønsket å avslutte samarbeidet med Hitec, eller laget?

– Det var nok litt begge parter. Jeg tror både jeg og laget har følt en stund at det kan være godt med en endring. Jeg har bestemt meg for å satse videre. Jeg har fremdeles ikke oppnådd resultatene jeg ønsker før jeg avslutter karrieren, sier Heine til procycling.no.

Vil ha medalje rundt halsen

Høyt på den lista står en medalje på temposykkelen fra et internasjonalt mesterskap. I fjor vant hun både Chrono Champenois og ble norsk mester på tempo for tredje gang i karrieren.

Under EM i Alkmaar hadde hun ikke sekundene på sin side da hun avsluttet den 22,4 kilometer lange EM-tempoen to sekunder bak bronsemedaljen til Lucinda Brand.

Den ambisiøse forsikringsmatematikeren fra Bergen håper at et miljøskifte er det som skal til før den forløsende medaljen skal tilfalle henne.

– Massi-Tactic har base i nærheten av Girona. Jeg planlegger å bruke en del av vinteren der nede og bli kjent med rytterne. Det er jenter fra Nederland, Canada og Storbritannia på vei inn i satsinga, etter at de kun hadde spanske jenter det første året. Jeg gleder meg til å bli kjent med nye lagvenninner og tror det blir kult med en kulturendring, sier hun.

Følger i sporene til Aalerud og Moberg

Det spanske laget mottok denne sesongen invitasjoner til Ronde van Vlaanderen og La Flèche Wallonne. I tillegg har de et bra program hjemme i Spania.

Heine følger med overgangen bort fra Hitec i samme spor som blant annet Katrine Aalerud og Emilie Moberg har gått før henne. Spesielt Aalerud har vært i god slag denne høsten, noe som blant annet resulterte i topplassering under Flèche Wallonne.

– Emilie og Katrine har definitivt utviklet seg videre i sine nye lag. Det viser bare at det er flere veier å gå, samtidig som nye talenter får muligheten til å vise seg fram i Hitec.

Laget skriver i en pressemelding onsdag at Martine Gjøs, Ann Helen Olsen, Anne Dorthe Ysland og svenske Caroline Andersson sykler for laget neste år. I tillegg er kontraktene til Ingvild Gåskjenn, Pernille Feldmann, Amalie Lutro, Silje Mathisen og Mieke Kröger forlenget.

– En bedre utgave av seg selv

For Hitec-laget har Heine blant annet vunnet tsjekkiske Tour de Feminin sammenlagt. Hun står også oppført med tre NM-titler i både tempo og på landeveien.

– Blir det rart å forlate Hitec etter så mange år?

– Ja, det gjør det. Jeg har vært der så lenge, så jeg føler meg virkelig som en del av laget. Samtidig satser jeg på å treffe de andre jentene ute på ritt og i forbindelse med treningssamlinger. Jeg føler jeg har gode relasjoner til laget og vil holde kontakten med dem. Jeg har mange gode minner fra laget og vil nok savne en del ting. Samtidig blir det godt med en endring. Når man dette ut av det komfortable, får man gjerne ny motivasjon. Det trenger man for å bli en bedre utgave av seg selv, sier Heine.

Lagsjef Karl Lima kjente ikke til at Heine hadde ordnet seg ny kontrakt, da procycling.no først tok kontakt – men var glad for at det hadde ordnet seg for 35-åringen:

– Jeg ønsker Vita all lykke til videre i karrieren. Jeg er veldig glad hvis det stemmer at hun funnet et nytt lag. Hun har hatt en lang og god karriere i Hitec Products, som startet i 2014. Jeg tror trygt jeg kan påstå at ingen har flere UCI-seirer og podium enn henne på damesiden på landeveien i Norge gjennom tidende. Hun har en sterk motor og er i verdenstoppen på tempo, noe hun beviste ved å bli nummer fire i EM. Hun er seriøs og målrettet, og lar ikke skader stoppe henne heller. Se bare på NM tempo i år, der hun med nylig brukket arm bare var sju sekunder fra seieren. Så det har vært seks gode år så langt. Hvem vet hva hun kan utrette i WorldTour-finalen i Madrid neste uke? sier Lima.

Ceratizit Madrid Challenge by La Vuelta blir Vita Heines siste ritt for Team Hitec-Products. Der starter for øvrig også hennes nye arbeidsgiver.

PS: Det er ikke bare Heine som gir seg i Team Hitec etter innværende sesong. Det gjør også Ingrid Lorvik og Greta Richioud. Lucy van der Haar og Marta Tagliaferro legger opp. Det har også Natalie Midtsveen og Julie Meyer Solvang gjort tidligere denne sesongen.

Tagget med: ,

Les også disse