TIM WELLENS: Før årets Tour de France startet i den tyske byen Düsseldorf. Foto: Tim de Waele.

TIM WELLENS: Før Tour de France startet i den tyske byen Düsseldorf. Foto: Tim de Waele.

– Hvis folk visste hvor mange som bruker inhalator… det er enormt

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 10.01.18 17:15

Del på    

Tim Wellens kritiserer bruken av astma-inhalator i sykkelfeltet.

(procycling.no): I en tid der astma-medisin topper sykkelsportens agenda, kommer Tim Wellens med kritiske bemerkninger om bruken av inhalator i det profesjonelle feltet.

Den belgiske Lotto-Soudal-rytteren avslører i et intervju med RTBF at han ble lovet betydelig prestasjonsfremmende effekt dersom han tok i bruk salbutamol-inhalator.

Wellens vekket oppsikt under Tour de France sist sommer, da han nektet å motta kortisonbehandling og måtte bryte rittet.

– Som profesjonell rytter har jeg gjennomgått mange tester på sykehus. Noen ganger føler jeg en hindring i bronkiene, og jeg har lært at respirasjonen min ved bruk av en inhalator kan forbedres ved sju eller åtte prosent. Legene har sagt at jeg kan bruke inhalator uten å søke om fritaksslipp, sier Wellens til RTBF, gjengitt av cyclingnews.com.

Uttalelsene til Wellens kommer i kjølevannet av saken som omhandler den firdoble Tour de France-vinneren Chris Froome.

Froome avleverte en unormal dopingprøve under Vuelta a España 2017 som viste dobbelt så store mengder av astmamedisinen Salbutamol enn det som er tillatt.

Salbutamol står på WADAs forbudtliste, men er tillatt å bruke i bestemte doser. Froome er ikke suspendert, men er nødt til å forklare hvorfor urinprøven påviste forhøyede verdier.

Team Sky-rytteren har engasjert advokater og skal gjennomgå en farmakologisk test hos UCI.

– Jeg er motstander av inhalator. Jeg ønsker ikke å forbedre pusten min med sju prosent på den måten, sier Wellens videre.

– Jeg mener at når man først begynner å bruke inhalator, klarer man seg ikke uten den. Jeg nekter å bli avhengig av slike ting, sier Wellens – som nevner at broren hans Yannick valgte å avslutte sykkelkarrieren etter at han nylig ble diagnostisert med såkalt trening og anstrengelsesutløst astma.

– Men mange bruker dem. Hvis folk visste hvor mange som bruker inhalator… det er enormt.

Tagget med: , ,

Les også disse