VIL IKKE VITNE: Lance Armstrong er innkalt til vitneavhør denne måneden, men den tidligere sykkelstjerna vil ikke snakke før han har sett bevisene i mot ham. (Scanpix/AP).

Vil at Armstrong skal vitne under ed

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 7.06.14 08:50

Del på    

Gigantsøksmålet mot Lance Armstrong har samlet lang vitneliste.

Amerikanske myndigheter vil at Lance Armstrong, og flere av hans venner og kollegaer, skal vitne under ed denne måneden. Det amerikanske justisdepartementet har alliert seg med eks-syklist Floyd Landis i et søksmål mot Armstrong.

Ifølge USA Today har Armstrongs advokater forsøkt å stanse alle planlagte vitneavhør. Advokatene mener det er urettferdig hvis den skandaliserte syklisten skal vitne før han har sett bevisene som foreligger mot ham.

I tillegg til Armstrong har myndighetene også innkalt trener Chris Carmichael, kollega Stephanie McIlvain, PR-sjef Mark Higgins og venn John Korioth.

Saken har også en lang liste med andre vitner som kan innkalles for retten: Armstrongs tidligere kjæreste Sheryl Crow; eks-kone Kristin Armstrong; og flere tidligere lagkamerater, som for eksempel Frankie Andreu, George Hincapie, Tyler Hamilton og Kevin Livingston

Søksmålet ble opprinnelig tatt ut av Armstrongs tidligere lagkamerat, den famøse Phonak- og US Postal-rytteren Floyd Landis, som også skal avlegge vitneforklaring i saken. Senere har det amerikanske justisdepartementet lagt sin støtte bak rettsgangen.

Store pengekrav
US Postal (det amerikanske postvesenet) var hovedsponsor for Armstrong og laget hans de første årene han begynte å vinne i Tour de France. Det ble angivelig utbetalt 40 millioner dollar (240 millioner kroner) i sponsorpenger fra 1998 til 2004, og minst 17,9 millioner dollar (cirka 110 millioner kroner) gikk direkte til Armstrong.

Justisdepartementet mener at den tidligere sykkelstjerna har begått bedrageri ved juks og løgn, og nå ønsker staten pengene sine tilbake – med renter. Det skal være snakk om et krav på rundt 100 millioner dollar.

Denne måneden er Armstrong anmodet til å vitne i forbindelse med enda et søksmål rettet mot ham. SCA Promotions krever om lag 70 millioner kroner fra texaneren som i fjor ble fratatt sine sju Tour de France-titler. Forsikringsselskapet har siden 2005 forsøkt å få tilbake bonusutbetalingene Armstrong fikk for sine triumfer i Touren.

Tagget med: ,

Les også disse