(procycling.no): Én ukes samling i Cape Town markerte fokusskiftet fra 2018 til 2019 for Team Dimension Data.
Nok en sesong med sykdomsproblemer for Mark Cavendish og en sesong under pari for Edvald Boasson Hagen, sendte «Africa’s Team» helt til bunns av lagrankingen i WorldTouren.
Det er en utrygg posisjon å inneha når lisensnemda i det internasjonale sykkelforbundet vil vurdere eksisterende satsinger opp mot nye når treårige WT-lisenser skal deles ut etter kommende sesong.
Dimension Data åpnet tidlig en selvransakende prosess og har forsterket mannskapet deretter:
– Hovedmålsettingen vår er å score så mange poeng som mulig. Vi har sett at vi er sårbare når to-tre av topprytterne våre faller ut. Uten dem har vi ikke fått til mye. Vi måtte forsterke oss for å få til den målsettingen, og har gjort det både via nye ryttere, coaching og nye leger i laget, sier Van Oudenhove til procycling.no.
Hentet Amstel Gold Race-podiet
Twitter-universet hadde tilløp til bakoversveis da Dimension Data meldte at Enrico Gasparotto, Roman Kreuziger OG Michael Valgren – trioen som sto på podiet etter årets Amstel Gold Race – i tur og orden ble signert av Doug Ryders mannskap.
Laget har også sikret seg noen svært sterke hjelperyttere i Lars Bak (Lotto-Soudal) og Danilo Wyss (BMC Racing). Samtidig har Mark Cavendish fått en ny sparringspartner i Giacomo Nizzolo.
(Artikkelen fortsetter under bildet)

SKÅL FOR DIMENSION DATA: Roman Kreuziger, Michael Valgren og Enrico Gasparotto blir en fryktet trio når Dimension Data inntar Ardennene neste sesong. (Photo by Luc Claessen/Getty Images)
– Vi har forsterket oss både til Ardennene og brosteinsklassikerne. I tillegg er flere av rytterne som er hentet inn også nyttige brikker i et Grand Tour-lag, og kan bidra til å støtte opp rundt Louis Meintjes og Ben O’Connor, påpeker Van Oudenhove.
Foran neste år har belgieren ansvar for å følge opp Valgren, Boasson Hagen, Reinardt Janse van Rensburg, Jay Thomson, Steve Cummings og Ramsus Tiller.
Belgiske sjefer i belgiske ritt
Med Kwaremont i drikkevannet og belgisk blod i årene, vil 46-åringen som er bosatt i Vear utenfor Tønsberg, naturlig nok bli brukt i en rolle rundt klassikerlaget kommende sesong.
Faktisk har han steget kraftig i gradene sammenliknet med fjoråret, blant annet fordi Roger Hammond forsvant videre til Madison Genesis.
(Artikkelen fortsetter under bildet)

PÅ KJENTE TRAKTER: Gino Van Oudenhove skal sitte i Dimension Data-bilen under brosteinsklassikerne og Tour de France neste år. I tillegg vil han være mannen som legger opp taktikken under Tour of Norway og Arctic Race. Her er han avbildet hjemme i Tønsberg. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no
Sammen med landsmennene Jean-Pierre Heynderickx og nyankomne Hendrick Redant (fra United Healthcare) deler trioen klassikeroppdragene seg imellom.
– De foretrekker belgiske sportsdirektører i belgiske løp. Vi har fått et slags frikort til å fordele rittene mellom oss, forklarer han og snakker da i all hovedsak om perioden som avsluttes med Paris-Roubaix den 13. april.
Mens toppene i fjor het Het Nieuwsblad, Strade Bianche, Critérium du Dauphiné og La Vuelta, blir Van Oudenhove denne gangen vist tillit som én av to sportsdirektører under Paris-Nice, Milano-Sanremo, Flandern rundt, Paris-Roubaix, Critérium du Dauphiné, Tour de France og de to norske etapperittene.
– Jeg tror nok jeg har vært litt heldig. At jeg får sjansen i både Flandern og Roubaix har nok også med at Hammond sluttet og at noen må inn og erstatte ham.
– Samtidig ligger det vel en solid tillitserklæring der?
– Jeg hadde mitt første år som sportsdirektør i worldtouren i fjor, og fikk en del fine løp allerede da. For meg var det viktig å bygge opp tillit mellom meg og rytterne, samt øvrig støtteapparat og ledelse. Jeg synes jeg klarte å komme meg inn i systemet på en god måte, og har heller ikke lagt skjul på at det neste steget jeg ønsket meg var å være med på de største løpene: Brosteinsklassikerne og Tour de France.
Tiller til Argentina – med Cavendish
Han vil selvsagt jobbe tett mot duoen Valgren/Boasson Hagen, men får også ansvaret for å klargjøre førsteårsproff Rasmus Tiller – både fysisk og psykisk – til møtet med en helt ny sykkelverden.
Det er alt avklart at debuten vil foregå under Vuelta a San Juan Internacional i Argentina i slutten av januar.
Med på det laget: Mark Cavendish …
– For en type som Tiller blir dette et møte med en helt ny verden. Jeg snakker mye med ham for å prøve å forberede ham på det. Det blir mye mer reising, nivået blir litt høyere og du får andre oppgaver i sykkelritt. Da er ikke lenger resultatene så viktig, og det kan være litt tøft når du kommer hjem igjen. Du kan kanskje ha fullført én av fem klassikere, samtidig som du har gjort en bra jobb underveis. Men du kan likevel oppleve at procycling.no skriver at du har gjennomført en mislykket klassikerperiode. Nå er det ikke lenger i Norge karrieren hans ligger, men ute i proffverdenen. Han kommer til å bli en hjelperytter i starten, og deretter få muligheter til å utvikle seg, sier Van Oudenhove.
Planen er å matche 22-åringen forsiktig. San Juan avløses av en treningsperiode, før han igjen er satt opp til brosteinsdebut i WorldTouren under Omloop Het Nieuwsblad.
(Artikkelen fortsetter under bildet)

EN GLAD LAKS? Det blir litt av en ildprøve for Rasmus Tiller som en del av opptrekket rundt Mark Cavendish i Argentina i slutten av januar. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no
Deretter er det mer trolig at han får sjansen i De Panne og Scheldeprijs, enn at han dukker opp i Flandern rundt og Paris-Roubaix, selv om ingen avgjørelser rundt det er endelige og bastante i november måned.
– Det viktigste er at han utfører oppgavene han blir satt til. Dersom laget sier at han skal gi 100 prosent for å plassere Valgren eller Boasson Hagen inn i Kwarremont, så er det jobben din. Jeg har sagt at jeg også skal gi sjanser til ham som sportsdirektør, men det kan like gjerne dreie seg om Tour of Norway eller Arctic Race. Og da er det viktig å gripe dem. Det er ikke slik at vi skal stanse karrieren hans og gjøre ham til hjelperytter hele livet. En dag snur det, og da er det viktig at du vet hvilken jobb du kan forvente at andre gjør for deg. Det er en prosess, beskriver Van Oudenhove.
Som ung mann å regne i WorldTouren
Belgias posisjon i den internasjonale sykkelsporten er skrevet i stein. Det geografisk sett lille landet med litt over 11 millioner innbyggere, er både i øyeblikket og rent historisk sett en stormakt innenfor sporten og kanskje spesielt sammenliknet med Norge.
Det vil uansett tjene norsk sykkelsport at Van Oudenhove og Gabriel Rasch (Team Sky) tilføres erfaring fra å lede lag i verdens mest prestisjetunge sykkelritt.
I høst ledet også Van Oudenhove det norske landslaget under VM i Innsbruck, og kommer også til å stille seg til disposisjon om hans tjenester er ønsket under VM i Yorkshire neste år.
Faktisk har Belgia hele 19 sportsdirektører i WorldTouren. Med sine 46 år er den tidligere Joker Icopal-strategen den 4. yngste av dem.
– Jeg er fortsatt i begynnelsen av karrieren min som sportsdirektør i WorldTouren. De fleste av de andre er 10 år eldre enn meg, men det betyr også at jeg har de 10 årene for å komme opp på nivået de holder i dag. At jeg alt neste år får sjansen i Flandern, Roubaix og Tour de France, er selvsagt en stor fordel. Det er målsettingen min å gjøre det veldig bra som leder innenfor de aller største rittene. Jeg vil ikke bare kjøre en bil med mekaniker i, men være med å påvirke rittene på det aller øverste nivået. Den jobben begynner for alvor neste år, avslutter Van Oudenhove.