SESONGSTART BELGIA: Tom Boonen med sin årlige akselerasjon på Taaienberg, en sterk fornemmelse av vårklassikerne i vente. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Unna vei, her kommer Tom Boonen!

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 28.02.14 12:59

Del på    

Norsk kvartett kan ende som statister for Quick Steps tornado idet Omloop Het Nieuwsblad og Kuurne-Brussel-Kuurne står for tur.

Hvis Flandern rundt er syklingens skole, så er den belgiske åpningshelgen et forberedende seminar. Etter seks uker med skyggeboksing i solrike Australia og vindfulle Qatar, skal mange essensielle leksjoner erfares langs den slyngete landeveien i Flandern.

Betegnelsen åpningshelg kan imidlertid være misvisende i en tid hvor brorparten av sykkelfeltet velger å starte sesongen i januar på den sørlige halvkule. At verken Omloop Het Nieuwsblad eller Kuurne-Brussel-Kuurne befinner seg på WorldTour-programmet er kanskje enda et bevis på Det internasjonale sykkelforbundets forvirrende kalender, og ikke en refleksjon av rittenes rettvise betydning.

For mens en omskiftelig sykkelsport befinner seg på gyngende grunn mange steder, forblir den belgiske fansen og deres bunnløse entusiasme som et betryggende terra firma.

Flandern rundt i miniatyr
Lørdagens Omloop Het Nieuwsblad (tidligere Het Volk) er først ut og gir som alltid en sterk fornemmelse av det kommende Flandern rundt. Det 198 kilometer lange rittet både starter og ender i Gent, og bringer feltet over ti trappebratte stigninger.

Det inkluderer hellingene over Eikenberg, Molenberg og Wolvenberg som også er penslet inn på kartet i De Ronde. Denne 69. utgaven blir også et gjensyn med den dypt savnede Muuren ved Geraardsbergen, i tillegg til ti kasseistrook (brosteinsparti) som også vil bidra til å filetere feltet.

Veien mot seier i et belgisk brosteinsritt går som alltid gjennom laget til Omega Pharma-Quick Step. Spesielt når Fabian Cancellaras Trek Factory Racing og Peter Sagans Cannondale Pro Cycling ikke stiller til start. Tom Boonens fantastiske 2012-sesong ble fulgt opp med et trøblete 2013.

I år virker imidlertid den firdobbelte Flandern-mesteren å være tilbake på vinnersporet. 33-åringen demonstrerte overbevisende form ved å vinne to etapper på sin andre hjemmebane i Tour of Qatar og har som vanlig et kobbel av solide hjelperyttere rundt seg. Gert Steegmans, Zdenek Stybar, Stjin Vandenbergh og Tour of Qatar-vinner Niki Terpstra har alle kapasitet til å vinne på egenhånd, men skal i utgangspunktet sørge for at Boonen tar sin aller første seier i Omloop-rittet.

Som en tidlig eksamen har «Tornado-Tom» for vane å akselerere inn i hellingen ved Taaienberg. I så fall kan det bli vanskelig å hamle opp med den belgiske mesteren, som likevel må vente seg kvass konkurranse fra 2012-vinner Sep Vanmarcke (Belkin), Jurgen Roelandts (Lotto Belisol) og 2011-vinner Sebastian Langeveld (Garmin-Sharp).

Det hardt satsende sveitsiske laget IAM Cycling stiller med Heinrich Haussler og den veletablerte Sylvain Chavanel, mens franske FDJ.fr kan spille på sin potensielt produktive troika i form av Matthieu Ladagnous, Yoann Offredo og Arnaud Démare.

Hushovd, Kristoff og «EBH»
Fjorårets utgave ble som kjent vunnet av Luca Paolini (Katjusja), som på intelligent vis overlistet sin naive bruddkamerat Vandenbergh i finalen. I motsetning til forhåndsfavoritt Boonen, valgte Paolini ikke å delta i Tour of Qatar. Sammen med Lampre-rytter Filippo Pozzato har han tilbrakt dagene i høyden på Tenerifes Mount Teide.

Den kløktige italienske veteranen får Alexander Kristoff ved sin side, og sammen utgjør Katjusja-duoen et troverdig seiersemne.  Nordmannen har allerede vist gryende form og fikk kjenne duften av vinnerbuketten i Tour of Oman forrige uke. Kristoff håper imidlertid på en mer oppløftende gjennomkjøring enn i fjor, da en synkende setepinne spolerte vinnersjansene i Øst-Flandern. Utrolig nok skjedde akkurat det samme under Omloop-åpningen i 2012 også (!)

En annen nordmann på jakt etter beroligende bekreftelser på form er Thor Hushovd (BMC). Den 36 år gamle klassiker-veteranen vant dette «Flandern rundt i miniatyr» tilbake i 2009, den gang som Cervélo-rytter i herlig samspill med Heinrich Haussler. Etter en rekke strukturelle endringer på lederskapssiden har BMC har fått en pangstart på årets sesong. Det amerikanske storlaget har allerede bokført seg dobbelt så mange seiere sammenliknet med samme tid i fjor.

Hushovd har vist friske takter på den franske rivieraen i Tour Méditerranéen og Tour Haut Var. Nordmannen er imidlertid ikke BMC-lagets eneste alternativ, snarere langt der ifra. Den pålitelige Greg Van Avermaet og Dubai Tour-vinner Taylor Phinney rekker nok også opp hånden når kapteinsroller skal fordeles under taktikkmøtet kveld før.

Team Sky skal også fastlegge et tentativt hierarki før rytterne ruller ut lørdag morgen. Med blant andre Edvald Boasson Hagen, Bernhard Eisel og Ian Stannard på startstreken, har det britiske laget flere kort å spille ut underveis. Fjorårets felttog i brosteinsklassikerne ble av mange stemplet som lite vellykket. Helgens ritt blir derfor en avslørende pekepinn om hvor Skys klassikergruppe ligger an i løypen. Selv om lagets kanskje sterkeste kort, Geraint Thomas, uteblir.

Kuurne-Brussel-Kuurne
Til søndagens utflukt inkluderes spurterne i diskusjonen. Kuurne-Brussel-Kuurne er også en ny mulighet for de som ikke nådde opp i lørdagens ritt.

I fjor ble rittet avlyst grunnet snøvær og derfor står 2012-vinner Mark Cavendish (Omega Pharma-Quick Step) fortsatt som regjerende mester. Tross til for Marcel Kittels fravær kan vi se fram til et gigantoppgjør, med den raske briten og André Greipel (Lotto Belisol).

Vegard Breen skal bære vannflasker for den tyske «Gorillaen». Den 24 år gamle nordmannen får sin ordentlige ilddåp på brosteinen i Belgia. Kristoff og Boasson Hagen vil nok også melde seg på, hvis feltet samler seg til en massespurt etter at åtte hellinger er tilbakelagt.

Démare (FDJ.fr), Tyler Farrar (Garmin Sharp) og 2011-vinner Chris Sutton (Team Sky) kan heller ikke utelukkes, mens Tom Boonen kan bli første rytter i historien til å komme opp på tre triumfer i rittet som på søndag ser sin 67. utgave.

Nordmenn i aksjon
Omloop Het Nieuwsblad: Thor Hushovd (BMC), Alexander Kristoff (Katjusja), Edvald Boasson Hagen, Gabriel Rasch (Team Sky)

Kuurne-Brussel-Kuurne: Edvald Boasson Hagen, Gabriel Rasch (Team Sky), Alexander Kristoff (Katjusja), Vegard Breen (Lotto Belisol)

Retro bildegalleri fra Omloop Het Nieuwsblad og Kuurne-Brussel-Kuurne ©TDWSport.com

Tagget med: , , ,

Les også disse