STØTTER WIGGINS: Brian Cookson sier at Bradley Wiggins og Team Sky ikke har brutt noen regler.

UCI-presidenten: – Ingen regler er brutt

Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes

Publisert 9.10.16 09:44

Del på    

Brian Cookson vil ikke handle mot Bradley Wiggins’ bruk av kortison.

(procycling.no): Etter Fancy Bears-lekkasjen, der medisinbruken hos flere toppidrettsutøvere er blitt offentliggjort, har det vært høye, kritiske røster mot Team Sky og Bradley Wiggins.

Der kom det frem at Bradley Wiggins hadde fått medisinsk fritak til å behandle astma og allergi med kortikosteroidet triamcinolon foran Tour de France i 2011 og 2012 og Giro d’Italia 2013. Grunnen til at dette har vakt stor oppsikt er timingen på injeksjonene, samt at flere tidligere dopere har jukset til seg medisinsk fritak for å ta stoffet tidligere.

Wiggins hevder hardnakket sin uskyld, og sier han bare fulgte det medisinske rådet fra legene i Team Sky. Sky-sjef Dave Brailsford sier til og med at han ikke visste at stoffet var prestasjonsfremmende.

Foreløpig har det vært helt stille fra UCI-president Brian Cookson, men i forbindelse med VM i Qatar, tok han lørdag kveld bladet fra munnen.

Cookson, som var president i British Cycling da Team Sky i 2009 ble grunnlagt, påstår han ikke mistenker Sky og Wiggins for å ha gjort noe ureglementert.

– Vi har ingen grunn til å tro at noen av de TUEene (medisinsk fritak, vår anm.) har blitt brukt upassende. Alle av dem har blitt lagt inn i ADAMS-systemet (WADAs Anti-Doping Administration and Management System), så WADA har kunne sjekke dem på hvilket som helst tidspunkt, som de kan nå, sier Cookson til cyclingnews og fortsetter:

– Så vidt jeg er bekjent, og så lenge jeg hører annet fra WADA eller sykkelsportens antidopingorganisasjon, har ikke noen regler blitt brutt, og det er ingen grunn til å anta at noen handlinger vil følge. 

UFORGLEMMELIGE SCENER: Chris Froome tauet rundt på Bradley Wiggins i 2012. Men ting skulle endre seg raskt. FOTO: Tim de Waele (©TDWSport.com)

MÅ TÅLE KRITIKK: Bradley Wiggins fikk injisert kortison foran Tour de France-seieren i 2012, og får støtte av UCI-presidenten. FOTO: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Åpner for debatt

Kortikosteroidet er svært virkningsfullt, og Michael Rasmussen har fortalt at det lar en gå ned i vekt, samtidig så man beholder kraften. For en som kjemper om sammenlagtseieren i Tour de France kan dette være forskjellen på seier og å stå utenfor podiet på Champs Élysées.

Brian Cookson tror likevel på sine gamle samarbeidspartnere i Team Sky, og poengterer at ingen regler er brutt.

– Det er klart, så langt jeg kan se, at ingen regler er brutt her. Hvis reglene har blitt fulgt og tatt i bruk, så er det det som teller. Hvis vi skal ha en debatt om det burde vært forskjellige regler, da er det en grei debatt, og kanskje noe vi kan gjøre over en lenger periode.

MPCC (Bevegelsen for mer troverdig sykkelsport) ønsker at UCI skal overgå WADA når det gjelder dopingrestriksjoner ved å stramme inn reglene for bruken av kortikosteroider. Team Sky er ikke medlem av MPCC, men hadde de vært det, hadde ikke Wiggins fått lov til å sykle Tour de France med sin TUE. I tillegg foretas frivillige kortisoltester av rytterne som er medlem på MPCC-lag.

UCI-presidenten på sin side, hevder at UCI har forsøkt å få WADA til å gjennomføre endringer på antidopingkoden, men at det internasjonale sykkelforbundet ikke er i stand til å handle uavhengig av WADA.

– Vi, som en internasjonal organisasjon, er bundet til å følge WADA-koden. Fra tid til annen lager vi enkelte presentasjoner til de, eller kommer med forespørsler. Kortisolnivåer og tramadol (et smertestillende stoff som ikke er forbudt, les mer her) er blant problemene vi har presentert for dem. Men som det er nå, har WADA og deres ekspertpanel, som inneholder erfarne sportsmedisinere, bestemt at tramadol skal være et overvåket stoff, og at lavt kortisolnivå ikke i seg selv er noe bevis på doping, forklarer Cookson.

 

 

 

Tagget med: , , , , ,

Les også disse