RENVASKET: Sergio Henao har ikke lenger UCI på nakken (foto AFP/Scanpix).

RENVASKET: Sergio Henao har ikke lenger UCI på nakken (foto AFP/Scanpix).

UCI avslutter blodverdi-etterforskning mot Sky-rytter

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 31.05.16 14:50

Del på    

Kolombianeren kan returnere til konkurranse.

Det internasjonale sykkelforbundet UCI har avsluttet etterforskningen av blodverdiene til Team Sky-rytter Sergio Henao. Kolombianeren har vært suspendert av laget mens revisjonen har funnet sted.

Det var like før årets Flèche Wallonne at Henao ble plassert på sidelinjen. Den uavhengige antidopingenheten Athlete Passport Management Unit (APMU)  etterspurte da en klargjøring fra kolombianeren vedrørende hans biologiske pass. Blodverdiene som måtte forklares nærmere gjaldt perioden august 2011 til juni 2015.

Etter at «uavhengige eksperter» har hørt Henaos forklaring og gjort sine konklusjoner, velger altså UCI og UCIs antidopingenhet (CADF) ikke å forfølge saken videre.

– Jeg er glad for at dette endelig er over. Det har vært en vanskelig periode for meg, men jeg vet at ingenting ulovlig er gjort. Derfor hadde jeg tro på at UCI ville falle ned på denne avgjørelsen. Jeg ser frem til å slutte meg til laget og å konkurrere igjen, sier Henao i en uttalelse fra Team Sky.

Den 28 år gamle Sky-rytteren var også under sesongen 2014 suspendert mens en liknende etterforskning fant sted. Kolombianeren var da holdt borte fra ritt fra slutten av februar til midten av juni. Den gang igangsatte Team Sky en egen etterforskning av rytterens blodverdier. I samarbeid med Universitetet i Sheffield studerte man de fysiologiske virkingene av å bo i høyden, slik Henao gjør hjemme i Colombia.

Det er ennå ikke kjent om Henao vil kjøre Critérium du Dauphiné eller Tour de Suisse, som forberedelse til en eventuell deltakelse i Tour de France. Sky-rytteren mistet Giro d’Italia som følge av den interne suspensjonen.

– Avgjørelsen betyr at han kan returnere til konkurranse, og jeg er sikker på at han er klar til å gjøre store bidrag resten av sesongen, sier Dave Brailsford, teamsjef hos Team Sky.

– Denne prosessen understreker manglende forskning med tanke fysiologien ved utøvere som Sergio, de som er født og oppvokst i høyden og som stadig oppholder seg over lengre perioder i høyden.

– Dette er helt sikkert noen antidoping-myndighetene vil se nærmere på, med interesse for ren konkurranse og andre som Sergio.

Tagget med: , ,

Les også disse